Początek nowoczesności,czyli zbiornik 112 L i..restart?

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dawid
Kontakt:

Początek nowoczesności,czyli zbiornik 112 L i..restart?

Post autor: czempion22 » 2012-07-12, 19:14

Witam po raz kolejny.!

Na wstepie chciałbym podziękować M.Olszewskiemu za pomoc w moich problemach z glonami itd .Jesteś WIELKI. :brawo:

A teraz do rzeczy.

W moim akwarium ZDJĘCIE pojawił się krasnorost. Muszę więc usunać wszystkie rośliny ( czyli aż 3-4 :mur: ) i zacząć wszystko od nowa. Mogę liczyć na Waszą pomoc? Nie wiem od czego się zabrać,nie chcę drugi raz popełnić tego samego błędu kupując roślinki i mieć glony.
Opracowałem sobie plan wg,którego miałbym nadawać '' nowy kształt ''akwarium. Oto on:

1.Na początek przygotowywuje sobie drugi akwa, z grzałką,filtrem i temp. 26 C taka jak mam teraz w moim 112 l baniaczku.
2. Gdy rybki już siedzą w ''jacuzzi'' zabieram się za usuwanie WSZYSTKIEGO z akwarium.
3. Woda,szmatka,ocet i myję baniaczek.
4.No właśnie i tu jest pies pogrzebany...Z plastyki to ja 5 nie miałem więc i z aranżacją baniaczka będzie problem . ;p Ale liczą się chęci prawda? :)
5.Gdy mam juz wszystko wymyte, kupione roslinki przechodzę do sadzenia. Z tym chyba nie bedzie problemu.. *
6.Gdy zbiornik jest wstepnie zaaranzowany czekam az dojrzeje?

Przesyłam zdjęcie mojego wymarzonego akwa. i zaraz objaśniam te dziwne dla Was liczby.
Paintowo

1.Widzieliście wyżej jaki mam żwirek..a bardzo bym chciał mieć na 1-wszym planie trawkę.Czy jest to realne w moim przypadku?
2.Chciałbym mieć na środku taki piasek,plażę dla moich kirysków. co o tym sądzicie?
3.Mech na ozdobnym korzeniu (sztucznym) ,da się na nim zasadzić taki mech?

Przepraszam,jesli wydaje Wam sie to wszystko śmieszne,ale jestem początkujący a zarazem pochłonięty całym światem akwarystyki. :oczko: Chciałbym zapewnić rybkom godne warunki a jednocześnie nacieszyć własne oko jak i pozostałych domowników. Co sądzicie o tym wszystkim?
* Jakie roślinki polecacie mi kupić? Nie mam zbyt dużego budżetu, ale jestem w stanie wydać około 150 zł na wszystko.Dawać coś pod żwir?
Liczę na Wasze pomysły i rady. Dziękuję ! :papa:
Ostatnio zmieniony 2012-07-13, 17:24 przez czempion22, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Początek nowoczesności,czyli zbiornik 112 L i..restart?

Post autor: Łoren » 2012-07-13, 05:48

Opracowałem sobie plan wg,którego miałbym nadawać '' nowy kształt ''akwarium
.
Dodałbym do tego planu pierwszy punkt -
Najpierw trochę poczytam ! :)
I dołożyłbym ostatni punkt
Nie będę się śpieszył !
Ponieważ akwarystyka to takie hobby gdzie niezbędna jest wiedza , proponuję na początek taki elementarz który pozwoli na uniknięcie wielu błędów na starcie - artykuł nie jest strasznie długi więc da rady go przeczytać http://e-akwarystyka.pl/topics29/18201.htm . Drugą lekturą o tym jak zrobiono coś z niczego jest wątek kolegi OTTO - http://e-akwarystyka.pl/topics3/17759.htm - To w zasadzie nasza korespondencja gdzie pada bardzo duzo dobrych pytań - ja natomiast starałem się wszystko dokładnie tłumaczyć jak i co należy zrobić - no i udało się . Zaczynaliśmy od stanu pierwotnego który wyglądał tak http://imageshack.us/photo/my-images/707/img9095q.jpg/ i http://imageshack.us/photo/my-images/833/img9096.jpg/ w sumie podobnie jak u Ciebie . Finał natomiast wygląda tak - http://e-akwarystyka.pl/download.htm?id=8434 http://e-akwarystyka.pl/download.htm?id=8240
Polecam.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-13, 08:52

A więc dobrze,zabieram się za czytanie ;)
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-13, 17:38

Łoren,

Co zrobić ze swoim zbiornikiem? ...Przeczytałem już tyle artyk. aż oczy mnie bolą (siedzę od 9 rano)... Mam juz troszke wiecej wiedzy na ten temat -dziekuje.
Chcialbym juz cos zaplanowac..

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-07-13, 18:11

Planowanie należy zacząć od pewnych ustaleń - musisz dokładnie opisać swój zbiornik od strony technicznej czyli co posiadasz - jaką filtrację w tym media filtracyjne , jakie oświetlenie - dokładnie symbol/oznaczenie świetlówek , i jak docelowo widziałbyś swój zbiornik - czyli w jakim kierunku podążamy. Może poszukasz gdzieś na necie jakiś interesujących aranżacji które postaramy się w miarę możliwości przenieść do Twojego zbiornika . Pod tym kątem będziemy próbowali znaleźć optymalne rozwiązanie - na pewno trzeba będzie się liczyć z tym że jakieś koszty się pojawią i ze względów na ich ograniczone ilości wszystkiego nie uda nam się zrealizować . Nie mniej jednak myślę że powinno nam się udać przy spełnieniu podstawowego warunku jakim jest cierpliwość :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-13, 20:02

A więc jeśli chodzi o moje akwarium to akcesoria do niego sa nastepujace:
Litraż 112 L
Grzałka Aquael 50 W z termostatem
Filtr AquaSzut 500L/H TURBO 8W
Pokrywę zamieszczam na zdjęciach.Nie mam pojecia o swietlowkach,bo akwa dostalem od przyjaciela ,ktory emigrowal do Niemiec..

