Molinezja - pomóżcie !

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

martyna91
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Martyna

Re: Molinezja - pomóżcie !

Post autor: martyna91 » 2012-11-21, 22:54

lamparcie - czytałam na innych forach że takie danio nie występuje w naturze (jest różowe) i jest mu aplikowana chemia... jak włączę oświetlenie nocne to świeci się jak... fluorescentyk :D czytałam też że takie danio jest słabe i zdycha po 1/2 miesiącach od zakupu i właśnie u mnie tak było.

Czy mógłbyś mi doradzić coś w sprawie tych glonów? proszę :)

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Post autor: Kaef » 2012-11-21, 23:02

Tak, to prawda, że danio w takich kolorach nie występują w naturze. Kolor ten zawdzięczają inżynierii genetycznej a nie chemii. Mają wszczepiony gen ukwiału odpowiedzialny za kolor. Prócz czerwonej jest jeszcze wersja żółta i zielona. Z angielska zwą się Glofish. Danio jest rybą bardzo wdzięczną w badaniach, dzięki swojej wytrzymałości i zadziwiającej regeneracji. To że zdycha po 1-2 miesiącach jest totalną bzdurą. Żyją, rozwijają się i rozmnażają przekazując ubarwienie jak zwykłe danio. Co do glonów to rób częściej podmiany wody i czyść szyby.

martyna91
Nowicjusz

Post autor: martyna91 » 2012-11-21, 23:05

no to dzięki za info :)
tak czy siak 3 danio które padły miały dokładnie te same objawy... :/

Podmiany wody i czyszczenie szyb robię co tydzień... nie pomaga :/ czy jest szansa że te glony same znikną?

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Joanna
Kontakt:

Post autor: asiara73 » 2012-11-21, 23:51

martyna91 pisze:lamparcie - czytałam na innych forach że takie danio nie występuje w naturze (jest różowe) i jest mu aplikowana chemia... jak włączę oświetlenie nocne to świeci się jak... fluorescentyk :D czytałam też że takie danio jest słabe i zdycha po 1/2 miesiącach od zakupu i właśnie u mnie tak było.

Czy mógłbyś mi doradzić coś w sprawie tych glonów? proszę :)
to genetyka.ja zakupiłam rózne danio: pregowane bez weloniastego ogona i z weloniastym,rózowe w paski weloniaste,różowe w kropki weloniaste i bez welona,jasne w kropki .
doprowadziłam do tarła i pomieszałam rodzaje ze danio rózowe polaczyłamz jasnym i innym :)
Mam koło 60 danio miesiecznych i nic sie nie dzieje. Danio które ikre złozyly maja sie dobrze :)
podejrzewam ze jakies chore zakupiono i padły

martyna91
Nowicjusz

Post autor: martyna91 » 2012-11-21, 23:55

ogólnie zauważyłam że wszystkie ryby które zakupiłam w pewnym zoologicznym są bardzo słabe i chorują, więc możliwe że pomyliłam się w diagnozie.

martyna91
Nowicjusz

małe też to mają :/

Post autor: martyna91 » 2012-12-05, 16:06

kiedyś pisałam tu o tym, że żółta molinezja ze zdjęć okociła się (6 młodych), potem padła podobno z przejedzenia - wyszły jej jelita...

dziś zauważyłam że u wcześniej wspomnianej małej molinezji robi się dokładnie to samo - jakby wychodziły jej jelita... jestem pewna że nie jest to wynik przejedzenia ponieważ rybka ma odpowiedniej wielkości brzuch a poza tym od czasu tamtej molinezji (zdjęcia) znacząco ograniczyłam karmienie.

macie jakiś pomysł czym to może być spowodowane?

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Post autor: Kaef » 2012-12-05, 18:46

Naprawdę ciężko powiedzieć. Objawy są identyczne? Genetycznie też by to było dziwne.

martyna91
Nowicjusz

Post autor: martyna91 » 2012-12-05, 20:21

objawy dokładnie takie same: rybka "koczuje" przy dnie, mało pływa i z tych samych okolic wisi jej (póki co małe) to co tamtej ze zdjęć :/
nie wiem czy mam ją dalej męczyć...

ODPOWIEDZ