LT vs HT - Istna makabra.
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: LT vs HT - Istna makabra.
To typowe LT. Ziemia ma wystarczająco dużo związków odżywczych - pałeczki są zbędne. A dużo roślin po to żeby baniak szybko się ustabilizował.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
UP,ale znów ja też nie chce typowego LT... takiego na hardcora.. widziałem kilka tematów jak zakładali akwaria to często dorzucali w odpowiednich odległościach od siebie te pałeczki, przecież one chyba nie zaszkodzą... ?
Dużo roślin, na pewno będzie ich dużo, lecz nie wiem jeszcze jakie ;p
Co do nawozów to mogę jakimś potasem czy tam żelazem ... ( takie wyczytałem że do lt mogą być )
Podsumowując :
Podłoże : ziemia ta najtańsza bez żadnych dodatków itp + bazalt ew te pałeczki
Rośliny : mało wymagające, które nie potrzebują szczególnej pielęgnacji
Oświetlenie 2x18W na 112 litrów * ew mogę cała pokrywę od wewnątrz obsadzić typową " pozłótką " podobno to pomaga.
Dojrzewanie akwarium: 2-3 tyg
Rośliny najlepiej od razu posadzić i nie bawić się w późniejsze dosadzanie ?
Co do ryb to nie wiem jeszcze, ale na pewno będą małe.
Podmiana wody co tydzień/2 tyg ? i ile tej wody ?
I pielęgnacja roślin ? czyli obcinanie itp też nie zaszkodzi ?
Dużo roślin, na pewno będzie ich dużo, lecz nie wiem jeszcze jakie ;p
Co do nawozów to mogę jakimś potasem czy tam żelazem ... ( takie wyczytałem że do lt mogą być )
Podsumowując :
Podłoże : ziemia ta najtańsza bez żadnych dodatków itp + bazalt ew te pałeczki
Rośliny : mało wymagające, które nie potrzebują szczególnej pielęgnacji
Oświetlenie 2x18W na 112 litrów * ew mogę cała pokrywę od wewnątrz obsadzić typową " pozłótką " podobno to pomaga.
Dojrzewanie akwarium: 2-3 tyg
Rośliny najlepiej od razu posadzić i nie bawić się w późniejsze dosadzanie ?
Co do ryb to nie wiem jeszcze, ale na pewno będą małe.
Podmiana wody co tydzień/2 tyg ? i ile tej wody ?
I pielęgnacja roślin ? czyli obcinanie itp też nie zaszkodzi ?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Kilka spraw na które chciałem zwrócić tu uwagę - chyba masz jakieś skrzywione wyobrażenie o akwarium LT i wydaje Ci sie że jak LT to jakaś jedna wielka kupa dziadostwa - zamek , kokos, trzy rośliny na krzyż . i glonarium Żeby nieco rozwiać negatywne wyobrażenia o akwarium LT pokazuję tu zdjęcia akwarium LT kolegi OKO z Podforaka.
Pałeczki służą do miejscowego wzbogacania podłoża w związki odżywcze ale ziemia przez długi czas ma tych związków wystarczająco dużo i pałeczki mogą jednak zaszkodzić . To tak samo jakbyś wystarczająco słoną potrawę chciał koniecznie jeszcze posolić - da się ? Na pewno jest to możliwe - tylko czy potem jeszcze jadalne...?
Kwestia obsady - nie powinna być tak skromna - pamiętać należy o tym że to obsada ma w większości zapewnić naturalne nawożenie przy tak małej jaką wymieniłeś z całą pewnością już po krótkim czasie pojawią się niedobory pierwiastków i trzeba będzie je uzupełniać. Akwarium musi być nawożone albo w sposób naturalny albo sztuczny inaczej rośliny nie będą rosły - w największym uproszczeniu - akwarium LT to taki zbiornik w którym zapewniamy roślinom nawożenie naturalne w HT sztuczne i to jest podstawowa różnica miedzy tymi rodzajami zbiorników.
Pałeczki służą do miejscowego wzbogacania podłoża w związki odżywcze ale ziemia przez długi czas ma tych związków wystarczająco dużo i pałeczki mogą jednak zaszkodzić . To tak samo jakbyś wystarczająco słoną potrawę chciał koniecznie jeszcze posolić - da się ? Na pewno jest to możliwe - tylko czy potem jeszcze jadalne...?
