Biotop: rzeka w Płd-Wsch Indiach

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Biotop: rzeka w Płd-Wsch Indiach

Post autor: Łoren » 2012-01-28, 20:01

gorantb pisze:Czy przy zastosowaniu ziemi i żwirku lub piasku na wierzch, trzeba by jeszcze coś dorzucać do podłoża?
Można ziemię wzbogacić o glinę i tyle.Tak jak napisał kolega Michał odradzam również stosowanie piasku przy podłożu z ziemi .
gorantb pisze:.więc jak byś widział obsadę roślinną?
No coż - na tak postawione pytanie można napisać książkę i pokazywać setki i tysiące różnych aranżacji od tych najuboższych po akwaria holenderskie. Myślę ze o wiele łatwiej przy pomocy wujka Google pokazać jakiś przykład który ci się spodoba i próbować coś na ten kształt i podobieństwo zrobić u siebie. I w takiej sytuacji możesz liczyć na moją pomoc , co do kwestii doradzenia jak to zrobić , zeby to miało mniej więcej ręce i nogi .Możemy wtedy walczyć ze stworzeniem tym roślinom odpowiednich warunków świetlnych , nawożenia , itd .Jesteśmy w tej komfortowej sytuacji że większość roślin dostępnych u nas ma pochodzenie azjatyckie - tak więc do dzieła. Szukaj konkretnej aranżacji i możemy podyskutować jak coś takiego zrobić lub coś podobnego :)

gorantb pisze:chodziło mi o piasek rzeczny na wierzch żwirku w niektórych m-cach dla wyglądu i miejsca "zagrzebania" dla ewentualnego mułojada. widziałem że niektórzy używają jakichś siatek na ziemię i kulek pod rośliny(?)
Łoren napisał/a:
odpowiedz sobie na pytanie jakie koszty możesz ponieść w związku ze startem akwarium
chyba, jak każdy, chciałbym wydać jak najmniej. mogę pozwolić sobie na większość potrzebnego sprzętu ale z drugiej strony nie chciałbym tego robić po prostu dla zasady. wydaj mi sie że zawsze trzeba szukać optimum między kosztami a korzyściami.
Łoren napisał/a:
Można oczywiście nic nie czytać i nic nie robić w kierunku zdobywania wiedzy - jakie będą tego efekty łatwo jest przewidzieć
no właśnie, a ja lubię wiedzieć co jest pięć :)
jeśli dobrze rozumiem (właśnie doczytałem całą twoją rozmowę z otto :)) to optymalne są testy kropelkowe (?) - radzisz na początek przemierzyć wszystkie parametry (czyli kupić wszystkie odczynniki :kwasny: ) czy powiedzmy ph i kh?

PS co znaczy używany przez Ciebie skrót RO?
Pewnie pisaliśmy w tym samym czasie :)
No więc do brzegu -
cytat "chyba, jak każdy, chciałbym wydać jak najmniej. mogę pozwolić sobie na większość potrzebnego sprzętu ale z drugiej strony nie chciałbym tego robić po prostu dla zasady. wydaj mi sie że zawsze trzeba szukać optimum między kosztami a korzyściami " Cały temat zaczyna sie rozmydlać to takia mowa trawa - sorki że tak piszę ale operując tak ogólnymi pojęciami do konkretów nigdy nie dojdziemy a przeciez wszystko do tego powinno sie sprowadzić . Tak wiec zadaję konkretne pytanie dotyczące technicznej strony postawienia akwarium - to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka? Jak bedziemy wiedzieli co to ma być to bedziemy sie zastanawiac co i jak możemy zrobić najtanszym kosztem - ja tez nie jestem zwolennikiem wydawania pieniędzy dla zasady - jeśli juz to na rzeczy niezbędne i w miare niezawodne.
Co do testów jestem zdania ze najlepsze sa testy kropelkowe ja używam najtańszych.
Co do kupowania i robienia testów to uzależniam to od potrzeby ich używania - jeśli akwarium HT i nawożenie dość intensywne +CO2 to testy beda potrzebne co najmniej 4 - na NO3, PO4 , KH , Ph .Resztę da sie wyliczyc z kalkulatorów ale do tego czasu trzeba mieć wiedzę co to ma w sumie być :) Zaczynajmy od podstaw a nie od zastanawiania sie nad testami. Pierwsza sprawa dobór Filtracji , oświetlenia , podłoza , roślinności , i obsady ryb . jak będziemy wiedzieli jak to ma wyglądać - to będziemy szli dalej bo zaplątamy tak ze końca nie dojdziemy. :)
Ostatnio zmieniony 2012-01-28, 20:22 przez Łoren, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Post autor: gorantb » 2012-01-29, 14:39

Łoren pisze:gorantb napisał/a:
.więc jak byś widział obsadę roślinną?

