Jak urządzić akwarium?

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

piotrde2806
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: Piotrek
Kontakt:

Jak urządzić akwarium?

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 14:02

Witam, proszę o podpowiedź czy dobrze zacząłem urządzać akwarium, czy nie zrobiłem jakichś podstawowych błędów.
Obrazek
Gdyby zdjęcie bylo za słabe zrobie więcej wyraźniejszych. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Jak urządzić akwarium?

Post autor: maol » 2012-03-09, 15:41

Proponuję się podszkolić poprzez lekturę tych artykułów:

http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/15993.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm

...sam dowiesz się wielu ciekawych i przydatnych rzeczy :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Paqu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Piotr

Post autor: Paqu » 2012-03-09, 16:39

Zależy co chcesz trzymać w zbiorniku, ale jak dla mnie podstawowym błędem to zbyt mała ilośc roślin i brak korzenia.

Napisz jak zakładałeś akwarium, ile już stoi, kiedy chcesz ryby wpuszczać. Wtedy będzie można coś powiedzieć ile błędów popełniłeś.

Napisz jeszcze jaka filtracja, oświetlenie, ogrzewanie itp ... napisz wszystkie dane i najlepiej parametry wody!

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-03-09, 16:58

Tak jak kolega wcześniej napisał - najpierw się określ co tam ma być docelowo jaką masz wizję tego zbiornika potem dobrze by było ją przekonsultować i coś mądrego zrobić, bo na razie wygląda to tak, że najpierw robisz a potem pytasz a efekt taki że ja ( nie znaczy to że każdy oczywiście) już na tym etapie zmieniłbym prawie wszystko ;) Przypuszczam ze pytanie przed zrobieniem czegoś pozwoli zaoszczędzić czasu i pieniędzy. :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 19:44

Korzeń i rośliny to kwestia kilku dni.
Łoren, co byś zmienił? Porady są dla mnie ogromnie wartościowe.
Akwa stoi dopiero od środy, rośliny wsadziłem wczoraj(czwartek). Wyciągnąłem muszle, tak mi poradził ktoś na tym forum.

Obrazek

Czy na tym podłożu mogę zaszczepić trochę mchu? Jeśli tak to jaki jest najodpowiedniejszy i najprostszy do wyhodowania?
Czy podłoże jest prawidłowo ułożone?
Planuję jutro dokupić taką rudawą roślinkę i wsadzić ją po prawej stronie między tymi dwiema, które już są oraz paprotkę po przeciwnej.

Liczę na Waszą pomoc. Jestem początkujący :niewiem:

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2012-03-09, 19:47

żwir jest troche za gruby a rośliny poobsadzałbym według pierwszego drugiego i trzeciego planu
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 19:54

TetriZ pisze:żwir jest troche za gruby a rośliny poobsadzałbym według pierwszego drugiego i trzeciego planu
Radziłbyś wyciągnąć ten gruby żwir?

Paqu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Piotr

Post autor: Paqu » 2012-03-09, 20:50

Żwir może zostać. Jak dla mnie najpierw korzenie, później wkładaj ozdoby (o ile masz ochotę na jakieś łupiny kokosa czy coś w ten deseń) później obsadź gęsto roślinami. Więcej nurzańców (te trawy po bokach), jakieś cryptocoryny, daj lotosa też (wbrew pozorom mało wymagająca roślina byleby nie rosła w prądzie wody).

Osobiście dałbym sporo więcej nurzańców po bokach, zrobiłby się zagajnik na trzeci plan. Po środku, lekko w prawo daj korzeń - możesz nawet spory dać, crypty po bokach korzenia a echodonorusa, którego już mas zdaj przed korzeń. Zrób wtedy fotkę i będziemy dalej działali.

