Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: OTTO » 2012-03-21, 19:40

Robert myślę nie robić żadnych podmian do soboty i nawozić wszytko tak jak dotychczas wstrzymać się jedynie z NO3, a KCl nadal lać 9 ml ?

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-03-21, 19:56

Tak - KCl i wszystkie pozostałe utrzymujemy tak jak było - przed podmiana zrobisz testy i zobaczymy.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-22, 16:08

Dzis napisał do mnie sprzedawca, że przerzucił ryby do innego akwarium i przestały padać, więc coś jest nie tak z parametrami wody, ale sam nie ma pojęcia co, ryby zawsze brał od tego samego hodowcy i zawsze było ok.
Mam przyjechac i da mi inne ryby za kwotę która zapłaciłem,lub czekać na neony, ale powiem Wam że mam już stracha pchać się w neony, bo przecież będą od tego samego hodowcy i w 90% będzie powtórka z rozrywki i drugi raz nie będzie taki dobry.
Może bym w Razbore uderzył, ale to po niedzieli, zostały mi 4 neony, na razie pływają i jedzą zobaczymy czy padną, ale wolałbym żeby tak bo nie będę trzymał 4 neonów z inną watahą, no nie ?
Ostatnio zmieniony 2012-03-22, 16:20 przez OTTO, łącznie zmieniany 1 raz.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-22, 16:18

Te jeśli przeżyją to trudno będzie je nawet młotkiem zatłuc :D zostawisz i wpuścisz kiedyś do kostki :yhy:
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-22, 16:22

zostawisz i wpuścisz kiedyś do kostki
Ale w kostce miały być krewetki Kristal i Neonki mogą je podskubywać.
Poza tym na razie odechciało mi sie drugiego kłopotu, mam dość jednego, ale może mi przejdzie do maja-córka ma urodziny :fiufiu:

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-22, 17:25

Nie wolno tak szybko odpuszczać...powoli dasz radę :) - ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości - to tylko kwestia czasu :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-23, 22:38

Pomału kończy mi się test NO3 kropelkowy z Zooleku, więc myślę aby kupic kolejny.
Mam jeszcze paskowy z JBL, ale przydałby się taki dokładniejszy, choć ten paskowy i tak jest dokładniejszy od Zooleku, swoją drogą nie rozumiem dlaczego nie rozwiązali tego tak jak w PO4, gdzie barwy widac idealnie , dodatkowo te z zooleku mają krótki termin ważności, na allegro są nawet takie na pół roku, no max to rok z hakiem.
Jakie wy stosujecie i czy jest to lepiej rozwiązane niż w Zooleku ?

P.S. Zoolek jest tani i to tyle było by z zalet :niee:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-03-23, 22:44

Co prawda testów nie stosuję, ale kiedyś jak stosowałem to dość dobre były JBL, a najdokładniejszy (kalibrowany) jaki miałem to NO3 Sera.
Cena z tego co widzę zabija.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-23, 22:56

Czyli teraz nie stosujesz testów ? Jesteś pewny swego jakie masz paramerty wody ?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2012-03-23, 23:34

OTTO pisze:Czyli teraz nie stosujesz testów ? Jesteś pewny swego jakie masz paramerty wody ?
Nie wiem jakie dokładnie mam pH, czy twardości (opieram się na danych z wodociągów).
A poziomy azotu, czy fosforu odczytuje z roślin oraz dedukuję po dawkach jakie podaje.

Testy kłamią i kiedyś to zrozumiesz jak trafisz sytuację, że jeden pokaże 0, drugi 80mg/l, a trzeci cos pomiędzy. Pierwszy lepszy przykład: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=44599

Da się prowadzić akwarium roślinne bez testów tylko wymaga to doświadczenia, które nabiera się z czasem (czytanie z roślin).
Jest na prawdę wielu rośliniarzy, którzy testów nie stosują. Popytaj na forach jak chcesz.

