worki na gruz warszawa

Słabe rośliny + glony

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Słabe rośliny + glony

Post autor: marthinez » 2012-02-10, 19:34

Xeper pisze:Marcin, mam zarówno KH2PO4 jak i KNO3. Czy stosunki NPK 10:1:20 są odpowiednie?
Raczej tak.
Sprawdzimy.
Xeper pisze:Czyli podsumowując, podanie ww. ilości soli dodaje mi w 65 litrach netto:

AZOT: 4,7ppm NO3
FOSFOR: 0,5ppm PO4
POTAS: 10,2ppm K
Może być.
Podawaj to, a po dwóch tygodniach zobaczymy, czy potrzeba będzie coś zmienić.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Wojtek

Post autor: Xeper » 2012-03-03, 18:46

Update :)

Po dorzuceniu NO3 i PO4 pojawił sie lekki powrot glonow nitkowych i moim zdaniem bardziej intensywny przyrost punktowych zielenic. Zielenice rosna na wszystkim na co pada swiatlo bezposrednio ze swietlówki: na szybie, na lisciach anubiabiasow, nurzancow, na zwirku... etc. Jak ograniczyc te zielenice? Wyeliminowac NO3? Zmniejszyc cza oswietlenia?
Moje akwa: 65 litrów netto, 24W T5 Phillips 865 (0,37 W/l) przez 8 godzin (14.00 - 22.00), FAN2
Cotygodniowe podmiany 14 litrów (20%), nawożenie: EC + K2SO4

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-03-04, 15:08

Xeper pisze:Zielenice rosna na wszystkim na co pada swiatlo bezposrednio ze swietlówki: na szybie, na lisciach anubiabiasow, nurzancow, na zwirku... etc. Jak ograniczyc te zielenice? Wyeliminowac NO3? Zmniejszyc cza oswietlenia?
Wiem że może moja podpowiedz będzie odczytywana jako herezja , ale ja też ostatnio przećwiczyłem nagły wysyp zielenic które oblepiły mi na zielono wszystko. Konsultowałem tą sprawę na moim rodzimym forum , bo tez zabrakło mi pomysłów jak dziadostwo zwalczyć. - jestem obecnie w trakcie eksperymentu , więc z góry zaznaczam że ręki nie daję sobie odciąć za skutki - ale ja zrobiłem to tak:
moje parametry wody to (z testów)
NO3 - 15mg/l
PO4 1-1,5 mgl/l
KCl (potas) ok30mg/l
MgSO4 nie podaję bo mam go w mineralizatorze
Mikro intermagu dozowane tak żeby żelazo wychodziło ok 0,5mg/l
Co zrobiłem- jednorazowo wieczorem zaaplikowałem pełną dawkę tygodniowa fosforu a rano poprawiłem podwójną dzienna i na następny dzień również podwójna dzienna. Kolejny dzień podniosłem fosfor od dawki wyjściowej o ok 30%. Pył przestał osiadać na szybie na roślinach .Tak że zostawiłem nieczyszczony kawałek szyby żebym miał dobre porównanie. Dziś jest czwarty dzień mojego eksperymentu i wygląda mi na to że zielenice odpuściły - na 100% ich nie przybywa.
Równolegle ze mną eksperyment prowadzi mój kolega który jest przeświadczony że za pojawienie się pyłu zielenic odpowiada niewłaściwe nawożenie mikro - on cuduje ze zmianą nawożenia mikro. Jakie będą efekty zobaczymy za ok tydzień - dwa :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2012-03-04, 21:40

ciekawe eksperymenty trzeba powiedzieć. Daj znać jakie będą wyniki, było nie było takie wysypy glonów to wieczne przekleństwo zwłaszcza początkujących...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-10-04, 19:06

Po pół roku wracam do tematu.

Zwierzęta czują sie dobrze, rodzina krewetek sie rozrosła a rybki są zdrowe. Niestety, z moimi roslinami jest zle. Nawozenie K2SO4 i EC nic nie daje. Rośliny nie rosną, gniją. Jedyne co rośnie to mech i glony nitkowe.

