Bo mnie się podoba - gratuluję - i cieszę się że Ci się udało

Jak rozumiem..ptaszka nie kupujesz? ;)
P.S Myślę ze na pierwszej stronie naszego wątku mógłbyś edytować swojego posta wstawić zdjęcie jak wyglądało na początku i teraz

Moderator: ModTeam
Ja po prostu jestem szczęśliwy, gdy widzę jak roślinki przybieraja jaskrawe barwy w chwili gdy za oknem jest szaro i buro.Łoren pisze:Tomek...podoba Ci się Twoje akwarium?
To pytanie do Roberta, bo to On mnie zaopatruje w nawozym@ciek pisze:Przypomnij proszę jakiego używasz nawozu mikro?
Co prawda pytanie nie do mnie i nie odpowiem Ci na nie wprost, ale z dozowaniem mikro jest róznie w zależnosci jaka metodę preferujesz.m@ciek pisze:I pytanie do Roberta.
Czy dozowanie gotowego mikro (ja mam ProFito EasyLife) należy dozować w takich ilościach aby osiągnąć zakładany poziom żelaza (np. 0,1 mg/l) czy dozować według zalecanej przez producenta dawki (mniej), a żelazo podnosić osobnym nawozem?
Bardzo fajne i sprytne, tylko że ja podaję różne ilości zależnie od tego jak stabilizuje się zbiornik, a te wartości z kalkulatora są chyba podane docelowe ;)marthinez pisze:Zobacz ten kalkulator: http://calc.petalphile.com/pl/
Nie chcę mieszać ale Mg, Po4 nigdy nie było podawana w takich ilościach,ale 1-2 ml/dobęŁoren pisze:Wszystko to liczone tak aby każdego z roztworów dawać po 5ml dziennie na 100l akwarium.
Dokładnie tak - okazało sie że nie ma takiej potrzeby ponieważ bez CO2 rośliny aż tyle nie zużywają a wszystko było liczone pod akwarium HT posiadające nawożenie CO2. Wynika z tego że da sie takie akwarium poprowadzić bez dwutlenku wegla ( z suplementacja węgla w płynie) , z nawożeniem solami w nieco mniejszej ilości niż to wynika z kalkulatora . Do tej pory pisałeś tylko, że podajesz np 2 ml czegoś tam - teraz ktoś kto zechce sobie policzyć będzie wiedział ile tak naprawdę dozowaliśmy w mg/l . Będę musiał chyba w chwili wolnego czasu usiąść i przeliczyć to dawkowanie od startu własnie w przeliczeniu na mg/l tygodniowo coby dla potomnych zostało. A nuż ktoś zechce z takim akwarium poeskperymentowaćOTTO pisze:Nie chcę mieszać ale Mg, Po4 nigdy nie było podawana w takich ilościach,ale 1-2 ml/dobę
Bo to jest własnie ta tajemna moc i te tajemnicze proszki.... :zaciera:OTTO pisze:Właśnie, tak na prawdę to ten wątek udowadnia że można stworzyć piękne akwarium a do tego bez CO2 z dodawaniem soli, ale ciężko dowiedzieć się jak to zrobić-konkretnie o nawożenie mi chodzi