LT vs HT - Istna makabra.

Moderator: ModTeam

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Re: LT vs HT - Istna makabra.

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 00:10

To typowe LT. Ziemia ma wystarczająco dużo związków odżywczych - pałeczki są zbędne. A dużo roślin po to żeby baniak szybko się ustabilizował.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

GreQu
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysztof

Post autor: GreQu » 2012-12-01, 00:29

UP,ale znów ja też nie chce typowego LT... takiego na hardcora.. widziałem kilka tematów jak zakładali akwaria to często dorzucali w odpowiednich odległościach od siebie te pałeczki, przecież one chyba nie zaszkodzą... ?
Dużo roślin, na pewno będzie ich dużo, lecz nie wiem jeszcze jakie ;p
Co do nawozów to mogę jakimś potasem czy tam żelazem ... ( takie wyczytałem że do lt mogą być )
Podsumowując :
Podłoże : ziemia ta najtańsza bez żadnych dodatków itp + bazalt ew te pałeczki
Rośliny : mało wymagające, które nie potrzebują szczególnej pielęgnacji
Oświetlenie 2x18W na 112 litrów * ew mogę cała pokrywę od wewnątrz obsadzić typową " pozłótką " podobno to pomaga.
Dojrzewanie akwarium: 2-3 tyg
Rośliny najlepiej od razu posadzić i nie bawić się w późniejsze dosadzanie ?
Co do ryb to nie wiem jeszcze, ale na pewno będą małe.
Podmiana wody co tydzień/2 tyg ? i ile tej wody ?
I pielęgnacja roślin ? czyli obcinanie itp też nie zaszkodzi ?

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-12-01, 06:44

Kilka spraw na które chciałem zwrócić tu uwagę - chyba masz jakieś skrzywione wyobrażenie o akwarium LT i wydaje Ci sie że jak LT to jakaś jedna wielka kupa dziadostwa - zamek , kokos, trzy rośliny na krzyż . i glonarium Żeby nieco rozwiać negatywne wyobrażenia o akwarium LT pokazuję tu zdjęcia akwarium LT kolegi OKO z Podforaka.
Pałeczki służą do miejscowego wzbogacania podłoża w związki odżywcze ale ziemia przez długi czas ma tych związków wystarczająco dużo i pałeczki mogą jednak zaszkodzić . To tak samo jakbyś wystarczająco słoną potrawę chciał koniecznie jeszcze posolić - da się ? Na pewno jest to możliwe - tylko czy potem jeszcze jadalne...?
Kwestia obsady - nie powinna być tak skromna - pamiętać należy o tym że to obsada ma w większości zapewnić naturalne nawożenie przy tak małej jaką wymieniłeś z całą pewnością już po krótkim czasie pojawią się niedobory pierwiastków i trzeba będzie je uzupełniać. Akwarium musi być nawożone albo w sposób naturalny albo sztuczny inaczej rośliny nie będą rosły - w największym uproszczeniu - akwarium LT to taki zbiornik w którym zapewniamy roślinom nawożenie naturalne w HT sztuczne i to jest podstawowa różnica miedzy tymi rodzajami zbiorników.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-12-01, 13:55

Czyli gdybym nawoził to można nazwać to HT lecz bez butli CO2 ? czy LT czy HT dla początkującego będzie bardziej polecane ? do do rybek to podałem jeden wymóg , ławica małych rybek około 10 jak się da i oczywiście inne rybki, większe.. jeśli LT to jeśli dobrze zrozumiałem to ryby mam wpuścić odrazu ? zeby nie zabrakło cennych nawozów dla roślin ?
A jak wygląda sprawa z roślinami ? często gniją ? trzeba je pięlegnować ?
UP, dziękuję bardzo Ci za pomoc.

@ Napisałeś że ziemia przez długi czas ma dość wartości odżywczych, czyli kiedyś trzeba będzie jakieś wspomagacze dokupić ?
LT i HT różnicy się jedynie wspomagaczami wody dla roślin ? pielęgnacja roślin, podmiany wody wszystko to samo ?

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 14:54

W rasowego LT nie ingerujemy. Podmiany bardzo rzadkie - raz na kilka miesięcy. Generalnie chodzi i to żeby w LT JAK NAJRZADZIEJ grzebać z zbiorniku. Taki NATURALNY baniak - sam sobie musi radzić.
Ziemia posiada wartości odżywcze teoretycznie na około roku. Pisze teoretycznie bo przecież wszystko zależy od tego ile masz w baniaku roślin. I jakie. Im więcej tym szybciej wyjedzą związki odżywcze i tym szybciej ziemia staje się jałowa. Dość logiczne, nie ?

Rośliny nie mają prawa gnić jeżeli są dobrane do odpowiedniego baniaka i pod odpowiednie światło.

Teoretycznie LT jest łatwiejszy w utrzymaniu bo bardziej bezobsługowy. Zostawiamy baniak w zasadzie samemu sobie i tylko karmimy ryby.
I dlatego ciężko go polecić POCZĄTYKUJĄCYM bo oni UWIELBIAJĄ GRZEBAĆ w baniaku a to się kłóci z ideą LT i zakłóca prace takiego baniaka.

HighTech to CZTERY /w ogólnym zarysie/ rzeczy (oprócz odpowiednich roślin):

1. Mocne światło
2. Dozowany węgiel (CO2)
3. Nawożenie Makro i Mikro.
4. Bogate podłoże.

Niestety bez jednej z tych rzeczy mając bardziej wymagające rośliny baniak jest skazany na porażkę. MUSZĄ być spełnione te cztery rzeczy żeby wszystko funkcjonowało jak należy. Po prostu jedną z nich uzupełnia drugą.

