Posiadam b. ładne akwarium 63l.Duźo korzeni,mchów itp.
Filtr aquael fan 1plus i grzałka aquael, oświetlenie 4x14w +odbłśnik czy jakoś tak.
Obsada narazie to
8 neonów innesa
xxx krewetek Red cherry (ok.30-50 naprawde nie wiem ,ale dużo)
5 kirysków pstrych
i moje pytanie to:
1.co dodąć do akwarim jakie rybki itp?
ja myslałem żeby dokupić 2 kiryski pstre,3 neony innesa do tego chciałbym prętnika jakiegoś bo rybka bardzo podoba mi się ale nie wiem w jakiej ilości czy mogę i ile sztuk i czy nie zrobi krzywdy krewetkom małym dużym i neonkom i kiryskom.
Piszcie swoje propozycje,wiem że duzo bym chciał do tego 63l ,ale przy tej obsadzie co mam to jakoś pusto ;[.
Głównie to chciałbym dodać prętnika jakiegoś pomarańczowego czy coś.Czytałem że parkę pretnika karłowatego ,ale zanim kupie wole sie upenić od mistrzów czyli od was ;]
Zapomniałem dodać akwarium 63l wymiary 60 długość,35 wysokość ,30 szerokość ,standardowy prostokąt
Jak nie wizmiecie mojego tematu poważnie to w najbliższym czasie skombinuje aprat i dodam fotke mojego zbiornika pozdro.
[63l]Obsada dla mnie?
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: [63l]Obsada dla mnie?
to moim zdaniem dobry pomysł,RIDER pisze:dokupić 2 kiryski pstre,3 neony innesa
na prętnikach się nie znam, więc się raczej nie wypowiem...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
Prętniki są spokojnymi rybami nie wykazują agresji do mniejszych rybek typu neonki rozbory itp...Trzyma sie je w parach ale bardzo ciężko dostać samice prętnika w sklepach zoologicznych zazwyczaj są same samce, nie polecam trzymania 2 samców w jednym akwarium ponieważ wiem z doświadczenia że prędzej czy później przetrwa jeden...
Co do krewetek trzymam w swoim akwarium krewetki i prętnika nie interesuje sie nimi wcale...
Musisz tylko uważać aby mniejsze rybki go nie zaczepiały bo mogą mu zaszkodzić...
Co do krewetek trzymam w swoim akwarium krewetki i prętnika nie interesuje sie nimi wcale...
Musisz tylko uważać aby mniejsze rybki go nie zaczepiały bo mogą mu zaszkodzić...
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Maciek
Ja się zastanawiałem nad prętnikiem karłowatym jako dodatek m.in. do krewetek amano w 54 litrach.
Podobno to zależy na jaki charakter ryby się trafi... Jedni mówią, tak jak Marek, że krewetki ich w ogóle nie interesują, a inni opisują ciągłe ataki i zgony lub straty odnóży oraz chowanie się w kryjówkach.
Za opinią tych drugich zacytuję jednego ze sprzedawców: "Panie, nie oszukujmy się. To są ryby labiryntowe..."
PS A samice faktycznie ciężko będzie znaleźć do zalecanego haremu...
Podobno to zależy na jaki charakter ryby się trafi... Jedni mówią, tak jak Marek, że krewetki ich w ogóle nie interesują, a inni opisują ciągłe ataki i zgony lub straty odnóży oraz chowanie się w kryjówkach.
Za opinią tych drugich zacytuję jednego ze sprzedawców: "Panie, nie oszukujmy się. To są ryby labiryntowe..."
PS A samice faktycznie ciężko będzie znaleźć do zalecanego haremu...
- RIDER
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Micha³
Aha, to poczytam jak rozpoznać samca a samice,ale dalej nie wiem jaki rodzaj prętnika mogę, i jak kupywać to samiec + samiczka?
RIDER
11l-->20l-->45l-->63l...
11l-->20l-->45l-->63l...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
Ja osobiście polecam prętnika karłowatego najlepiej młodego wtedy będziesz miał większą pewność że nie będzie zaczepiał krewetek...Tak jak będziesz kupował to samiec + samica jak oczywiście będzie taka możliwość w co wątpię jak wcześniej wspominałem samice to rzadkość.
Masz tu str. na której są zdjęcia samca i samiczki http://moje_rybki_pawel.republika.pl/pretnik_karlowaty.htm
Masz tu str. na której są zdjęcia samca i samiczki http://moje_rybki_pawel.republika.pl/pretnik_karlowaty.htm
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Zofia
Może razbory klinowe? Bardzo ładne i łatwe w hodowli 

Akwarystyka to nie pasja, to styl życia