Na początku chciałbym nadmienić, że to mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że będzie zgodny z regulaminem

Dość zbędnego gadania, zaczynamy.
Do akwarystyki wracam po kilku ładnych latach. Obecnie w domu mam 90l. zbiornik i nie wiem co się w nim dzieje, bo się nim nie zajmuję

Fundusz mam w sumie nieograniczony, ale w miarę rozsądku. Myślałem, aby litraż zbiornika miał 60l. Teraz może zaznaczę, że chciałbym zbudować akwarium na wzór z galerii, ponieważ bardzo mi się podoba i mnie zainspirowało (link: http://e-akwarystyka.pl/topics24/18480.htm). Chodzi mi o tzw. białą plażę i czarne boki podniesione troszkę wyżej. Zaznaczam, że podłoża nie chciał bym kupować takiego jak w linku powyżej, bo troszkę szkoda mi na to akwarium pieniędzy (po powrocie do domu, mam zamiar zrestartować swoje akwarium domowe), dlatego chciałbym prosić o doradztwo jakiegoś alternatywnego - tańszego rozwiązania. Zależy mi na trawniku z przodu, co zapewne wiąże się z dobrym oświetleniem. Do tego zamierzam nasadzić troszkę roślin z tyłu, tak aby akwarium było dość mocno zarośnięte. Czekam na propozycje nawozów pod podłoże. Do akwarium mam zamiar wrzucić korzeń, coś ala: http://allegro.pl/korzenie-na-wage-aqua ... 63243.html czy to dobry wybór? Nad obsadą do końca się nie zastanawiałem, ale na dzień dzisiejszy będzie to:
-małą ławica neonów innesa 6-10 sztuk
-jakiś glonojad
-kilka kirysków
nad resztą się zastanowię, ponieważ tak naprawdę do końca nie wiem co mi się spodoba, możliwe, że będą też razbory klinowe.
Kolejnej kwestii postanowiłem poświęcić oddzielny akapit, zakupy mam zamiar robić głównie na allegro, dlatego akwarium z pokrywą chcę zakupić właśnie tam, w komplecie z jakimiś akcesoriami: grzałka, filtr, termometr, etc.. Czy to dobra decyzja, czy może lepiej wybrać jakąś alternatywną ścieżkę i kupić samo szkło+pokrywę, a oddzielnie lepszy filtr, grzałkę, może jakiś napowietrzacz? Czy polecacie jakieś skały, aby oddzielić białą plażę, od tropikalnego czarnego lasu?

Na te pytania bardzo chciałbym poznać sensowne odpowiedzi,
pozdrawiam Artur!
EDIT:
1. Jeśli ktoś ma jakieś porady, zastrzeżenia, propozycje, na pewno wysłucham i rozważę

2. Czekam na propozycje, co gdzie zakupić i w jakiej ilości

3. Akwarium ma służyć jako odprężenie, kocham oglądać śmigające ryby godzinami jak tv, dlatego chcę włożyć w to dużą cząstkę siebie!