Ja oczywiście nie namawiam Cie do pozbycia się ich jeśli czujesz potrzebę badania wody.
Poszukaj cos o kalibracji testów.
Obrazek

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-23, 23:41

marthinez pisze:Testy kłamią i kiedyś to zrozumiesz jak trafisz sytuację, że jeden pokaże 0, drugi 80mg/l
No przecież tak miałem kilka dni temu, gdy pasek JBL pokazał 50 mg, a krople zoolek 80 mg, ale dwa dni wcześniej ten sam zoolek pokazywał 40 mg.
Więc teraz tak myślę czy te 20 zł jest warto wydawać, może będę się sugerował tylko paskiem z JBL ?

Ostatnio mnie trochę ganiłeś że używam niedokładnych testów,a to nie moja wina :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2012-03-23, 23:59

Ostatnio mnie trochę ganiłeś że używam niedokładnych testów,a to nie moja wina
Wiem, że nie Twoja wina, nie winiłem Ciebie tylko testy, a raczej ich producentów.

Po prostu nie należy im bezgranicznie ufać i mi osobiście ciężko jest przekroczyć granice ustalania nawożenia przy pomocy wyników testów no3, czy po4.

Juz kiedys przeżyłem sytuację, ze test pokazywał cały czas 0 lub 5, a ja sypałem kno3 jak głupi oczywiście bez rezultatu. Rośliny jak marniały tak marniały, aż pożyczyłem inny test który pokazywał praktycznie koniec skali.
Od tamtej pory postanowiłem odłożyć testy, a zaoszczedzoną kasę przeznaczyć np. na dobry pokarm.
Teraz nawożę ustalonymi dawkami, a żeby nie przenawozić i ograniczyć kumulowanie się nawozów robię większe podmiany (min. 40%).
Staram się tez nawozić rozsądnie.
Obrazek

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-24, 06:11

To co pisze Marcin to w sumie prawda z tymi testami. Prawda jest taka ze te testy to ...dla amatorów ( sam sie od czasu do czasu nimi posługuję kiedy coś jest nie tak jak być powinno) ale te testy są bardzo niedokładne. Takie profesjonalne jakie stosowane są w laboratoriach kosztują dużo...nawet bardzo dużo ,wiec te które mamt obarczone są dużym błędem pomiaru i de facto służą bardziej do odpowiedzi na pytanie czy dany pierwiastek mamy czy też nie. Test zooleka na azotany własnie taki jest albo pokazuje że nie ma albo że jest...a ile go jest..to już trzeba mieć "technikum wędkarskie" ukończone żeby to jednoznacznie stwierdzić :cwaniak: Najważniejsza moim zdaniem sprawa dbać o to by nie brakło danego pierwiastka w wodzie .Poziom 50mg/l np to poziom dopuszczalny przez PN do spożycia dla ludzi więc trzeba by juz trafiać w jakieś mega skomplikowane gatunki , może pochodzące z naturalnego odłowu żeby bać sie ze rybie coś będzie.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-24, 09:47

Zaraz zrobię testy i zobaczymy co pokaże ten śmieszny zoolek :fiufiu:
Potem podmiana i wracamy do życia :oczko:

Testy:
Pasek JBL
NO3 - poniżej 25 mg
ph - około 7

Krople Zoolek
NO3 -może 10, może 20 a może 40, ale co z tego jak żadne stężenie nie jest szkodliwe, więc wolę mieć poglądowe z paska JBL
ph - między 7 a 7,5 tych tego dokładniejszego nawet nie robię bo dopiero głupoty wychodzą

PO4 - stabilne 1
Robię podmianę 20 %
No i chyba wrócimy do nawożenia NO3 tak na początek 1 mg co Ty na to Robert ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-24, 12:26

W takim układzie tak - trzeba nawozić żeby za chwilę nie okazało sie ze NO3=0 :)

ODPOWIEDZ