Kwestia obsady - nie powinna być tak skromna - pamiętać należy o tym że to obsada ma w większości zapewnić naturalne nawożenie przy tak małej jaką wymieniłeś z całą pewnością już po krótkim czasie pojawią się niedobory pierwiastków i trzeba będzie je uzupełniać. Akwarium musi być nawożone albo w sposób naturalny albo sztuczny inaczej rośliny nie będą rosły - w największym uproszczeniu - akwarium LT to taki zbiornik w którym zapewniamy roślinom nawożenie naturalne w HT sztuczne i to jest podstawowa różnica miedzy tymi rodzajami zbiorników.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Stały bywalec
Czyli gdybym nawoził to można nazwać to HT lecz bez butli CO2 ? czy LT czy HT dla początkującego będzie bardziej polecane ? do do rybek to podałem jeden wymóg , ławica małych rybek około 10 jak się da i oczywiście inne rybki, większe.. jeśli LT to jeśli dobrze zrozumiałem to ryby mam wpuścić odrazu ? zeby nie zabrakło cennych nawozów dla roślin ?
A jak wygląda sprawa z roślinami ? często gniją ? trzeba je pięlegnować ?
UP, dziękuję bardzo Ci za pomoc.
@ Napisałeś że ziemia przez długi czas ma dość wartości odżywczych, czyli kiedyś trzeba będzie jakieś wspomagacze dokupić ?
LT i HT różnicy się jedynie wspomagaczami wody dla roślin ? pielęgnacja roślin, podmiany wody wszystko to samo ?
A jak wygląda sprawa z roślinami ? często gniją ? trzeba je pięlegnować ?
UP, dziękuję bardzo Ci za pomoc.
@ Napisałeś że ziemia przez długi czas ma dość wartości odżywczych, czyli kiedyś trzeba będzie jakieś wspomagacze dokupić ?
LT i HT różnicy się jedynie wspomagaczami wody dla roślin ? pielęgnacja roślin, podmiany wody wszystko to samo ?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
W rasowego LT nie ingerujemy. Podmiany bardzo rzadkie - raz na kilka miesięcy. Generalnie chodzi i to żeby w LT JAK NAJRZADZIEJ grzebać z zbiorniku. Taki NATURALNY baniak - sam sobie musi radzić.
Ziemia posiada wartości odżywcze teoretycznie na około roku. Pisze teoretycznie bo przecież wszystko zależy od tego ile masz w baniaku roślin. I jakie. Im więcej tym szybciej wyjedzą związki odżywcze i tym szybciej ziemia staje się jałowa. Dość logiczne, nie ?
Rośliny nie mają prawa gnić jeżeli są dobrane do odpowiedniego baniaka i pod odpowiednie światło.
Teoretycznie LT jest łatwiejszy w utrzymaniu bo bardziej bezobsługowy. Zostawiamy baniak w zasadzie samemu sobie i tylko karmimy ryby.
I dlatego ciężko go polecić POCZĄTYKUJĄCYM bo oni UWIELBIAJĄ GRZEBAĆ w baniaku a to się kłóci z ideą LT i zakłóca prace takiego baniaka.
HighTech to CZTERY /w ogólnym zarysie/ rzeczy (oprócz odpowiednich roślin):
1. Mocne światło
2. Dozowany węgiel (CO2)
3. Nawożenie Makro i Mikro.
4. Bogate podłoże.
Niestety bez jednej z tych rzeczy mając bardziej wymagające rośliny baniak jest skazany na porażkę. MUSZĄ być spełnione te cztery rzeczy żeby wszystko funkcjonowało jak należy. Po prostu jedną z nich uzupełnia drugą.
Zastanawiałeś się jak byś chciał żeby wyglądał Twój baniak?
No już chyba wszystko masz wytłumaczone. Lepiej się nie da.
Ziemia posiada wartości odżywcze teoretycznie na około roku. Pisze teoretycznie bo przecież wszystko zależy od tego ile masz w baniaku roślin. I jakie. Im więcej tym szybciej wyjedzą związki odżywcze i tym szybciej ziemia staje się jałowa. Dość logiczne, nie ?
Rośliny nie mają prawa gnić jeżeli są dobrane do odpowiedniego baniaka i pod odpowiednie światło.
Teoretycznie LT jest łatwiejszy w utrzymaniu bo bardziej bezobsługowy. Zostawiamy baniak w zasadzie samemu sobie i tylko karmimy ryby.
