Chcialem zaprezentowac Wam moj pierwszy zbiorniczek (nie licza 40 l sprzed 20 lat, które było prowadzone razem ze starszym bratem, zresztą z miernym wynikiem).
Akwarium 180 l (RIO 180).
Wymiary 100x50x40 (wychodzi 200l, ale mozna zalac ok. 180l).
Start 15/02/2012
Filtracja:
Wewnetrzny: Juwel Bioflow 3 ( 24h/dobe)
Zewnetrzny: Eheim Profesionel 2224 (24h/dobe)
Ogrzewanie: grzalka JUWEL z termostatem 200 W.
temperatura: 24 stopnie C.
Oswietlenie: T5 Juwel Natura 45W i T5 Juwel Day 45W + odblysniki asymetryczne JUWEL (oswietlam 9-14 przerwa 16-21)
Podloze: JBL AQUA BASIS PLUS (2-3.5 cm) + zwirek 3mm (2.5-4 cm).
Ozdoby: dwa korzenie: Redmoor Wood, skała: Pagoda Stone.
Parametry wody:
NH4 NH3 - 0
NO2 - 0
N03 - 10 mg/l
PO4 - 2 mg/l
PH - 7
GH - 12
KH - 7
Nawozenie:
CO2 z bimbrowni wlasnej produkcji (w planach butla CO2 2kg), Tropica Liquid, EasyFerro, EasyCarbo, EasyPotassium, EasyNitro, KH2PO4, w planie MgSO4.
Obsada:
2 x Gupik (samice) + około 10 maluchow w roznym wieku.
2 x Prystelka Barwna,
1 x krewetka Red Cherry (3 sie gdzies rozplynely),
7 x krewetka Amano,
7 x Kirysek Panda,
10 x Otosek,
3 x Kosiarka,
20 x Neon Czerwony,
2 x Pielegniczka Ramireza (parka, ktora juz zdazyla zlozyc 3 razy ikre).
W planach:
Gupiki i Prystelki do oddania (przy najbliższym restarcie). Mysle nad jakimiś małymi kreweciami. Moze jakies male stadko ok. 10 x Pstrazenica Mala lub Marmurkowa.
Rosliny:
Vallisneria,
Hygrophila Difformis,
Echinodorus Parviflorus,
Alternanthera Cardinalis,
Ceratopteris Siliquosa,
Anubias Barteri Nana,
POGESTEMON HELFERI,
Alternanthera reineckii 'roseafolia' ('Pink'),
Cryptocoryne beckettii 'petchii',
Cryptocoryne wendtii 'Tropica'
jakas inna cryptocoryna (niestety nie znam nazwy, ta na srodku),
i kilka innych roslin ktorych nazw nie jestem pewien (brak nazw w sklepie). Poza tym nazwy, ktore podalem moga byc nie do konca prawdziwe (nie wierze w rzetelnosc sprzedawcow).
Mam w planach jeszcze kilka zakupow:PEACOCK MOSS, MICROSORIUM PTEROPUS NARROW, Hygrophila pinnatifida, HETERANTHERA ZOSTERAEFOLIA, EUSTERALIS STELLATA.
Oto kilka zdjec pokazujacych jak powstawalo moje akwarium:
Przymiarka korzonkow.

Baniak zalany kranowka 100%.

Po sadzeniu roslinek.

Z mini obsada.

Wszystko rosnie.

Maly atak glonow.

Odwrot glonow.

Troche sie zageszcza.

Po przycince.

Aktualne. Po malej rewolucji.

Z innej perspektywy. Przed zmianami.

Po zmianach.

Ostatnio znowu pojawily sie glony. Mysle, ze jest to spowodowane tym ze troche grzebalem w akwa. Nie wiem czy dobrze zrobilem usuwajac rosliny z korzeniami bo do wody dostaly sie duze ilosci JBL AQUA BASIS PLUS, moze trzeba bylo obciac i zostawic korzenie pod zwirkiem, ale w tedy by zgnily? Jak to sie robi poprawnie ktos ma pojecie?
Mam tez problem z crypciami. Dostaja dziur i gnija (nekroza?) Dopatruje sie tu brakow Ca lub/i Mg. Z naciskiem (moim zdaniem) na Mg. Jaki nawoz byscie polecili do Mg: MgSO4x7H2O czy MgSO4 a moze jeszcze cos innego? Co do Ca to zaczolem do podmian uzywac kranowki 15l+RO 30l (wczesniej lalem sama osmoze). Woda w kranie twarda 19 Gh, wiec raczej Ca powinno w niej troche byc.

Alternanthera Cardinalis tez marnie wyglada, jak narazie Alternanthera reineckii 'roseafolia' ('Pink') trzyma sie lepiej. Jednak dolne liscie, tez marnieja i opadaja.
Pozdrawiam