Potrzebuje pomocy w wyborze nawozu do roslin. Nie wiem, czy wybrac sole, czy "gotowca"?
Na poczatek slow kilka o moim baniaczku 98l 70x35x40 proste

1. Grzalke z termostatem 75W,
2. Modul oswetleniowy T5 2x24W Ekolight firmy Aquael 6500K-sunny oraz 8000K-plant,
3. Filtr wewnetrzny AQUAEL FAN2 PLUS (450l/h),
4. Pompke napowietrzajaca (2x300l/h) - wulkan i kurtyna,
5. Tlo 3D czarne,
6. Substrat dla roslin JBL AQUABASIS PLUS,
7. Podloze JBL MANADO,
8. Korzen mahoniu, lupina kokosa,
10. Rosliny: zabienica blehera, nadwodka tajlandzka, bacopa karolinska, moczarka argentynska (chyba ta

Obecna obsada: parka ramirezkow, 6 szt. danio czerwone, 3 szt. bocji karlowatej, 5 otoskow (bylo 6 ale jeden wczoraj padl

Problem polega na tym, ze rosliny nie chca za bardzo rosnac i maja brazowe plamki i niektore troche jasne liscie. Jet tez troche glonow (nitkowce, okrzemki, zielonych prawie wcale), dlatego zainwestowalem w Otoski ;) . Jedynie moczarka wystrzelila do gory jak szlona po przycince. Wczoraj i dzis zrobilem testy, mam Zoolka.
Oto wyniki: pH 4,5-9,0 7,5 natomiast pH 6,0-8,0 7,8 lub 8 (sam nie wiem), GH 16, KH 8, NH3 0, NO2 0, No3 pomiedzy 5-10 wiec przyjmuje, ze 15, PO4 2, Fe 0

Dziwi mnie fakt zerowego poziomu zelaza :szok: . Mam przeciez substrat, ktory wg producenta zawiera zelazo. Na razie podaje jedynie 2 razy w tygodniu pol plaskiej lyzeczki K2SO4, zamowilem rowniez wegiel w plynie (ile mam go dawac na poczatek?). Jakie nawozy beda najodpowiedniejsze dla mojego baniaka? Mam kupic sole, czy jakiegos "gotowca"? No i co z mikro i makro? Mam je podawac skoro mam ten substrat? Znalazlem cos takiego
http://allegro.pl/nawoz-mikro-makro-wys ... 64728.html
Co o tym myslicie? Macie moze jakies inne propozycje? Dodam, ze w przeciagu miesiaca zamierzam kupic zestaw CO2. Doradzcie mi prosze jak mam nawozic.
Sorki ze tak sie rozpisalem