No więc tak
- pierwszy błąd to ilość oświetlenia - przy takiej ilości światła fotosynteza jest intensywna - rośliny potrzebują dodatkowego nawożenia bo bardzo szybko zabraknie im składników niezbędnych do wzrostu. I tu już należałoby myśleć o nawożeniu CO2 , makro i mikroelementowym. inaczej glony zawsze wygrają "wyścig" z roślinami. Można ewentualnie próbować suplementacji węgla za pomocą preparatów płynnych takich np jak easy carbo. Trzeba pamiętać o tym że wegiel to podstawowy składnik masy roślinnej i musi być go naprawdę dużo.Ten z powietrza atmosferycznego(CO2 zawarte w powietrzu) przy tak dużym oświetleniu jest niewystarczający.
Bład drugi to całkowicie jałowe podłoże które nie zapewnia roślinom korzeniowym żadnych składników odżywczych . Tak więc podłoże także do wymiany .Moim zdaniem powinieneś poczytać o podstawach funkcjonowania akwariów LT - Myślę także , że znajdziesz dużo odpowiedzi na Twoje pytania w tym wątku.
http://e-akwarystyka.pl/topics3/17759.htm.
Powodem pojawiania się glonów może być także niewłaściwa filtracja ktra nie nadąża z przerabianiem amoniaku do azotanów które sa przyswajalne dla roślin , mogą to być także zachwiane proporcje różnych pierwiastków..jednym słowem powodów może być sporo - tak wiec zacząć należy od czytania - to hobby wymaga trochę czasu poświęconego na zdobywanie wiedzy ale też przynosi wielką satysfakcję kiedy uda nam sie wyprowadzić piękne akwarium

Wiem ze największym problemem jest znalezienie w jednym miejscu potrzebnych nam informacji - ale od czego jest forum?

Myślę ze wspólnymi siłami uda sie jakoś wyjść na prostą