PS pod korzenie większych roślin daj już teraz Tetra Crypto. Zapewnisz im w ten sposób chelaty żelaza, konieczne do ich rozwoju. Na Twój zbiornik nie więcej niż trzy sztuki na początek.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-09, 21:22

piotrde2806, Przede wszystkim - napisz czym dysponujesz w tym zbiorniku - najważniejsze informacje takie jak
-obsada - planowana
-roślinność - planowana
-ogrzewanie/ temperatura w zbiorniku
- filtracja - jaka - rodzaj filtra i jakie ma media filtracyjne
-oświetlenie (ile watów, jakie świetlówki dokładnie symbol oznaczenie świetlówek ) Jeśli taką wiedzę nam udostępnisz to będzie można radzić co i jak dalej
Dla mnie tak na już jest do zmiany ( przerobienia ) podłoże które jest z samego żwirku - więc całkowicie jałowe i nic w nim na dłuższą metę nie uda Ci sie uchować. Potrzebne jest podłoże zasobne w składniki mineralne a więc jakiś substrat ( w żaden osobiście nie wierzę) lub ziemia. żwir ten gruby od razu odsiej bo uniemożliwi albo znacznie utrudni sadzenie roślin.
Żeby utrzymać rośliny przy życiu trzeba zapewnić im niezbędne minimum potrzebne do życia a więc jak już powiedziałem podłoże , światło ( widzialne dla roślin a nie tylko dla nas) i nawożenie wody - tu w zależności jakie ma być to akwarium LT czy HT mogą załatwić to ryby albo trzeba będzie nawozić dodatkowo.
Fototapeta wygląda kiepsko żeby nie używać mocniejszych określeń , zastosowałbym jakieś jednolite tło np czarne - bardzo ładnie kontrastuje z zielenią roślin i daje wrażenie głębi . Polecam postudiowanie wątku kolegi OTTO http://e-akwarystyka.pl/topics3/1 ... db9b90a673 z którym robiliśmy identyczne akwarium jak Twoje i myślę że gros odpowiedzi na Twoje pytania tam znajdziesz a jak nie znajdziesz to pytaj.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 22:06

Łoren pisze:piotrde2806, Przede wszystkim - napisz czym dysponujesz w tym zbiorniku - najważniejsze informacje takie jak
-obsada - planowana
-roślinność - planowana
-ogrzewanie/ temperatura w zbiorniku
- filtracja - jaka - rodzaj filtra i jakie ma media filtracyjne
-oświetlenie (ile watów, jakie świetlówki dokładnie symbol oznaczenie świetlówek ) Jeśli taką wiedzę nam udostępnisz to będzie można radzić co i jak dalej
Dla mnie tak na już jest do zmiany ( przerobienia ) podłoże które jest z samego żwirku - więc całkowicie jałowe i nic w nim na dłuższą metę nie uda Ci sie uchować. Potrzebne jest podłoże zasobne w składniki mineralne a więc jakiś substrat ( w żaden osobiście nie wierzę) lub ziemia. żwir ten gruby od razu odsiej bo uniemożliwi albo znacznie utrudni sadzenie roślin.
Żeby utrzymać rośliny przy życiu trzeba zapewnić im niezbędne minimum potrzebne do życia a więc jak już powiedziałem podłoże , światło ( widzialne dla roślin a nie tylko dla nas) i nawożenie wody - tu w zależności jakie ma być to akwarium LT czy HT mogą załatwić to ryby albo trzeba będzie nawozić dodatkowo.
Fototapeta wygląda kiepsko żeby nie używać mocniejszych określeń , zastosowałbym jakieś jednolite tło np czarne - bardzo ładnie kontrastuje z zielenią roślin i daje wrażenie głębi . Polecam postudiowanie wątku kolegi OTTO http://e-akwarystyka.pl/topics3/1 ... db9b90a673 z którym robiliśmy identyczne akwarium jak Twoje i myślę że gros odpowiedzi na Twoje pytania tam znajdziesz a jak nie znajdziesz to pytaj.
Na temat obsady i roślinności w większości liczę na Twoją i reszty pomoc.
Temperatura utrzymuje się na poziomie 25-26 stopni.
Oświetlenie 2x IRIS F18T8 DL
Filtr wewnętrzny JP-013f, wyjąłem węgiel bo słyszałem że nie jest pożądany, została sama gąbka.
Fototapetę zmienię, mam czarne tło. Z tym podlożem - cholerka - co ja mam teraz zrobić?

