Problem z glonami

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

zolw59
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 125
Imię: Szymon
Kontakt:

Re: Problem z glonami

Post autor: zolw59 » 2012-02-22, 22:04

WIec dołącze sie do tematu ponieważ tez mam ten problem tak jak napisałem ze zastosowałem ten środek i był spokój i zajrzałem do mojego akwa i jednak nie ma spokoju pojawia sie dalej .

A wiec moje akwa to 125l oswietlenie na chwile obecną 24W t5 power sun i jak miałem jeszcze włączone power glo t sie tez pojawiały te glony i w akwarystycznym mi powiedzieli ze za mocne swiatło.

Filtr zewnętrzny jbl e701
tepm wody 26st/C
obsada akwa to:
2 glonojady
4 neonki
2 sumy
2 kiryski
5 molinezji czarnych i jeden platek niestety jego babki padły po porodach :)

podłoże to żwirek

a o roślinach nie powiem wiele bo sie na nich nie znam ew w miare potrzeby moge zrobić foto

No i oczywiście ponownie glony na liściach paproci i to jest powód dlaczego rozwijam temat.

Sorki ze nie założyłem nowego tematu jak powiinienem to poprosze o przeniesienie :)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-02-22, 23:11

No więc tak
- pierwszy błąd to ilość oświetlenia - przy takiej ilości światła fotosynteza jest intensywna - rośliny potrzebują dodatkowego nawożenia bo bardzo szybko zabraknie im składników niezbędnych do wzrostu. I tu już należałoby myśleć o nawożeniu CO2 , makro i mikroelementowym. inaczej glony zawsze wygrają "wyścig" z roślinami. Można ewentualnie próbować suplementacji węgla za pomocą preparatów płynnych takich np jak easy carbo. Trzeba pamiętać o tym że wegiel to podstawowy składnik masy roślinnej i musi być go naprawdę dużo.Ten z powietrza atmosferycznego(CO2 zawarte w powietrzu) przy tak dużym oświetleniu jest niewystarczający.
Bład drugi to całkowicie jałowe podłoże które nie zapewnia roślinom korzeniowym żadnych składników odżywczych . Tak więc podłoże także do wymiany .Moim zdaniem powinieneś poczytać o podstawach funkcjonowania akwariów LT - Myślę także , że znajdziesz dużo odpowiedzi na Twoje pytania w tym wątku.http://e-akwarystyka.pl/topics3/17759.htm.
Powodem pojawiania się glonów może być także niewłaściwa filtracja ktra nie nadąża z przerabianiem amoniaku do azotanów które sa przyswajalne dla roślin , mogą to być także zachwiane proporcje różnych pierwiastków..jednym słowem powodów może być sporo - tak wiec zacząć należy od czytania - to hobby wymaga trochę czasu poświęconego na zdobywanie wiedzy ale też przynosi wielką satysfakcję kiedy uda nam sie wyprowadzić piękne akwarium :)
Wiem ze największym problemem jest znalezienie w jednym miejscu potrzebnych nam informacji - ale od czego jest forum? :) Myślę ze wspólnymi siłami uda sie jakoś wyjść na prostą :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-02-24, 20:48

MateuszJaworski, jaką masz obsadę? Na zdjęciu widzę ''suma rekiniego'' czyli popularną w sklepach spożywczych pangę. Ta ryba rośnie do ponad metra długości!

ODPOWIEDZ