Nowe akwa 960L,
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Artur
- Kontakt:
Nowe akwa 960L,
Witam, zakupiłem właśnie zbiorniczek 960l, robi wrazenia ale na razie stoi jeszcze pusty, mam juz koncepcje co do niego, ale brakuje jeszcze kilku drobiazgów,
mam w związku z tym takie pytanie, planowałem trzymac tam docelowo parki takich ryb,
pielęgnica festae, pielegnica niebieskołuska, i perłowa, ale w ogromie takiego zbiornika pomyslałem o dołozeniu parki akar pomarańczowo płetwych, co wy na takie rozwiązanie? niejs to realne.???
ps, wpuszczane rybki beda jako młode osobniki po ok 6 szt, z gatunku,
mam w związku z tym takie pytanie, planowałem trzymac tam docelowo parki takich ryb,
pielęgnica festae, pielegnica niebieskołuska, i perłowa, ale w ogromie takiego zbiornika pomyslałem o dołozeniu parki akar pomarańczowo płetwych, co wy na takie rozwiązanie? niejs to realne.???
ps, wpuszczane rybki beda jako młode osobniki po ok 6 szt, z gatunku,
-
- Forumowicz
- Imię: Piotr
Re: Nowe akwa 960L,
A jakie wymiary zbiornika? W sumie wszystkie te ryby są dość agresywne więc nawet w tak olbrzymim zbiorniku będzie ciężko im pozostać w spokoju ...
Nie myślałeś może o paletach połączonych z altumami ? ;)
Nie myślałeś może o paletach połączonych z altumami ? ;)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
200x60wysx80gl,
Od lat jestem miłosnikiem pielęgnic, jako dziecko kilka lat mialem gupiki mieczyki i podobne ale od kad zaczolem kochac pielęgnice tak juz zostalo, no bedzie juz z 15 lat;p;p
myslałem o paletkach jednak zniechęca mnie troche moja woda, rurowit;/ ph ok 7,5 dla paletek za wysoko a dla tych pielęgnic ok, i dosc twarda , bez ro by sie nie obyło;/;/ a poł na pól ro i kranowka, to troche roboty..... chodz przyznam ze sasiad w 200l ma 4 paletki w takiej wodzie i rosna i zyja nad podziw dobrze;p;p
Od lat jestem miłosnikiem pielęgnic, jako dziecko kilka lat mialem gupiki mieczyki i podobne ale od kad zaczolem kochac pielęgnice tak juz zostalo, no bedzie juz z 15 lat;p;p
myslałem o paletkach jednak zniechęca mnie troche moja woda, rurowit;/ ph ok 7,5 dla paletek za wysoko a dla tych pielęgnic ok, i dosc twarda , bez ro by sie nie obyło;/;/ a poł na pól ro i kranowka, to troche roboty..... chodz przyznam ze sasiad w 200l ma 4 paletki w takiej wodzie i rosna i zyja nad podziw dobrze;p;p
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
powiem szczerze, jak bym się zdobył na kupno tak dużego zbiornika, zważywszy na jego cenę i na cenę osprzętu potrzebnego do jego obsługi, to nad RO bym się nie zastanawiał, tylko potraktował jako dodatkowe wyposażenie akwa 

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Forumowicz
- Kontakt:
BYłem kiedys w jakims supermarkecie, nie pamietam nazwy, było to gdzień koło poznania, akurat sie tam zatrzymalem na postój i był tam zoologiczny , było akwarium 960l, z chyba 6 albo 4 paletkami, juz nie pamietam, ale rozmiary mialy ogromne;p i były piekne, wystruj pełniły praktycznie same korzenie i kilka kamieni, nie mogłem wysjc z podziwu;p
powiem tak: do takiego akwa jak bym sie juz zdecydowal to musial bym po 1 zalaniu polowe czyli ok 450l samego rd dac,;/;/ ciezka sprawa,
boje sie ogromnie tego ro i mojej twardej wody, zasadowosc tez chodzi tu w role przeciwnika;/;/
powiem tak: do takiego akwa jak bym sie juz zdecydowal to musial bym po 1 zalaniu polowe czyli ok 450l samego rd dac,;/;/ ciezka sprawa,
boje sie ogromnie tego ro i mojej twardej wody, zasadowosc tez chodzi tu w role przeciwnika;/;/
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
czy ja wiem, czy taka ciężka.. Są rożne filtry RO, pierwszy lepszy jaki znalazłem, z mineralizatorem i podwójną wylewką (czyli czysta destylka albo po dodaniu minerałów bezpośrednio do picia przez ludzi) ma wydajność do 350l na dobę... czyli w dwa dni spokojnie zbierzesz wodę do zalania, potem na podmianę będzie jeszcze łatwiej... A jeśli boisz się twardości to tym bardziej RO jest rozwiązaniem...arczif01 pisze:do takiego akwa jak bym sie juz zdecydowal to musial bym po 1 zalaniu polowe czyli ok 450l samego rd dac,;/;/ ciezka sprawa,
A przy takim dużym zbiorniku, myślę, że czarne wody z samymi korzeniami itp to dobre rozwiązanie, na pewno mniej roboty wtedy...
-
- Forumowicz
- Kontakt:
aha rozumiem, a mniej wiecej przy tym ro co ty masz ile jest ubytku????