No cóż - na tak postawione pytanie można napisać książkę i pokazywać setki i tysiące różnych aranżacji od tych najuboższych po akwaria holenderskie
hmm no właśnie chodzi o to, że raczej nie będie to moja książka he he
Łoren pisze: to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka?
a nie może to być proces? choć akwaria w szerokim pojęciu mam od dziecka to pierwszy raz chcę do tego podejść z większym przygotowaniem. Myślę natomiast, że nie wszystko się da wyczytać i od razu zastosować. Dlatego więc, liczyłem na pomoc, właśnie w rozstrzygnięciu tego, do jakiego stopnia trudności i zaawansowania technicznego może sobie pozwolić taka osoba jak ja, a na co trzeba po prostu poczekać...
Łoren pisze: Zaczynajmy od podstaw a nie od zastanawiania sie nad testami. Pierwsza sprawa dobór Filtracji , oświetlenia , podłoża , roślinności , i obsady ryb . jak będziemy wiedzieli jak to ma wyglądać - to będziemy szli dalej bo zaplątamy tak ze końca nie dojdziemy.
myślę, że podstawy mam określone już na początku (?) (a np. podłoże podczas naszych dyskusji :) )
oczywiście, wygląda to dość chaotycznie, no ale ... w przeciwnym wypadku, nie było by mnie tu z prośbą o rady ... :/

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-29, 20:29

gorantb pisze: Łoren napisał/a:
gorantb napisał/a:
.więc jak byś widział obsadę roślinną?

No cóż - na tak postawione pytanie można napisać książkę i pokazywać setki i tysiące różnych aranżacji od tych najuboższych po akwaria holenderskie

hmm no właśnie chodzi o to, że raczej nie będie to moja książka he he
No ja też w najblizszej przyszłości nie planuję napisania ksiązki :hyhy:
gorantb pisze:choć akwaria w szerokim pojęciu mam od dziecka to pierwszy raz chcę do tego podejść z większym przygotowaniem. Myślę natomiast, że nie wszystko się da wyczytać i od razu zastosować.
Z pierwszym zdaniem pełna zgoda i pełne poparcie co do drugiego zdania - mój pogląd w tej kwestii jest inny - uważam ze należy jednak poczytać i zastosować wszystko co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania akwarium - obojętnie jakie ono ma być - stosowanie pół-środków w akwarystyce po prostu sie mści - pamiętajmy o tym że w szklanym zbiorniku zamykamy zamykamy kawałek natury . Kiedy chcemy żeby ten kawałek natury nam się podobał to powinniśmy spełnić kilka podstawowych Kryteriów prowadzenia akwarium i teraz w zależności od tego co chcemy mieć stosujemy rożne
- podłoże i dekoracje
- oświetlenie
- Filtracje
- roślinność
- obsadę zwierzęcą
gorantb pisze: Łoren napisał/a:
to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka?

a nie może to być proces?
Czy "proces" = kompromis? jeśli tak to - może coś takiego występować ale tylko w nieznacznym stopniu - np - mozna zastosować podobne podłoze - przykładowa ziemia +żwirek , cześć roslin bedzie dobrze rosła zarówno w jednym jak i w drugim typie akwarium i to tak naprawdę tyle. Potem różnice sa juz znaczące -
HT Duża ilość światła - LT mało swiatła
HT Nawożenie słupa wody (Nawozy, w tym CO2 lub inna forma węgla) - LT Brak nawożenia
HT - możliwa hodowla roślin wymagających dużej ilości światła - LT nie daje takich możliwości
HT relatywnie niewielka obsada ryb - LT kontrolowane przerybienie
HT spora nadfiltracja - LT filtracja ograniczona do niezbędnego minimum najczesciej mechaniczna. - Różnic jak widać jest tak dużo że trudno mówić o innych elementach wspólnych niż określony wcześniej typ podłoża (ziemia + żwirek) no i samo szkło . Błędy najczęściej pojawiają sie wtedy kiedy ktoś chce mieć "holendra" bez stosowania niezbędnych elementów wyposażenia akwarium :)
Przy dedykowanym przez Ciebie oświetleniu trzeba rozumieć że celujesz w akwarium HT (ok 0,5W/l) Tak więc żeby wszystko dobrze rosło trzeba będzie sie liczyć z nawożeniem słupa wody - cześć z wymienionych przez Ciebie roślin będzie rosła dobrze bo gro potrzebnych zwiazków bedzie pobierała z podłoża.
P.S
Z każdej dyskusji wynika coś dobrego - nawet wtedy kiedy dyskutujący nie zgadzają sie ze sobą :) Należy tylko dbać o odpowiednią formę - nasza jak mi sie wydaje jest całkiem przyzwoita :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-01-31, 12:36

