piotrde2806 - moje źle wystartowane akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Re: piotrde2806 - moje źle wystartowane akwarium
Dzisiejsze testy:
NO3 - 25mg/l
PO4 - 0,5mg/l
pH - 8,0
Pasek:
NO2 - 2mg/l
Cl2 - 0mg/l
Zakupię kropelkowy NO2 i zbadam. Dodam , że podmianę robiłem ostatnio w środę więc chyba i tak całkiem nieźle się utrzymuje?
NO3 - 25mg/l
PO4 - 0,5mg/l
pH - 8,0
Pasek:
NO2 - 2mg/l
Cl2 - 0mg/l
Zakupię kropelkowy NO2 i zbadam. Dodam , że podmianę robiłem ostatnio w środę więc chyba i tak całkiem nieźle się utrzymuje?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
ogólnie dobrze robisz kupując kropelkowe NO2. Możliwe, że ten test jest zwyczajnie do bani i ciągle CI pokazuje 2 choć NO2 się waha. No3 i PO4 wychodzą już całkiem nieźle, dlatego aż dziwi tak wysokie NO2
jak ryby ciągle tak marnie wyglądają?
jak ryby ciągle tak marnie wyglądają?
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
No niestety kropelkowy potwierdził. Choć na moje oko to waha się pomiędzy 1 a 2mg/l
Podmieniłem teraz 20% wody( po teście NO2)
Powiedzcie mi czy wyrastanie korzonków moczarki z łodygi na różnych wysokościach, tj ponad żwirkiem, nawet na wysokości 20cm to normalna sprawa? Zauważyłem mnóstwo korzonków wędrujących w wodzie ku podłożu.
Podmieniłem teraz 20% wody( po teście NO2)
Powiedzcie mi czy wyrastanie korzonków moczarki z łodygi na różnych wysokościach, tj ponad żwirkiem, nawet na wysokości 20cm to normalna sprawa? Zauważyłem mnóstwo korzonków wędrujących w wodzie ku podłożu.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
To te korzonki na zdjęciu.
Pchwalę się też malutkimi gupikami, które na razie odłowiłem do sitka, bo nie mam jeszcze kotnika. Znalazłem tylko dwie rybki. reszta pewnie zjedzona.

Pchwalę się też malutkimi gupikami, które na razie odłowiłem do sitka, bo nie mam jeszcze kotnika. Znalazłem tylko dwie rybki. reszta pewnie zjedzona.

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Maciek
To znaczy, że rośliny wystartowały ze wzrostem, ale zaczyna im brakować składnika/ów pokarmowych, które już są na wyczerpaniu i wypuszczają korzonki w ich poszukiwaniu.piotrde2806 pisze:Powiedzcie mi czy wyrastanie korzonków moczarki z łodygi na różnych wysokościach, tj ponad żwirkiem, nawet na wysokości 20cm to normalna sprawa? Zauważyłem mnóstwo korzonków wędrujących w wodzie ku podłożu.
Ja przed rozpoczęciem nawożenia miałem w łodygowcach gęsty las korzonków wypuszczanych z międzywezłów.
Przy kranexie z Fe - 0,080mg/l wystarczyło wystartować z EC i potasem aby to zatrzymać. Później oczywiście trzeba pójść dalej z nawożeniem z pozostałymi makro i mikro, bo ze wzrostem apetytu roślinki mogą znowu zacząć czegoś szukać...
Podajesz już Easy Carbo i potas?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Tak podaję, podwójną dawkę tak jak mi radziliściem@ciek pisze:Podajesz już Easy Carbo i potas?
-
- Forumowicz
A ile dokładnie podajesz potasu i jak często? W jakiej formie go masz - sole czy jakiś gotowy nawóz?
Woda kranowa jest w niego uboga. Ze źródeł, do których dotarłem to w Polsce wody zawierają go średnio zaledwie około 3mg/l. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę.
Woda kranowa jest w niego uboga. Ze źródeł, do których dotarłem to w Polsce wody zawierają go średnio zaledwie około 3mg/l. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Gotowa buteleczka 30ml Aquaflorin potassium Tropical'a. Na opakowaniu jest podane 10ml/100l wody co 2 tygodnie. w czasie wzmożonej wegetacji co 7 dni, Dla młodych rozsad do dwóch miesięcy 5ml/100l. A ja podaję 5ml przy każdej podmianie 20% wody
-
- Forumowicz
Ten Aquaflorin potassium Tropical'a to jakiś gotowy nawóz mikroelementowy z dodatkiem potasu.
Na dodatek lejąc go nie wiesz o ile co wzrośnie...
Ja niedawno zacząłem przygodę z nawożeniem, natchniony wątkiem: >>LINK<< i wolałbym aby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony w tej materii, ale jestem przekonany, że zalecając Ci na początek stosowanie EC i potasu nie mieli na myśli tego typu mieszanki.
Są nawozy, które zawierają tylko potas i na ich opakowaniu wyraźnie pisze, że wlewając np. 10ml do 100l zawartość potasu wzrośnie o 4 mg/l.
A tutaj zalecane dawki moim zdaniem będą za małe (chodzi o potas), ale jeśli je zwiększysz to zwiększysz też dawkowanie innych pierwiastków, a to może skończyć się wysypem glonów...
Poza tym przy kranówce nawożenie mikro powinno być dopiero kolejnym etapem po rozruchu EC i potasem.
Na dodatek lejąc go nie wiesz o ile co wzrośnie...
Ja niedawno zacząłem przygodę z nawożeniem, natchniony wątkiem: >>LINK<< i wolałbym aby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony w tej materii, ale jestem przekonany, że zalecając Ci na początek stosowanie EC i potasu nie mieli na myśli tego typu mieszanki.
Są nawozy, które zawierają tylko potas i na ich opakowaniu wyraźnie pisze, że wlewając np. 10ml do 100l zawartość potasu wzrośnie o 4 mg/l.
A tutaj zalecane dawki moim zdaniem będą za małe (chodzi o potas), ale jeśli je zwiększysz to zwiększysz też dawkowanie innych pierwiastków, a to może skończyć się wysypem glonów...
Poza tym przy kranówce nawożenie mikro powinno być dopiero kolejnym etapem po rozruchu EC i potasem.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
piotrde2806, Na razie odpuściłbym od tego nawozu ponieważ jak to
) jest jedna wada takiego systemu...sporo lżejszy portfel 
to znaczy że nie tylko potas i jego nośniki są w nim zawarte ale inne pierwiastki również.Zamów sobie na allegro albo na akwanawozy sole za kilka złotych KNO3, KH2PO4,K2SO4, MgSO4 wystarczy ci to na pół roku nawożenia i będziesz wiedział czego i ile dozujesz do akwarium. Nie będziesz sie bawił w zgadywanie bo wszystko będzie można najnormalniej w świecie wyliczyć. Jak kupisz to pomożemy zrobić odpowiednie roztwory i po problemie.Jeśli natomiast zdecydujesz się na nawożenie sklepowymi preparatami to trzeba kupić pełną linię nawozowa jednego producenta i wtedy nawozić wg. jego zaleceń i tez będzie dobrze (najlepiej będzie sprzedawcym@ciek pisze: Aquaflorin potassium Tropical'a to jakiś gotowy nawóz mikroelementowy z dodatkiem potasu.

