Jak nawozic?

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Yarojm
Forumowicz
Pojemność akwarium: 98
Imię: Jaroslaw

Jak nawozic?

Post autor: Yarojm » 2012-02-10, 16:48

Witam wszystkich. :]
Potrzebuje pomocy w wyborze nawozu do roslin. Nie wiem, czy wybrac sole, czy "gotowca"?
Na poczatek slow kilka o moim baniaczku 98l 70x35x40 proste :D . A wiec: Wystartowalem 08/01/2012. :rotfl: Moj zestaw posiada
1. Grzalke z termostatem 75W,
2. Modul oswetleniowy T5 2x24W Ekolight firmy Aquael 6500K-sunny oraz 8000K-plant,
3. Filtr wewnetrzny AQUAEL FAN2 PLUS (450l/h),
4. Pompke napowietrzajaca (2x300l/h) - wulkan i kurtyna,
5. Tlo 3D czarne,
6. Substrat dla roslin JBL AQUABASIS PLUS,
7. Podloze JBL MANADO,
8. Korzen mahoniu, lupina kokosa,
10. Rosliny: zabienica blehera, nadwodka tajlandzka, bacopa karolinska, moczarka argentynska (chyba ta :zawstydzony: ), microzorium, nadwodka debolistna, rotala indyjska, ludwiga plozaca, rogatek, trawka brazylijska (chyba :zawstydzony: ), mech jawajski,

Obecna obsada: parka ramirezkow, 6 szt. danio czerwone, 3 szt. bocji karlowatej, 5 otoskow (bylo 6 ale jeden wczoraj padl :( ), 12 szt. red cherry, 3szt. slimaczkow helena. Docelowo jeszcze planuje "wrzucic" 10 szt. neona inessa oraz 4 szt. kiryskow.

Problem polega na tym, ze rosliny nie chca za bardzo rosnac i maja brazowe plamki i niektore troche jasne liscie. Jet tez troche glonow (nitkowce, okrzemki, zielonych prawie wcale), dlatego zainwestowalem w Otoski ;) . Jedynie moczarka wystrzelila do gory jak szlona po przycince. Wczoraj i dzis zrobilem testy, mam Zoolka.
Oto wyniki: pH 4,5-9,0 7,5 natomiast pH 6,0-8,0 7,8 lub 8 (sam nie wiem), GH 16, KH 8, NH3 0, NO2 0, No3 pomiedzy 5-10 wiec przyjmuje, ze 15, PO4 2, Fe 0 :( . Na poczatku mialem GH 24 wiec dwa razy podmienilem wode sama RO (po ok 25l). Czyzby przez to nie mam zelaza? Teraz w sobote kolejna podmianka. Mysle zeby dodac troche kranowitu. Jak myslicie ile mam dac RO a ile kranowki?
Dziwi mnie fakt zerowego poziomu zelaza :szok: . Mam przeciez substrat, ktory wg producenta zawiera zelazo. Na razie podaje jedynie 2 razy w tygodniu pol plaskiej lyzeczki K2SO4, zamowilem rowniez wegiel w plynie (ile mam go dawac na poczatek?). Jakie nawozy beda najodpowiedniejsze dla mojego baniaka? Mam kupic sole, czy jakiegos "gotowca"? No i co z mikro i makro? Mam je podawac skoro mam ten substrat? Znalazlem cos takiego
http://allegro.pl/nawoz-mikro-makro-wys ... 64728.html
Co o tym myslicie? Macie moze jakies inne propozycje? Dodam, ze w przeciagu miesiaca zamierzam kupic zestaw CO2. Doradzcie mi prosze jak mam nawozic.
Sorki ze tak sie rozpisalem :zawstydzony:
Z punktu widzenia na punkt patrzenia ta sprawa jest do rozpatrzenia...

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Jak nawozic?