Łoren pisze:to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka
Łoren pisze:Przy dedykowanym przez Ciebie oświetleniu trzeba rozumieć że celujesz w akwarium HT (ok 0,5W/l)
no to tu doszliśmy do konsensusu :) ... i od razu przechodze dalej
Łoren pisze:HT relatywnie niewielka obsada ryb
juz kiedyś o to wlaśnie pytałem, jest jakis logiczny przelicznik (1l/1cm długści ryby?) i czy przy takim założeniu mozna by podarować sobie napowietrzanie (noc)?
Łoren pisze:HT - możliwa hodowla roślin wymagających dużej ilości światła
...czy to juz czas na ustalenie jakie one bedą konkretnie?
Łoren pisze:HT Nawożenie słupa wody (Nawozy, w tym CO2 lub inna forma węgla)
no i to będzie szeroki temat parametrów wody, których najbardziej się obawiam. zestaw co2 nieodzowy, czy mozna to równie dobrze zastąpić "płynami"?
Łoren pisze:Należy (...) dbać o odpowiednią formę - nasza jak mi sie wydaje jest całkiem przyzwoita
nie ująłbym tego lepiej :)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-31, 14:05

gorantb pisze:HT relatywnie niewielka obsada ryb

juz kiedyś o to wlaśnie pytałem, jest jakis logiczny przelicznik (1l/1cm długści ryby?) i czy przy takim założeniu mozna by podarować sobie napowietrzanie (noc)?
Ryba rybie nie równa - różne gatunki ryb mają różny metabolizm i wyznaczanie przelicznika 1cm ryby na x litrów wody według mnie nie ma sensu - za to pożądany jest zdrowy rozsadek :)
Co do napowietrzania nocnego - słyszałem rożne opinie - ponoć ma nawet pomagać w walce z glonami (?) Ja natomiast opieram się o to co można sprawdzić namacalnie - najlepsze napowietrzanie to falująca powierzchnia wody - bąbelki to idealny sposób wytrącenia z wody CO2 --> zmiana parametrów (Ph) --> skoki powodują inwazje glonów - to jest pewne. Tak ze taki sposób napowietrzania moim zdaniem nie jest wskazany.
gorantb pisze:.czy to juz czas na ustalenie jakie one bedą konkretnie?
Niekoniecznie ale planować juz cos można powoli - poczytać coś o wymaganiach i sposobie sadzenia itd. Planowanie z całą pewnością nie będzie szkodziło całemu projektowi :)
gorantb pisze:no i to będzie szeroki temat parametrów wody, których najbardziej się obawiam. zestaw co2 nieodzowy, czy mozna to równie dobrze zastąpić "płynami"?
Można stosować substytuty węgla takie jak Easy carbo . Kwestie parametrów wody i nawożenia nie sa takie straszne - kwestia załapania o co w tym wszystkim chodzi - potem nie nastręcza to juz żadnych trudności :) Postaram się w miarę mojej wiedzy i doświadczenia pomóc.