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A ja myślałem, że to oznaka poprawy parametrów życia w moim zbiorniku
Wolałbym, Łoren, żebyś podał mi odpowiednie linki do produktów, ja to kupię i będziemy razem podawać, ok?

Łoren pisze:piotrde2806, Na razie odpuściłbym od tego nawozu ponieważ jak toto znaczy że nie tylko potas i jego nośniki są w nim zawarte ale inne pierwiastki również.Zamów sobie na allegro albo na akwanawozy sole za kilka złotych KNO3, KH2PO4,K2SO4, MgSO4 wystarczy ci to na pół roku nawożenia i będziesz wiedział czego i ile dozujesz do akwarium. Nie będziesz sie bawił w zgadywanie bo wszystko będzie można najnormalniej w świecie wyliczyć. Jak kupisz to pomożemy zrobić odpowiednie roztwory i po problemie.Jeśli natomiast zdecydujesz się na nawożenie sklepowymi preparatami to trzeba kupić pełną linię nawozowa jednego producenta i wtedy nawozić wg. jego zaleceń i tez będzie dobrze (najlepiej będzie sprzedawcym@ciek pisze: Aquaflorin potassium Tropical'a to jakiś gotowy nawóz mikroelementowy z dodatkiem potasu.) jest jedna wada takiego systemu...sporo lżejszy portfel
Wolałbym, Łoren, żebyś podał mi odpowiednie linki do produktów, ja to kupię i będziemy razem podawać, ok?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
piotrde2806, możesz kupić np. U Tego Sprzdawcy jest sprawdzony przez wielu akwarystów.
Do tego będzie potrzebny Tobie tylko np. Taki Kakulator i woda destylowana lub RO.
Do tego będzie potrzebny Tobie tylko np. Taki Kakulator i woda destylowana lub RO.
Loża Szyderców
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Zamówione, dojdzie pewnie we wtorek, środę więc zaczniemy wtedy działać.Łoren pisze: KNO3, KH2PO4,K2SO4, MgSO4
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Test zrobiony dziś rano (25.03.2012) bez podmiany.
NO3 - 0mg/l
NO2 - 0mg/l
PO4 - 1mg/l
pH - 8.0
NO3 - 0mg/l
NO2 - 0mg/l
PO4 - 1mg/l
pH - 8.0
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
No i teraz pasowałoby podawać tylko potas i azot - sprawdź w tych swoich nawozach czy występuje i napisz co i jak - może do czasu przyjazdu soli coś będziemy dawać.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014