Matrix - zwróć uwagę, że Ola (Rybka97) jest totalnym świeżakiem w tej materii
Olu, więc najlepiej, jakw kuli będziesz trzymac cukierki a welonka daj do minimum akwarium 40 litrów jeśli jest mały. Jak już większy to jak kolega wspomniał te 100 litrów będzie wymagane.
Do podmian dawaj nie wodę prosto z kranu. Jesli chcesz robić szybkie podmiany dawaj do wody specjalny preparat Tetra AquaSafe Goldfish (jest to preparat uzdatniający wodę specjalnie dla ryb zimnolubnych - zawiera dodatkowo witaminę B więc rybka mniej się stresuje przy podmianie).
Złote rybki sa jednymi z największych fabryk zanieczyszczeń więc i filtracja jest wymagana. Z wewnętrznych filtrów mogę polecić Tobie filtry z serii Tetra IN. Dopasujesz wielkość filtra do swojego akwarium (tak, aby w godzinę był w stanie przefiltrować ok 6 razy Twoje akwarium czyli jak masz 60 litrów wydajność filtra powinna być ok 300-400 l/h). Tetra IN ma tą zaletę, że nei trzeba wyciągać całego filtra z wody a odpina się jedynie pojemnik z wkładami. Miałem, używałem i byłem bardzo zadowolony,
Robko - zaufaj, chcemy dla Twoich rybek jak najlepiej a Ty, żebyś cieszyła się w pełni akwarystyką