don_Vall
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126
Imię: Darek

Post autor: don_Vall » 2012-03-09, 22:25

Z podłożem nie rób nic jeżeli nie planujesz neonów lub ryb które ryją w podłożu albo potrzebują piasku. W zasadzi eto ze zdjęć nie do końca widać czy jest b. jasne...
126l: 7 Kryptopterus minor, 6 Corydoras pleatus, 1+1 Mikrogeophagus ramirezi, 5 Caridina sp. "Crystal Red" A, 1+1 Apistogramma Agassizi + zatoczki i helenki
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-10, 09:01

piotrde2806 pisze:Na temat obsady i roślinności w większości liczę na Twoją i reszty pomoc.
Na temat posiadanych prze Ciebie świetlówek nie wiem nic - mało tego nic nie znalazłem na temat parametrów technicznych i nie wiem jak to się sprawdzi - pojawia sie tylko informacja gdzieś na forach że takie świetlówki są i nie sa najlepsze - są montowane zazwyczaj jako standardowe wyposażenie pokrywy . Więc można założyć ze należałoby je wymienić nawet na najtańsze o symbolu 865 ewentualnie jedną osram fluora pobudzającą wzrost roślin - także nie kosztuje dużo - tylko szukać należy nie w sklepach akwarystycznych tylko w sklepach z oświetleniem - to kwestia kilkunastu złotych .Nic nie da posadzenie nawet najpiękniejszych roślin które mają wysokie wymagania bo nie dadzą rady przeżyć w nieodpowiednich warunkach świetlnych . Drugi ważny element to podłoże - tu także nie bardzo da rady przeskoczyć temat stosując jedynie kulki nawozowe punktowo pod pojedyncze rośliny czy jakieś inne pałeczki nawozowe itd. To taki środek wzmacniający pojedyncze rośliny. Pytasz co zrobić z podłożem które masz - ja bym to zrobił tak . spuszczenie wody - wyjęcie tego pomieszanego żwirku ,przesianie go przez jakieś sito - ja coś takiego kiedyś robiłem przy pomocy plastikowej skrzynki po owocach takiej ażurowej - sposób pewnie nie jest idealny ale w miarę skuteczny . Po czym na dno zaaplikować ziemię - zwykłą z kretowiska jest bardzo dobra albo najtańszą ziemię ze sklepu najuboższa bez dodatkowych nawozów. Na to warstwa odsianego żwirku i gotowe. To nie jest jakiś ogromny zbiornik żeby do tego trzeba było mnóstwa czasu. Obojętnie czy zechcesz to swoje akwarium prowadzić jako LT ( o niskim zapleczu technicznym i słabszym oświetleniu na dziś z tego co sie domyślam to masz tam łącznie 36W czyli wychodzi coś ok 0,3W/l ) czy też w przyszłości akwarium ma ewoluować do HT ( nawożenie słupa wody, CO2, i większe oświetlenie) podłoże musi być zasobne. Inaczej na spektakularne sukcesy nie ma co liczyć. Uda się pewnie utrzymać jakieś kryptokoryny , nurzańce i może jakieś żabienice jeśli chodzi o rośliny posadzone w podłoże - przeżyją też anubiasy , mikrozoria , bolbitisy i w zasadzie na tym koniec i nie ma się co czarować ze będzie inaczej. O roślinach posadzonych do podłoża które maja stanowić pierwszy plan , drugi..można zapomnieć bo takie rzeczy zostały już sprawdzone setki razy i nikomu sie nie udało więc mogę powiedzieć z bardzo dużym prawdopodobieństwem ze Tobie tez się nie uda. Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2012-03-10, 12:47

Paqu pisze:Żwir może zostać. Jak dla mnie najpierw korzenie
Korzenie nie są tu najważniejsze jeśli ten żwir to jedyny element podłoża to rośliny długo nie pociągną

piotrde2806, czy pod żwirem masz jakiś substrat, bądź ziemia ogrodowa? Jeśli nie to chyba będziesz musiał wylać wodę (najlepiej do wiader, będziesz mógł użyć jej ponownie),
wyciągnąć żwir nasypać 1-2cm ziemi ogrodowej i przykryć drobniejszym żwirem żeby ziemia się nie wydostała.
Co do kwestii roślin to polecam te:

http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-10, 17:05

TetriZ pisze:
Paqu pisze:Żwir może zostać. Jak dla mnie najpierw korzenie
Korzenie nie są tu najważniejsze jeśli ten żwir to jedyny element podłoża to rośliny długo nie pociągną