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-02-24, 20:44

Kilka tematów mi się już rozwiązało. Podsumowując na tą chwilę:
- światło 2x54 W (pokrywa DIY czyli mozna dorzucić)
- filtr Fluval 305
- CO2 - butla 1,5 kg, z dwoma manometrami + elektrozawór czyli nawożenie dzienne
- grzałka 200W w termo-reaktorze
Łoren pisze:najlepsze napowietrzanie to falująca powierzchnia wody - bąbelki to idealny sposób wytrącenia z wody CO2 --> zmiana parametrów (Ph)
czy gdybym ustawił wylot z filtra tak, aby falowała mi powierzchnia, CO2 mimo rozpuszczenia w reaktorze będzie się z niej ulatniał tak, że cała operacja traci sens czy można by sobie na to pozwolić?
Pytam o to nie tylko ze względu na napowietrzanie ale również myślę o tym pod kątem kożucha który może pojawić się na powierzchni. Podobno jego pojawieniu się sprzyja podłoże z ziemi nad którym ostatnio sporo myślę. Wcześniej już pisałem, że chcę usypać "ścieżkę" z piasku rzecznego co już miało nie współgrać z ziemią. Wyczytałem również (dziś taką samą opinię usłyszałem w jednym ze sklepów) że przy założeniu CO2 takie żyzne podłoże nie jest konieczne a może sprawić kłopot z ustabilizowaniem zbiornika, zabarwieniem wody, czy nawet zbierającymi się tam trującymi gazami. czy w takim razie lepiej użyć czegoś "bezpieczniejszego"?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-24, 23:00

gorantb pisze:gdybym ustawił wylot z filtra tak, aby falowała mi powierzchnia, CO2 mimo rozpuszczenia w reaktorze będzie się z niej ulatniał tak, że cała operacja traci sens czy można by sobie na to pozwolić?
Ja to rozwiązałem tak że na noc przed wygaszeniem lamp podnoszę nieco wylot żeby powierzchnia falowała nieco mocniej(bez chlupania wody) na dzień troszkę ją opuszczam i to falowanie jest mniejsze ale czasami zapomnę i tego nie zrobię - nie zauważyłem żeby miało to jakiś negatywny wpływ na ilość CO2 w wodzie ( mamy dużo rozpuszczonego CO2 w porównaniu np z typowym dyfuzorem ceramicznym i te wahania nie sa moim zdaniem istotne.
gorantb pisze:Pytam o to nie tylko ze względu na napowietrzanie ale również myślę o tym pod kątem kożucha który może pojawić się na powierzchni. Podobno jego pojawieniu się sprzyja podłoże z ziemi
Pojawienie sie błonybiałkowej jest spowodowane wieloma czynnikami powiedziałbym że ostatnim z nich może być ziemia pod grubą warstw żwirku. Pojawieniu się błony sprzyja pojawienie sie wolnego węgla organicznego- DOC który sprzyja także rozwojowi glonów . Pojawia sie w wyniku gnicia obumarłych części roślin i zwierząt - tu ma wpływ dokładne oczyszczenie zbiornika z resztek roślin po przycinkach na przykład.
gorantb pisze: chcę usypać "ścieżkę" z piasku rzecznego co już miało nie współgrać z ziemią.
Z jakiego powodu? bo nie rozumiem?
gorantb pisze:Wyczytałem również (dziś taką samą opinię usłyszałem w jednym ze sklepów) że przy założeniu CO2 takie żyzne podłoże nie jest konieczne a może sprawić kłopot z ustabilizowaniem zbiornika,
Nie wiem gdzie to wyczytałeś ale nie zgadzam sie z tą opinią w żaden sposób - powiem nawet inaczej - akwarium HT na jałowym podłożu nie ma żadnego sensu bo rośliny nie mogą prawidłowo rosnąc. jeśli tak by było to po co są produkowane zasobne substraty? Przecież zgodnie z tą teorią można nasypać sam żwirek czy bazalt intensywnie nawozić i ma się udać - ja mogę dziś z cała pewnością powiedzieć ze się nie uda . Co do opinii ze sklepu...no cóż ta opinia musi taka być bo sklep sprzedaje "bezpieczne" substraty po kilkadziesiąt złotych za worek...zarabiają na tym, na ziemi z kretowiska zbyt dużo zarobić się nie da - wiec na ich miejscu pewnie też bym takich argumentów używał - ale nie jestem na ich miejscu i nie muszę :)

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-02-24, 23:33

Łoren pisze:gorantb napisał/a:
chcę usypać "ścieżkę" z piasku rzecznego co już miało nie współgrać z ziemią.

Z jakiego powodu? bo nie rozumiem?
nie wiem co dokładnie masz na myśli. Jeśli chodzi Ci o to z jakiego powodu chce piasek to po prostu ze względów wizualnych. Mam już pewne wyobrażenie zbiornika, a tym piaskiem chciałbym nawiązać do tytułowego biotopu.

jeśli natomiast pytasz dlaczego nie współgra to:
Łoren pisze: gorantb napisał/a:
Czy przy zastosowaniu ziemi i żwirku lub piasku na wierzch, trzeba by jeszcze coś dorzucać do podłoża?