Post autor: Łoren » 2012-02-11, 11:17

Z tego co piszesz wynika że masz światło przeszło 0,5W/l no i ok - przy tej ilości swiatła musisz podawać węgiel - który jest podstawowym budulcem dla roślin - najlepiej CO2 - można przez jakiś czas podawać Carbo w płynie ale to tylko suplement CO2
Yarojm pisze:Problem polega na tym, ze rosliny nie chca za bardzo rosnac i maja brazowe plamki i niektore troche jasne liscie.
Prawdopodobnie sa to braki potasu i żelaza
Yarojm pisze:Jet tez troche glonow (nitkowce, okrzemki, zielonych prawie wcale)
Akwarium przechodzi fazę dojrzewania a dodatkowo przy brakach składników odżwyczych takie glony będą się pojawiały
Yarojm pisze:Oto wyniki: pH 4,5-9,0 7,5 natomiast pH 6,0-8,0 7,8 lub 8 (sam nie wiem)
testy na Ph zooleka są niezbyt dokładne - obstawiałbym przy tej wartości KH raczej to wskazanie wyższe.
Yarojm pisze:No3 pomiedzy 5-10 wiec przyjmuje, ze 15,
no i tu jestem zaskoczony...jak to wyliczyłeś? :)
Yarojm pisze: PO4 2
dość wysoko jak na tak niski poziom NO3
Yarojm pisze:Fe 0
kupa panie...trzeba nawozić mikro i to nie jest moim zdaniem spowodowane przez podmianę wodą RO ( fakt jest faktem ze RO jest czysta i nie ma tam praktycznie żelaza - może jakieś śladowe ilości) rośliny pobierają żelazo więc mogło go braknąć.
Yarojm pisze:Dziwi mnie fakt zerowego poziomu zelaza . Mam przeciez substrat, ktory wg producenta zawiera zelazo
A mnie nie dziwi bo...zawarte żelazo w substracie może się nie uwalniać w wystarczającym tempie które pozwoli na wzrost roślin o ile w ogóle ono tam jest :) Jesteśmy skazani na wiarę producentowi ( ponoć wiara czyni cuda ;) ) ale w tym wypadku lepiej wierzyć testom i zacząć podawać mikro.
Yarojm pisze:zamowilem rowniez wegiel w plynie (ile mam go dawac na poczatek?)
według dawki podanej na opakowaniu - jak przedawkujesz to na pewno nic sie nie stanie ja podaje nawet 300% zalecanej dawki bez żadnych złych skutków.
Yarojm pisze:Jakie nawozy beda najodpowiedniejsze dla mojego baniaka
Ja proponuję sole a nie żadne mieszanki - można dowolnie regulować dozowanie poszczególnych składników - w mieszance nie ma takiej możliwości . Jako nawóz mikro polecam mikro+ intermagu i ew chelat żelaza do uzupełnienia. No i trzeba pamiętać o tym że chcąc prowadzić akwarium HT o instalacji CO2 należy myśleć bardzo intensywnie - najlepiej by ją było już kupić.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2012-02-12, 20:08

Łoren pisze:Yarojm napisał/a:
No3 pomiedzy 5-10 wiec przyjmuje, ze 15,
no i tu jestem zaskoczony...jak to wyliczyłeś?
Sorki mala wpadka z matematyka :rotfl: powinno byc ok. 7.5
Łoren pisze:Ja proponuję sole a nie żadne mieszanki - można dowolnie regulować dozowanie poszczególnych składników - w mieszance nie ma takiej możliwości . Jako nawóz mikro polecam mikro+ intermagu i ew chelat żelaza do uzupełnienia. No i trzeba pamiętać o tym że chcąc prowadzić akwarium HT o instalacji CO2 należy myśleć bardzo intensywnie - najlepiej by ją było już kupić.
Ten nawoz Intermagu znalazlem na Allegro i ten chelat zelaza rowniez. Jaki mam wybrac bo sa 8% i 13%? Ten 13% chyba bedzie lepszy co? A jezeli chodzi o te sole to mam je rowniez kupic, czy tylko ten nawoz mikro+ i chelat? A jezeli tak to jakie? Obecnie mam K2SO4 (podaje 2 razy w tygodniu po pol plaskiej lyzeczki) oraz wegiel w plynie. Jeszcze go nie dawalem, bo dopiero przyszedl. Dawka wynosi 1 lub 2 ml na 100l (w zaleznosci od ilosci roslin, ja mam dosc duzo wiec mysle, zeby na poczatek dawkowac po 4ml przez jakis tydzien a pozniej zmniejszyc na 3ml i po kolejnym tygodniu dawkowac juz po 2ml). Co do CO2 to zamowie zestaw w tym tygodniu. Wybor juz praktycznie dokonany :]

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-13, 06:54

Potrzebujesz azotany - KNO3 , fosforany - KH2PO4, ewentualnie możesz kupić MgSO4 ale jak używasz kranówki to może być magnezu pod dostatkiem. Potas już masz K2SO4 . Wtedy będziesz miał komplet soli. Do tego mikro intermagu - daje to pełne nawożenie mikro i ewentualnie chelat żelaza jakby sie okazało ze samo mikro nie wystarcza i jest większe zapotrzebowanie na żelazo. Potem trzeba na kalkulatorze policzyć potrzebne ilości zrobić roztwory i dozować codziennie.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2012-02-13, 19:31

A jezeli uzywam wode RO razem z kranowka, to mam kupicten chelat? A co z nawozeniem makro? :looka:

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2012-02-13, 20:32

Na Allegro znalazlem cos takiego http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3946765
Mysle zeby kupic od tego sprzedawcy KNO3 oraz KH2PO4 oraz chelat zelaza (nie jestem pewny, czy bym potrzebowal rowniez ten MgSO4 skoro uzywam do podmian RO z kranowka). Mozecie mi tylko napisac na ile mi wystarcza takie opakowania tych soli?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-14, 07:46

