problem z mężem... w 60 litrach

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Laila
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Karolina

problem z mężem... w 60 litrach

Post autor: Laila » 2012-11-30, 09:16

rok temu na urodziny mąż dostał ode mnie akwarium 60 litrów i Bojownikiem, dokupiliśmy
8x razbora klinowa
4x otosek
zajmowałam się akwarium przez ok pół roku ale zaczęłam chorować , baniak przeszedł pod opiekę męża i tak najpierw padł bojownik potem "zniknęły" 3 otoski .
do wczoraj było zgniło i zielono, zrobiłam restart dosadziłam roślin wymieniłam podłoże.. a mój mąż dokupił 8 neonów... co ja mam z nimi zrobić??
dzisiaj chce dokupić gupików żeby było kolorowo :help:
mam jeszcze jeden zbiornik 25 litrów - który wczoraj kupiłam do restartów bądź na szpitalik.. planowałam w nim harem bojow ale mąz mi pokrzyżował plany .. czy mógłby mi ktoś doradzić co zrobić?
to moje pierwsze akwiarium a mąż ma się za znawce bo jak miał 10 lat to miał cztery baniaki :niewiem:

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec
Imię: Piotrek
Nazwisko: Reszka

Re: problem z mężem... w 60 litrach

Post autor: Peta1992 » 2012-11-30, 09:35

po restarcie możemy kupić kilka rybek ale nie wpuszczamy zaraz w nowy baniak całej planowanej obsady ;)

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 98
Imię: Marta
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-11-30, 10:07

Myślę, że powinnaś szczerze porozmawiać z mężem, wytłumaczyć mu że nie jest akwarystą, bo 30 - 40 lat temu miał akwaria. Jak miał 10 lat to akwarystyka była inna, ryby były inne, woda była inna i podejście do całego tematu było inne.
Wyjaśnij mu że to dla Ciebie ważne, że miałaś konkretne plany co do tego akwarium, a on je niszczy swoimi spontanicznymi zakupami.
Szczerze mówiąc wątpię aby posłuchał, bo wiem już z doświadczenia, że jak ktoś mówi że miał akwaria jak miał 10 lat, a było to 40 lat wstecz i później tych akwarii nie było i nie miało miejsca jakieś dokształcanie, to bardzo ciężko jest coś przetłumaczyć w tej kwestii. Moja kuzynka przechodziła to samo ze swoim ojcem, od znajomego kupiła używane 150 litrów, chciała mieć tam bojownika i ryby które ona sobie wybrała, ale ojciec "akwarysta z lat dzieciństwa" wiedział lepiej i do bojownika kupił skalary, mieczyki, gupiki, neony, samiczki bojownika, 4 zbrojniki niebieskie i za nic nie dało mu się wytłumaczyć że tak nie może być, że przerybia zbiornik rybami, które mają skrajnie różne wymagania co do temperatur, wielkości zbiornika itd. Pomijam już fakt że ryby wrzucił po tygodniu - jakimś cudem kuzynce udawało się powstrzymywać go chociaż przez ten czas.
Zakładam też że podejście Twojego męża co do ryb też się nie zmieniło, jak u ojca kuzynki, czyli: jak zdechnie to się kupi nową - przecież to tylko ryba.

Nie mam pojęcia co możesz zrobić, szczerze mówiąc :/ Tylko Ty możesz z nim porozmawiać.

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec
Imię: Piotrek
Nazwisko: Reszka

Post autor: Peta1992 » 2012-11-30, 10:17

też miałem podobny problem z ojcem gdy przejąłem po nim akwa 60l później to sprzedałem i kupiłem 112l i zaczęły się spięcia :P bo jo już miał akwa i wie lepiej bla bla bla... Gdy coraz więcej dowiadywałem się o akwarystyce takich cudach jak np bimbrowania co2 :D to już nie ogarniał :D i widział, że przerosłem go wiedzą :D