I dlatego ciężko go polecić POCZĄTYKUJĄCYM bo oni UWIELBIAJĄ GRZEBAĆ w baniaku a to się kłóci z ideą LT i zakłóca prace takiego baniaka.
HighTech to CZTERY /w ogólnym zarysie/ rzeczy (oprócz odpowiednich roślin):
1. Mocne światło
2. Dozowany węgiel (CO2)
3. Nawożenie Makro i Mikro.
4. Bogate podłoże.
Niestety bez jednej z tych rzeczy mając bardziej wymagające rośliny baniak jest skazany na porażkę. MUSZĄ być spełnione te cztery rzeczy żeby wszystko funkcjonowało jak należy. Po prostu jedną z nich uzupełnia drugą.
Zastanawiałeś się jak byś chciał żeby wyglądał Twój baniak?
No już chyba wszystko masz wytłumaczone. Lepiej się nie da.

112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Stały bywalec
Czyli HT odpada, napisałeś w takiego rasowego LT nie integrujemy, lecz można ? chodzi mi tutaj oto czy później mogę dosadzić jakieś roślinki, dodać dekoracje itp.
W takim nie rasowym Lt co ile podmianki ? pielegnujemy rośliny ?
W takim nie rasowym Lt co ile podmianki ? pielegnujemy rośliny ?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Pielęgnacja roślin w LT to w zasadzie tylko ich przerzedzanie kiedy się za mocno rozrosną.
W HT musimy regularnie przycinać (u mnie co około 2 tygodnie), usuwać chore liście i zaglonione. W LT materia w rozłożonych liści pójdzie w obieg i zostanie 'przetrawiona' przez bakterie a potem wchłonięta przez rośliny.
Zasada stawiania baniaka jest taka: NAJPIERW CZYTAMY, PLANUJEMY, potem robimy zakupy, potem mając już WSZYSTKO stawiamy baniak i jest gites.
Im mniej błędów na początku tym lepiej - wprowadzanie zmian (szczególnie w obsadzie roślinnej) wprowadza niepotrzebne 'zamieszanie' w wodzie i wydłuża proces dojrzewania.
Elementy dekoracyjne można zmieniać byle przy roślinach nie grzebać.
Co do podmianek to nie da się jednoznacznie stwierdzić. Ale co znaczy nie rasowe LT? Jak dobierzesz światełko i rośliny a do tego podłoża to wszystko będzie oki bez podmian.
Zresztą można robić od czau do czasu - żadna filozofia.
W HT musimy regularnie przycinać (u mnie co około 2 tygodnie), usuwać chore liście i zaglonione. W LT materia w rozłożonych liści pójdzie w obieg i zostanie 'przetrawiona' przez bakterie a potem wchłonięta przez rośliny.
Zasada stawiania baniaka jest taka: NAJPIERW CZYTAMY, PLANUJEMY, potem robimy zakupy, potem mając już WSZYSTKO stawiamy baniak i jest gites.
Im mniej błędów na początku tym lepiej - wprowadzanie zmian (szczególnie w obsadzie roślinnej) wprowadza niepotrzebne 'zamieszanie' w wodzie i wydłuża proces dojrzewania.
Elementy dekoracyjne można zmieniać byle przy roślinach nie grzebać.
Co do podmianek to nie da się jednoznacznie stwierdzić. Ale co znaczy nie rasowe LT? Jak dobierzesz światełko i rośliny a do tego podłoża to wszystko będzie oki bez podmian.
Zresztą można robić od czau do czasu - żadna filozofia.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Stały bywalec
Dlatego to może być dla kogoś dziwne dlaczego pisze pełno tematów;p z jednego prostego powodu, po prostu chce jak najwięcej wiedzieć na temat dzięki uprzejmości użytkowników i chce wam bardzo za tą ważną pomoc dla mnie podziękować.
Jeśli roślina za bardzo mi się rozrośnie czyli będzie miała bujną roślinność to mam jej nie przycinać ? a gdy roślinka straci listki również z wody mam jej nie wyciągać ? dla kogoś to może brzydko wyglądać , tak nie estetycznie.
Więcej napiszę później ponieważ teraz pomagam ojcu w warsztacie i od czasu do czasu wbijam na lapka.
Jeśli roślina za bardzo mi się rozrośnie czyli będzie miała bujną roślinność to mam jej nie przycinać ? a gdy roślinka straci listki również z wody mam jej nie wyciągać ? dla kogoś to może brzydko wyglądać , tak nie estetycznie.