piotrde2806, czy pod żwirem masz jakiś substrat, bądź ziemia ogrodowa? Jeśli nie to chyba będziesz musiał wylać wodę (najlepiej do wiader, będziesz mógł użyć jej ponownie),
wyciągnąć żwir nasypać 1-2cm ziemi ogrodowej i przykryć drobniejszym żwirem żeby ziemia się nie wydostała.
Co do kwestii roślin to polecam te:

http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Łoren pisze:Na temat posiadanych prze Ciebie świetlówek nie wiem nic - mało tego nic nie znalazłem na temat parametrów technicznych i nie wiem jak to się sprawdzi - pojawia sie tylko informacja gdzieś na forach że takie świetlówki są i nie sa najlepsze - są montowane zazwyczaj jako standardowe wyposażenie pokrywy . Więc można założyć ze należałoby je wymienić nawet na najtańsze o symbolu 865 ewentualnie jedną osram fluora pobudzającą wzrost roślin - także nie kosztuje dużo - tylko szukać należy nie w sklepach akwarystycznych tylko w sklepach z oświetleniem - to kwestia kilkunastu złotych .Nic nie da posadzenie nawet najpiękniejszych roślin które mają wysokie wymagania bo nie dadzą rady przeżyć w nieodpowiednich warunkach świetlnych . Drugi ważny element to podłoże - tu także nie bardzo da rady przeskoczyć temat stosując jedynie kulki nawozowe punktowo pod pojedyncze rośliny czy jakieś inne pałeczki nawozowe itd. To taki środek wzmacniający pojedyncze rośliny. Pytasz co zrobić z podłożem które masz - ja bym to zrobił tak . spuszczenie wody - wyjęcie tego pomieszanego żwirku ,przesianie go przez jakieś sito - ja coś takiego kiedyś robiłem przy pomocy plastikowej skrzynki po owocach takiej ażurowej - sposób pewnie nie jest idealny ale w miarę skuteczny . Po czym na dno zaaplikować ziemię - zwykłą z kretowiska jest bardzo dobra albo najtańszą ziemię ze sklepu najuboższa bez dodatkowych nawozów. Na to warstwa odsianego żwirku i gotowe. To nie jest jakiś ogromny zbiornik żeby do tego trzeba było mnóstwa czasu. Obojętnie czy zechcesz to swoje akwarium prowadzić jako LT ( o niskim zapleczu technicznym i słabszym oświetleniu na dziś z tego co sie domyślam to masz tam łącznie 36W czyli wychodzi coś ok 0,3W/l ) czy też w przyszłości akwarium ma ewoluować do HT ( nawożenie słupa wody, CO2, i większe oświetlenie) podłoże musi być zasobne. Inaczej na spektakularne sukcesy nie ma co liczyć. Uda się pewnie utrzymać jakieś kryptokoryny , nurzańce i może jakieś żabienice jeśli chodzi o rośliny posadzone w podłoże - przeżyją też anubiasy , mikrozoria , bolbitisy i w zasadzie na tym koniec i nie ma się co czarować ze będzie inaczej. O roślinach posadzonych do podłoża które maja stanowić pierwszy plan , drugi..można zapomnieć bo takie rzeczy zostały już sprawdzone setki razy i nikomu sie nie udało więc mogę powiedzieć z bardzo dużym prawdopodobieństwem ze Tobie tez się nie uda. Decyzja oczywiście należy do Ciebie.
Akwa już przygotowane według wskazówek i informacji tutaj podawanych. Podłoże przesiane do maks 6mm. Pod spodem zwykła ziemia torfowa z MarcPolu. Korzeń dociśnięty odpowiednim kamieniem, kokos z mchem oraz więcej roślinek, tzn zmienione miejsca tych co były i jedna dorodna "trzcina" (nie wiem jak się nazywa). Teraz tylko czekam na dojrzewanko. Zdjęcia pokażę niebawem. Dziekuję za podpowiedzi.

2 godziny pracy.

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-15, 18:23

Pytanko mam, jak sadzić nowe rośliny w ziemię pod żwirkiem żeby nie zrobić wielkiego balaganu?

Skoczcie do początku , tam są zdjęcia mojego akwarium przed renowacją, jakie to są roślinki oprócz echinodorusa?
Dlaczego one stają się przezroczyste a echinodorus brązowieje od łodyżki?

ODPOWIEDZ