Tak wyglądają liście nurzańca - gniją na końcówkach
Obrazek
Obrazek

albo ok 5 cm od podłoża i wtedy sie urywają.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wygląda żabienica - po wsadzeniu liście zgniły i odpadły. Teraz coś odbija od korzenia, ale te listki mająok 3 cm. Ale i tak gniją po brzegach.
Obrazek

Microzorium nie rośnie i na starych liściach coraz więcej czarnych plam
Obrazek

Chciałbym zrobić jeszcze jedno podejscie z nawozami mikro i makro od AquaBotanique. Niestety, nie rozumiem opisu dawkowania :( Ile tego podawać przy podmianach cotygodniowych 14 litrów (20%)
Obrazek

W tej chwili akwarium wygląda tak:
Obrazek

Zdjęcia po kliknięciu otwierają sie w dużej rozdzielczości. Mam nadzieję, ze możecie mi pomóc...
Moje akwa: 65 litrów netto, 24W T5 Phillips 865 (0,37 W/l) przez 8 godzin (14.00 - 22.00), FAN2

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-10-04, 19:40

Żeby Ci pomóc potrzeba by znać poziomy NO3 i PO4 - to sprawa pierwsza i podstawowa.
Druga sprawa - podłoże - czy masz cos w tym podłożu czy to tylko bazalt?
Czy nawoziłeś wyłącznie E.carbo i K2SO4? Czy podawałeś też jakieś inne nawozy jeśli tak to jakie i ile , w jakich odstępach czasowych?
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-10-04, 20:00

Łoren pisze:Żeby Ci pomóc potrzeba by znać poziomy NO3 i PO4 - to sprawa pierwsza i podstawowa.
To mogę sprawdzić, niestety tylko za pomocą testów paskowych JBL
Łoren pisze:Druga sprawa - podłoże - czy masz cos w tym podłożu czy to tylko bazalt?
Czy nawoziłeś wyłącznie E.carbo i K2SO4? Czy podawałeś też jakieś inne nawozy jeśli tak to jakie i ile , w jakich odstępach czasowych?
Podłoże to czysty bazalt, ale akwa ma ponad półtora roku, takze jest w nim sporo materii organicznej + kulki nawozowe w okolicach roślin. Do wody podawałem wyłącznie EC i K2SO4.
Teraz, od jakis 2-3 tygodni nie podaję EC, gdyż czytałem na forum, że może być on przyczyną marnienia nurzańców. Niestety, brak podawania EC nie poprawiło ich kondycji. Co najwyżej zwiększenie intensywności rozwoju glonów nitkowych (długie włosy)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-10-04, 20:26

Xeper pisze:To mogę sprawdzić, niestety tylko za pomocą testów paskowych JBL
Te testy są tak niedokładne ze można na dobrą sprawę ich nie robić.
Xeper pisze:Podłoże to czysty bazalt, ale akwa ma ponad półtora roku, takze jest w nim sporo materii organicznej + kulki nawozowe w okolicach roślin
Tu nie chodzi o materię organiczną tylko o możliwości sorpcyjne podłoża - sam bazalt jako taki nie potrafi magazynować nadmiarów pierwiastków i w razie potrzeby uwalniać je do wody - substraty czy ziemia tak - i to jest zasadnicza różnica. Kulki nawozowe to tylko punktowe zasilenie roślin więc generalnie nie ma wpływu na funkcjonowanie podłoża jako elementu systemu . Jeśli tej materii organicznej (DOC) zgromadzone jest dużo w podłożu to stanowi to poważny czynnik pro-glonowy . Kolejna sprawa to brak właściwego nawożenia - przy takim oświetleniu nawożenie takie jak w akwariach HT nie wchodzi w rachubę - będzie za duże - z drugiej strony margines błędu przy jałowym podłożu jest niewielki i trudno będzie ustalić dawki nawozowe tak zeby akwarium z dużym prawdopodobieństwem ruszyło poprawnie.
Moim zdaniem - czeka Cię restart w którym najważniejsza rzeczą będzie wykonanie prawidłowego podłoża (nie musi być drogie ale musi być zasobne) Potem pozostanie kwestia ustalenia jakiś niewielkich dawek nawozowych (na pewno nie gotowymi mieszankami NPK )
Może ktoś jeszcze będzie inaczej widział rozwiązanie tego problemu - ja tak to widzę.

ODPOWIEDZ