Akwarium restartowalo na poczatku marca.
Przesyłam zdjęcia jego ''świeższego stanu'' :

Obrazek

Obrazek

ZDJĘCIE SPRZED MIESIĄCA
Obrazek

A oto zdjęcia robione calkiem niedawno, z plagą Krasnorostu, na roslinkach jak i na calej tylnej szybie. ;(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na załączonych obrazkach roślin już praktycznie nie ma. Czytając cały proces tworzenia LT z OTTO zastosowałem sie do Ciebie Łoren i moczę właśnie roslinki w roztworze kwasku przez 2 h.
Ale restart konieczny.

Obsada:
4 Skalary
2 Molinezje
2 Gurami Złote
2 Gurami Marmurkowe
2 Gurami Mozajkowe
2 Mieczyki Hell.
4 Kiryski
4 Zbrojniki

A oto kilka zdjęć rybek :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ups. :cwaniak: Zrobiła się mała Galeria.
A więc CIERPLIWOŚĆ już mam- najważniejsze na start.
Myślę,że POWOLI będzie można coś planować.

Proszę Was o pomoc .!

Jarus
Rekin forum
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-07-14, 17:49

Jeżeli można:

Obsada do całkowitej korekty - POCZYTAJ o wymaganich ryb które posiadasz.
W tym baniaku możesz mieć co najwyżej jeden rodzaj gurami. Skalary odpadają! Mieczyków też bym tam nie pchał (160l to zdaje się minimum) bo rosną naprawdę spore.
Na to dno (80x35) JEDEN zbrojnik niebieski.
Ryby mają swoje wymagania co do wielkości dna wysokości baniaka no i ilości litrów na sztukę - nie przeskoczysz. Jak tego nie przestrzegasz ryby karłowacieją, chorują i wogóle wyglądają mizernie. Potem to już tylko problemy.
Pomyśl o filtrze zewnętrznym (mały kubeł albo duża kaskada) - większa wydajność a mniej zajętego miejsca w baniaku.
Żwir na moje oko ze 3x za gruby - w takim ciężko się ukorzeniają rośliny.
No i jest go zdecydowanie za mało! Uważam że 2-4mm jest najlepszy.
Zresztą co do roślin i odpowiedniego oświetlenia to kolega Łoren Ci powie dokładnie co i jak.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-14, 18:25

To co z resztą rybek ?
Gurami sa juz takie duze.. nie mam znajomego,ktory zajmuje sie akwarystyka albo posiada jakiekolwiek akwarium.. ; x
Szkoda stworzonek.
Czyli czeka mnie restart..
Mam nadzieje,ze poprowadzicie mnie odpowiednio przez etapy zaczynania wszystkiego na nowo.
Macie jakis pomysl ? : (

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-07-14, 20:20

Zawsze możesz zapytać w sklepie zoologicznym, czy by nie przyjęli/wymienili na inne ryby/rośliny.

Jarus
Rekin forum
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-07-14, 20:26

czempion22 pisze:To co z resztą rybek ?
Gurami sa juz takie duze.. nie mam znajomego,ktory zajmuje sie akwarystyka albo posiada jakiekolwiek akwarium.. ; x
Popytaj a sklepach akwarystycznych - gdzieś je na pewno przyjmą.
czempion22 pisze: Szkoda stworzonek.
Pewnie że szkoda - żeby się w tym baniaku dusiły! A po jakimś czasie zaczną chorować i padać. Uwierz mi, że przerybienie baniaka to piękna droga do kłopotów z nim! Czytałeś coś o cyklu azotowym i podmianach wody?
czempion22 pisze: Czyli czeka mnie restart..
Mam nadzieje,ze poprowadzicie mnie odpowiednio przez etapy zaczynania wszystkiego na nowo.
Macie jakis pomysl ? : (
Od siebie napisze tak: to Twoje akwarium i sam powienineś zdecydować o jego wyglądzie i obsadzie!

1. Przejrzyj dział obsad i temat dla 112l. Spisz gatunki potem pooglądaj na necie fotki. Świetnym posunięciem jest też wizyta w sklepie akwarystycznym i oglądanie interesujących Cię gatunków na żywo. To Tobie się mają podobać nie nam. Nic nie kupuj na razie! NIE SŁUCHAMY sprzedawców w sklepach. NIGDY!
Jak wybierzesz obsadę to przedstaw ją na forum do korekty (dział obsad).

2. Poczytaj o roślinach i poglądaj fotki. Poszukaj sobie jakiegoś podobającego Ci się zbiornika i zacznij kompletować elementy - pytaj na forum o rośliny - np co to za roślina, ile potrzebuje światła, jakie nawożenie itd.

Nie spiesz się - im mniej błędów na początku tym lepiej będzie potem. Wszystkie błędy zrobione na wstępie potem się zemszczą. Pytaj, pytaj i raz jeszcze pytaj.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

ODPOWIEDZ