Zastanawiałeś się jak byś chciał żeby wyglądał Twój baniak?

No już chyba wszystko masz wytłumaczone. Lepiej się nie da. :bezradny:
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-12-01, 16:08

Czyli HT odpada, napisałeś w takiego rasowego LT nie integrujemy, lecz można ? chodzi mi tutaj oto czy później mogę dosadzić jakieś roślinki, dodać dekoracje itp.
W takim nie rasowym Lt co ile podmianki ? pielegnujemy rośliny ?

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 16:25

Pielęgnacja roślin w LT to w zasadzie tylko ich przerzedzanie kiedy się za mocno rozrosną.
W HT musimy regularnie przycinać (u mnie co około 2 tygodnie), usuwać chore liście i zaglonione. W LT materia w rozłożonych liści pójdzie w obieg i zostanie 'przetrawiona' przez bakterie a potem wchłonięta przez rośliny.

Zasada stawiania baniaka jest taka: NAJPIERW CZYTAMY, PLANUJEMY, potem robimy zakupy, potem mając już WSZYSTKO stawiamy baniak i jest gites.
Im mniej błędów na początku tym lepiej - wprowadzanie zmian (szczególnie w obsadzie roślinnej) wprowadza niepotrzebne 'zamieszanie' w wodzie i wydłuża proces dojrzewania.
Elementy dekoracyjne można zmieniać byle przy roślinach nie grzebać.

Co do podmianek to nie da się jednoznacznie stwierdzić. Ale co znaczy nie rasowe LT? Jak dobierzesz światełko i rośliny a do tego podłoża to wszystko będzie oki bez podmian.
Zresztą można robić od czau do czasu - żadna filozofia.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-12-01, 16:58

Dlatego to może być dla kogoś dziwne dlaczego pisze pełno tematów;p z jednego prostego powodu, po prostu chce jak najwięcej wiedzieć na temat dzięki uprzejmości użytkowników i chce wam bardzo za tą ważną pomoc dla mnie podziękować.
Jeśli roślina za bardzo mi się rozrośnie czyli będzie miała bujną roślinność to mam jej nie przycinać ? a gdy roślinka straci listki również z wody mam jej nie wyciągać ? dla kogoś to może brzydko wyglądać , tak nie estetycznie.
Więcej napiszę później ponieważ teraz pomagam ojcu w warsztacie i od czasu do czasu wbijam na lapka.

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 17:06

GreQu pisze: /ciach/
Jeśli roślina za bardzo mi się rozrośnie czyli będzie miała bujną roślinność to mam jej nie przycinać ?
Yyyy... nie wiem o czy do mnie piszesz :bezradny:.

Usuwamy tylko nadmiar młodych osobników lub co jakiś czas stare zastępujemy nowymi (usuwając stare).
Co do usuwania starych liści czy zaglonionych/chorych to ze względów estetycznych można je usuwać. Chodzi o to że nie szkodą w baniaku LT.

ps. z mojej strony koniec. Proponuje założyć wątek dotyczący SWOJEGO baniaka i tam już ustalać konkrety.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-12-01, 17:14

UP.Oto chodzi czy w akw. LT można przycinać rośliny, zrozumiałem z tego co napisałeś że jedynie przesadzać je w inne miejsca a co z przycinaniem roślin to nwm.
W jakim dziale założyć ten temat ?

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 17:31

Nie PRZESADZAĆ. Przerzedzać! To jest różnica. Czyli usuwać nowe roślinki, żeby nie rosły za gęsto (jedna na drugiej).

ps. ja bym, założył w tym dziale, ale pt. "Mój baniak - plany". No i piszesz jak to wszystko widzisz, a Forumowicze doradzają.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-12-02, 04:05

Co do zasobności podłoża - ziemia ma właściwości sorpcyjne tak samo jak dobre substraty - znaczy to mniej więcej tyle że pochłania nadmiary pierwiastków które znajdują się w wodzie i w razie potrzeby je oddają do wody( tu ważna jest grubość warstwy wierzchniej podłoża i ziarnistość żwirku/bazaltu) - akwarium dużo szybciej się stabilizuje. Sama zasobność jako taka jest pojęciem względnym - może utrzymywać się pełna zasobność podłoża w zasadzie prawie nieograniczony czas - wszystko zależy czy w wodzie znajdą sie odpowiednie ilości pierwiastków niezbędnych do wzrostu roślin - jeśli akwarium będzie odpowiednio zbilansowane to ziemia może wystarczyć nawet na kilkanaście lat . Jeśli nawożenia (naturalnego bądź sztucznego) nie będzie to jej zasoby szybko się wyczerpią a rośliny będą w bardzo kiepskiej kondycji.
Pielęgnacja roslin będzie niezbędna - tak czy siak jak zacznie rosnąć to niektóre rośliny sa bardzo ekspansywne i moga zdominować pozostałe - te które przyrastają wolniej nie dotrą do światła i wyginą - to proces naturalny wiec my musimy wprowadzać korekty , przycinki itd. Ważne żeby nie robić tego na jeden raz i usunąć dużą część masy roślinnej bo zdestabilizujemy zbiornik i może dojść do ataku glonów. Zresztą zaraz po starcie przychodzi faza glonów i trzeba sie liczyć ze to będzie zjawisko normalne - nie wolno wtedy panikować i postępować pochopnie - trzeba stabilizować zbiornik pod względem zasobności w niezbędne pierwiastki - to jedyna skuteczna metoda walki z glonami - stworzenie optymalnych warunków do rozwoju roślin wyższych.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

ODPOWIEDZ