Yarojm pisze:A jezeli uzywam wode RO razem z kranowka, to mam kupicten chelat? A co z nawozeniem makro?
- wszystko zależy od tego ile tego zelaza w wodzie masz być może wystarczy to co masz w wodzie kranowej + z nawożenia mikro+ intermagu ( także zwiera w swoim składzie żelazo) jeśli by sie okazało że jednak go będzie mało ( u mnie brakuje) to wtedy należy uzupełnić chelatem żelaza. <---- to mamy nawożenie mikro.
Nawożenie makro to nawożenie solami - KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSO4 - na ile wystarczą Ci opakowania po 100g trzeba przeliczyć na kalkulatorze - KH2PO4 potrzeba Ci najmniej 20g wystrarczy Ci na długo :) Potem przeliczę Ci te ilości jeśli sam nie dasz sobie z tym rady.

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2012-02-14, 16:21

Łoren pisze:Potem przeliczę Ci te ilości jeśli sam nie dasz sobie z tym rady.
Dzieki bardzo :D :zdrowko: No to nie pozostalo mi nic innego jak zakupy na Allegro :] . A sprawdzales moze ten link do nawozow ktory podalem? Mysle, ze dobry wybor co nie? ;)

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2012-02-14, 22:17

Pytam sie na ile mi wystarczy takie opakowanie, poniewaz mieszkam w UK i chcialbym sobie kupic zapas na rok. Na aukcji u jednego sprzedawcy moge kupic wszystkie sole. Poszczegolne woreczki maja po 100g i 50g. A dokladnie wyglada to tak: KH2PO4 50g, KNO3 100g, MGSO47H2O 100g, chelat zelaza 13% HEEDTA 50g, a chelat zelaza FORTE 8% 50g. Ktory chelat mam kupic? I czy takie ilosci mi wystarcza na rok?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-15, 10:42

No więc tak - zakładając ze Twoje akwarium ma 100l i będziemy dozować po 5 ml roztworów soli codziennie . Rozrabiamy następujące sole w 500ml wody RO ( rozpuszczamy najpierw w mniejszej ilości np 400ml i uzupełniamy wodą dokładnie do 500ml !!! WAŻNE !!!)
KNO3 - 25g - daje nam to dziennie -----1,533 mg/l tygodniowo ------ 10,732mg/l
K2SO4 - 40g - ----------"------------- 2,820mg/l -------"-------19,740 mg/l
KH2PO4 - 2g -----------"-------------- 0,140mg/l ---------"------- 0,977 mg/l
MgSO4 (x 7H2O siedmiowodny) - 40g---0,395 mg/l ----"------ 2,762 mg/l - zalecane jest więcej ale ponieważ mamy dodatek wody kranówki magnezu zazwyczaj jest pod dostatkiem
Tak więc podane ilości przy takim nawożeniu wystarczą na ok 100dni. Należy jednak wziąć poprawkę że te wartości liczone są na wodę RO (czystą) w której nie ma nic. Trzeba będzie wprowadzać korekty nawożenia w zależności od wyników testów i pobierania związków przez rośliny.
Co do chelatów to możesz kupić 13% HEEDTA.
No i oczywiscie do tego mikro intermagu - do nawożenia mikro 1 litr kosztuje chyba ok 12 złotych z tego rozrabiamy 20 butelek 500ml i dozujemy ok c 1ml/50lwody w akwarium więc wystarczy ci na 5 lat o ile prędzej nie spleśnieje :)

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2012-02-15, 20:39

Moje akwarium ma 98l, po wsypaniu podloza, wlozeniu korzenia i zasadzeniu roslin wody jest z pewnoscia mniej. Wiec jak to sie ma do dawek soli i mikro+? Sole zaraz kupie. Jezeli chodzi o mikro+ intermagu, to znalazlem go w koncentracie, tu jest link do aukcji
http://allegro.pl/koncentrat-nawoz-plyn ... 64895.html
Tylko jak z tym dozowaniem? Tak jak jest w opisie aukcji, w moim przypadku byloby to 2.5ml dwa razy w tygodniu, czy rozbic to na dawki dzienne?
Obecnie podaje K2SO4 dwa razy w tygodniu po pol plaskiej lyzeczki oraz codziennie wegiel w plynie. Zalecana dawka wynosi 2ml przy duzej ilosci roslin. Ja dopiero go podaje od niedzieli wiec podaje po 4ml. Pozniej zmniejsze dawki.
Z gory dzieki bardzo za pomoc ;)
PS. Zastanawiam sie, czy lepiej jest podmieniac wode sama RO, czy dodawac troche kranowki np. w stosunku RO/kranowit 2/1. A jezeli bym podmienial sama RO, to czy musze jeszcze cos dodawac do wody, czy tylko te sole i mikro+?

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2012-02-16, 15:52

Zestaw CO2, sole oraz mikro+ zakupione :hurra:
Teraz czekam na dostawe :D

ODPOWIEDZ