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
ja nie mam RO jeszcze, ale planuję. Nie bardzo wiem, o jaki ubytek CI chodzi.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Jeśli chodzi o to ile % uzyskujemy czystej RO względem wody przefiltrowanej - to ok 30% - 2/3idzie w kanał. Ja mam u siebie podłączone przy wyjściu na wodę na zewnątrz budynku więc płacę tylko za wodę - kanalizacja nie jest liczona i jakoś daję radę ;) Tylko trzeba kupić filtr o dobrej wydajności - ja mam 100GPD to Bańkę 35l robi mi w około 4 godziny przy ciśnieniu w sieci ok 5 bar.Pewnie jakbym miał większe ciśnienie dawała by lepiej.aha rozumiem, a mniej wiecej przy tym ro co ty masz ile jest ubytku????
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Forumowicz
Akurat filtr RO to najmniejszy problem. Dodatkowy koszt ok 400 zł przy takich wydatkach na zbiornik ... a pielęgniece południowej ameryki także wymagają miękkiej wody. Lepiej się na niej czują. Pomyśl tylko ... wizja zbiornika :aparat:
Potężne akwa a w nim tylko korzenie, kilka dużych lotosów, może nurzańce, ciemna woda a pod liśćmi lotosu patrolują majestatycznie zbiornik 10-15 palet i do tego stadko neonów.
Potężne akwa a w nim tylko korzenie, kilka dużych lotosów, może nurzańce, ciemna woda a pod liśćmi lotosu patrolują majestatycznie zbiornik 10-15 palet i do tego stadko neonów.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Wziołem małe akwarium, ok 25l, na alegro kupilem 3l podloza do roślin ada amazonia II,
wsypałem ok 3 cm do akwarium, na poczatku woda jak bym zalał jakieś błoto czy cos podobnego, no ale włączyłem filtr i pozostawiełem na noc,
rano woda krystalicznie czysta,;p
do tego zaczyna sie cos dziac,
ph z 8 spadlo do 6,8 czyli duzooo,
tw z ok 18 do 11;D
zobaczymy co bedzie jutro, gdyby dalo sie unormowac tak patemetry to biore się za te paletki;p
wsypałem ok 3 cm do akwarium, na poczatku woda jak bym zalał jakieś błoto czy cos podobnego, no ale włączyłem filtr i pozostawiełem na noc,
rano woda krystalicznie czysta,;p
do tego zaczyna sie cos dziac,
ph z 8 spadlo do 6,8 czyli duzooo,
tw z ok 18 do 11;D
zobaczymy co bedzie jutro, gdyby dalo sie unormowac tak patemetry to biore się za te paletki;p
-
- Forumowicz
- Kontakt:
dzis po 6,4
two ok 8,
nazstepny wpis o pomiarach za tydzien gdzies, bo tego co widze warunki zaczynaja sie normowac n tym poziomie,
teraz zastanawiam sie nad co2 i o ile ono zbije ph jeszcze, lub torfem,
ale co do wody to krysztal,
tylko podloze jest powiedzmy dosc zbite, problem w tym ze bakterie potrzebuja w podlozu tlenu i boje sie ze moze byc lekko problem z ich rozwojem,,,,
two ok 8,
nazstepny wpis o pomiarach za tydzien gdzies, bo tego co widze warunki zaczynaja sie normowac n tym poziomie,
teraz zastanawiam sie nad co2 i o ile ono zbije ph jeszcze, lub torfem,
ale co do wody to krysztal,
tylko podloze jest powiedzmy dosc zbite, problem w tym ze bakterie potrzebuja w podlozu tlenu i boje sie ze moze byc lekko problem z ich rozwojem,,,,
-
- Forumowicz
- Kontakt:
przemyslałem cala sytuacje i jednak bedzie ro i beda te paletki;p;p ale bez neonow i innych gosci chyba, ale za to z lotosami,
Teraz dochodza jeszcze 2 kwestie , co do oswietlenia, paletki raczej swiatlo przytłumione zas lotosy 0,5w na l albo i wiecej wiec co zrobic, ????? ze slabym swiatlem nie beda rosly chodz bym ile nawozu walil,,,,
teraz jeszcze kwestia ile ich posadzic, myslelem zrobic lekki gaszcz w jednym roku akwa a po drugiej stronie kilka,
lotosy posadzic na podlozu ada jakims dobrym,,, moze co2 im dac ????
Jesli z kolei bedzie ich troche to beda azotyny i inni goscie nie pozadani wiec co2 moze sie przydac,
chodz mysle w pdloze wsypac tetra nitrate minus,
Teraz dochodza jeszcze 2 kwestie , co do oswietlenia, paletki raczej swiatlo przytłumione zas lotosy 0,5w na l albo i wiecej wiec co zrobic, ????? ze slabym swiatlem nie beda rosly chodz bym ile nawozu walil,,,,
teraz jeszcze kwestia ile ich posadzic, myslelem zrobic lekki gaszcz w jednym roku akwa a po drugiej stronie kilka,
lotosy posadzic na podlozu ada jakims dobrym,,, moze co2 im dac ????
Jesli z kolei bedzie ich troche to beda azotyny i inni goscie nie pozadani wiec co2 moze sie przydac,
chodz mysle w pdloze wsypac tetra nitrate minus,
-
- Forumowicz
- Kontakt:
i jeszcze jedna sprawa, na noc cos nie jest potrzebne , rosliny pobieraja go tylko w dzien, wiec w ciagu dnia przy co2 ph moze troche pasc a w nocy sie podniesc, czy jest to dobre zjawisko??????
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
wszystko zależy ile będzie roślin. Niektórzy nie wyłączają wcale. Musisz obserwować czy nie ma przyduchy albo czy są duże wahania ph i zobaczysz co jest u ciebie najlepszym rozwiązaniem.