Można ziemię wzbogacić o glinę i tyle.Tak jak napisał kolega Michał odradzam również stosowanie piasku przy podłożu z ziemi .

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-25, 00:19

Hmmm...jeśli to ma być jakaś ścieżka stanowiąca jedyne element dekoracji/aranżacji to pod tą ścieżkę nie ma żadnej potrzeby dawania ziemi bo i tak nic nie będzie tam rosło o ile dobrze rozumuję.Tak więc nic nie koliduje jedno z drugim no chyba ze na tym piasku ma być coś posadzone to wtedy inna bajka - ale nawet jeśli wsypiesz substrat pod piasek to i tak zostanie on zamulony i strefy beztlenowe będą się tworzyły.Z własnego doświadczenia - też kiedys usypałem sobie sciezke z piasku...po dwóch miesiacach zachodziłem w głowe jak to zrobić zeby sie go pozbyć :hyhy: Fajnie to wygląda na fotach..ale trzeba też bardzo dbać o to żeby ten piasek był czysty (jasny) wtedy ładnie sie prezentuje...a nie jest to takie bardzo proste i oczywiste przy obsadzie ryb które walą kupy . Nie odradzam w każdym razie , najlepiej przetrenować samemu :)

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-02-25, 11:09

tak, na piasku nie ma nic rosnąć. na tą chwilę mam taką wizję, że piasek wysypany byłby ścieżką z przodu akwarium i wchodziłby wgłąb +- w 1/3 długości niejako tworząc dwie zielone wyspy brzegowe. jedna z nich - większa, miała by być z wzniesieniem z kamieni i korzenia który najlepiej gdyby rozgałęział się na większości dł. zbiornika.
kamienie które mam na oku to :
http://allegro.pl/kamienie-ada-pagoda-s ... 76601.html
lub (chyba bardziej mi po drodze)
http://allegro.pl/skala-grey-montain-ka ... 42560.html
korzenia szukam na m-cu żeby mu się organoleptycznie przyjrzeć :) a wcale nie jest łatwo znaleźć o takiej formie jak sobie wymysliłem :kwasny:
czy gdybym zdecydował się na ziemię, z niej uformować wzniesienie i obsypać żwirem i kamieniami?
jeśli chodzi o żwir to myślałem o ciemnym, który imitowałby wręcz ziemie dla podkreślenia przejścia pomiędzy tonią wody a obszarem zieleni. Mam nadzieję że jakoś to wyjdzie...

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-02-25, 15:08

...no to korzeń wybrany. w m-cu zagęszczonych rozgałęzień jest przecięty więc mogę go troszkę zmodyfikować. Może jeszcze dorzucę jakąś gałązkę, ale baza juz jest :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-02-27, 10:42

Łoren pisze:nawet jeśli wsypiesz substrat pod piasek to i tak zostanie on zamulony i strefy beztlenowe będą się tworzyły
z Twojego doświadczenia jaka najlepiej przyjąć granulację jeśli pod spodem będzie ziemia?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-27, 11:00

Ja mam żwirek kwarcowy o granulacji 2-3mm i uważam ze to optymalne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-05, 09:11

Łoren pisze:Podtrzymuje to co napisałem o tle - czarna folia i wygląda świetnie najlepiej kontrastuje z roślinami - moim zdaniem oczywiście
Witaj Łoren.
...no niestety nie osiągnąłem zamierzonego sukcesu z tym czarnym tłem :beczy: .
kupiłem folię "oracal", przykleiłem jak Bóg przykazał, dociskając ściereczką bawełnianą no i... nie wyszło. Mimo że od tyłu, tam gdzie jest folia, wyglądało to niemal idealnie, to niestety od środka zupełnie baz szału. Chociaż nie było bąbelków powietrza to widać każdy ruch dociskania ściereczką folii, tak że całość wyszła w pionowe pasy, które są efektem nierównego docisku i nierównego przylegania kleju do szyby. Nie wiem czy ręcznie w ogóle jest to wykonalne. Jak to wygląda u Ciebie? tez tak masz czy wyszło Tobie równomierne tło?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-05, 13:41

U mnie wyszło w miarę ok bez jakiś dziwności kleiłem sam dociskając szmatką nawet kilka bąbli powietrza sie zrobiło ale przebiłem igłą i udalo sie prawidlowo wszystko przykleić . Spróbuj może podgrzać tą folię suszarką do włosów tylko delikatnie żeby jej nie przetopić. może się ułoży

ODPOWIEDZ