Więcej napiszę później ponieważ teraz pomagam ojcu w warsztacie i od czasu do czasu wbijam na lapka.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Yyyy... nie wiem o czy do mnie piszeszGreQu pisze: /ciach/
Jeśli roślina za bardzo mi się rozrośnie czyli będzie miała bujną roślinność to mam jej nie przycinać ?

Usuwamy tylko nadmiar młodych osobników lub co jakiś czas stare zastępujemy nowymi (usuwając stare).
Co do usuwania starych liści czy zaglonionych/chorych to ze względów estetycznych można je usuwać. Chodzi o to że nie szkodą w baniaku LT.
ps. z mojej strony koniec. Proponuje założyć wątek dotyczący SWOJEGO baniaka i tam już ustalać konkrety.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Stały bywalec
UP.Oto chodzi czy w akw. LT można przycinać rośliny, zrozumiałem z tego co napisałeś że jedynie przesadzać je w inne miejsca a co z przycinaniem roślin to nwm.
W jakim dziale założyć ten temat ?
W jakim dziale założyć ten temat ?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Nie PRZESADZAĆ. Przerzedzać! To jest różnica. Czyli usuwać nowe roślinki, żeby nie rosły za gęsto (jedna na drugiej).
ps. ja bym, założył w tym dziale, ale pt. "Mój baniak - plany". No i piszesz jak to wszystko widzisz, a Forumowicze doradzają.
ps. ja bym, założył w tym dziale, ale pt. "Mój baniak - plany". No i piszesz jak to wszystko widzisz, a Forumowicze doradzają.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Co do zasobności podłoża - ziemia ma właściwości sorpcyjne tak samo jak dobre substraty - znaczy to mniej więcej tyle że pochłania nadmiary pierwiastków które znajdują się w wodzie i w razie potrzeby je oddają do wody( tu ważna jest grubość warstwy wierzchniej podłoża i ziarnistość żwirku/bazaltu) - akwarium dużo szybciej się stabilizuje. Sama zasobność jako taka jest pojęciem względnym - może utrzymywać się pełna zasobność podłoża w zasadzie prawie nieograniczony czas - wszystko zależy czy w wodzie znajdą sie odpowiednie ilości pierwiastków niezbędnych do wzrostu roślin - jeśli akwarium będzie odpowiednio zbilansowane to ziemia może wystarczyć nawet na kilkanaście lat . Jeśli nawożenia (naturalnego bądź sztucznego) nie będzie to jej zasoby szybko się wyczerpią a rośliny będą w bardzo kiepskiej kondycji.
Pielęgnacja roslin będzie niezbędna - tak czy siak jak zacznie rosnąć to niektóre rośliny sa bardzo ekspansywne i moga zdominować pozostałe - te które przyrastają wolniej nie dotrą do światła i wyginą - to proces naturalny wiec my musimy wprowadzać korekty , przycinki itd. Ważne żeby nie robić tego na jeden raz i usunąć dużą część masy roślinnej bo zdestabilizujemy zbiornik i może dojść do ataku glonów. Zresztą zaraz po starcie przychodzi faza glonów i trzeba sie liczyć ze to będzie zjawisko normalne - nie wolno wtedy panikować i postępować pochopnie - trzeba stabilizować zbiornik pod względem zasobności w niezbędne pierwiastki - to jedyna skuteczna metoda walki z glonami - stworzenie optymalnych warunków do rozwoju roślin wyższych.
Pielęgnacja roslin będzie niezbędna - tak czy siak jak zacznie rosnąć to niektóre rośliny sa bardzo ekspansywne i moga zdominować pozostałe - te które przyrastają wolniej nie dotrą do światła i wyginą - to proces naturalny wiec my musimy wprowadzać korekty , przycinki itd. Ważne żeby nie robić tego na jeden raz i usunąć dużą część masy roślinnej bo zdestabilizujemy zbiornik i może dojść do ataku glonów. Zresztą zaraz po starcie przychodzi faza glonów i trzeba sie liczyć ze to będzie zjawisko normalne - nie wolno wtedy panikować i postępować pochopnie - trzeba stabilizować zbiornik pod względem zasobności w niezbędne pierwiastki - to jedyna skuteczna metoda walki z glonami - stworzenie optymalnych warunków do rozwoju roślin wyższych.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014