Laila
Nowicjusz

Post autor: Laila » 2012-11-30, 11:42

(nie 30-40 tylko 23 lata :D )
pogadać z nim w kwestii Ryb nie dam rady:( próbowałam wczoraj w sklepie - ja chciałam dokupić roślinki 2 razbory i 4 otoski a skończyło się na 10 neonach czerwonych.....i jednym otosku i tak mamy dwa bidulk bo czekają na dostawę
pan tez uważał ze spokojnie możemy kupić skalary :wow: ..
proszę mi doradzić co powinnam teraz zrobić.. oddać jakieś rybki? czy moze drugi zbiornik przeznaczyć dla któregoś stada...
akwarium które chodzi to Boyu (nie wiem jakie) filty i oświetlenie już w całosci...
drugi baniaczek pusty to szklane 25 litrów wystartować najwczesniej mogłabym za miesiąc ( bo jest gołe -grzałkę i oświetlenie kupić mogę ale roślinki chce z przycięcia z mojego już istniejącego czyli rybki mogłyby tam trafić dopiero za dwa miesiące,
piszę chaotycznie ale jestem wściekła... bo nie chce żeby ryby się pochorowały...

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-11-30, 14:07

Laila pisze:(nie 30-40 tylko 23 lata)
Oj tam oj tam xD

Problem jest taki że w 25 litrach nie możesz trzymać żadnych z ryb, które masz ... 25 litrów jest dobre na jednego bojownika ze ślimakami, krewetkarium, albo na kilka samców gupika Endlera. Albo na szpitalik lub zbiornik do kwarantanny.

A podsumujmy co masz obecnie:
8 razbor klinowych,
10 neonów czerwonych,
2 otoski

Dobrze zrozumiałam?

Akwarium 60 litrów jest za małe na dwie ławice, powinnaś albo oddać razbory albo neony, no i dokupić otosków do stadka. Jak już byś chciała ryby przekładać do innego akwarium to tylko do drugiej 60-tki i powyżej, szczególnie neony, bo jak dla mnie to 60 cm to dla nich zbiornik trochę za krótki, to są szybkie rybki i nawet nie zdążą się dobrze rozpędzić a tu już ściana.

Gdybyś oddała jedną ławiczkę mogłabyś kupić upragniony harem bojownika, jako że i z razborami i z neonami czerwonymi bojowniki mogą żyć :)
Tyle że musisz wybić swojemu chłopu z głowy te gupiki co ma już w planach :/

Laila
Nowicjusz

Post autor: Laila » 2012-11-30, 15:29

gupiki i neony opanowane:) gupiki nie dojdą neony jutro odda:)
baniak nie ma nawet 60 cm tylko 45 bo to bardziej kostka (BOYU LT450):(
dokupimy 4 otoski i może jeszcze 2 razbory ..czy to będzie optymalne ?
25 zaleję za miesiac i postaram się obsadzić tym co wytnę z 60 przez miesiąc zanim dojrzeje wymyslę co z nim zrobić.. czy wstawię tam bojownika czy może zostawię po prostu ładny ogródek :)

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-11-30, 17:31

Wujek Google nie chce mi nawet takiego akwarium pokazać xD

Ale obsada będzie bardzo dobra przy takiej propozycji jaką podałaś :)

Laila
Nowicjusz

Post autor: Laila » 2012-11-30, 18:19

oczywiście pochrzaniłam nazwę.... BOYU TL 450

edit:
tak wygląda dzisiaj jeszcze nie jest wyklarowane i jeszcze z nieszczęsnymi neonkami, sprzed restartu ostały się jedynie maleńkie kryptokorony bo większe były już całe w glonach tak więc wszystko niestety jest nowe... a to dopiero mój "drugi raz jeżeli chodzi o "budowanie wnętrza akwarium" więc idealne to nie jest:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Laila
Nowicjusz

Post autor: Laila » 2012-12-01, 01:00

mała korekta albo ja liczyć nie potrafię
...
wszyscy wmawiali mi ze mój baniak to od 54 do 60 litrów..a mnie za nic to nie wychodzi
podaję wymiary
40 x 48 x 46
w tym filtry
40x10x 35

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 01:42