Przymierzam się od tygodnia do zakupu akwarium. Moje oko trafiło na najtańszy w pełni wyposażony zestaw z allegro. Wyposażony jest w standardowy filtr, grzałkę 100W oraz świetlówkę 25W. Na początek nie chciałbym zbyt mocno wchodzić w koszty, a więc grzałka i filtr muszą wystarczyć w tak podstawowej wersji przynajmniej przez 2-3 miesiące.
No i zaczynamy od pytań:
1. Mam obawy przed moją kranówką, jest dosyć mętna (prawdopodobnie przez 30-letnie rury). Czy zastosowanie preparatu wiążącego substancje chemiczne i działanie filtra doprowadzi ją przez dwa tygodnie do stanu niemalże krystalicznego?
2. Jaki środek chemiczny najlepiej stosować jako podłoże pod rośliny? Poprosiłbym o nazwę lub link do allegro.
3. W jakie podłoże iść? Czytałem wiele dobrych opinii nt. 2-5 mm żwiru. Podzielcie się opiniami, chciałbym żeby zarówno ładnie wyglądało jak i sprzyjało rybom.
4. Rośliny... przyznam, że jako początkujący gubię się w łacińskich nazwach. Nie ukrywam, że chciałbym mieć rozwiniętą florę na wszystkich planach. W co najlepiej zainwestować? Czy kupując rośliny przez allegro nie narażam się na ich gorszą "jakość"?
5. Dobranie rybek uważam jako stosunkowo łatwe. Pójdę, albo w stronę ławicy neonków lub w brzanki. Do gry wchodzi koncepcja: razbory + harem bojowników. Powiedzcie w co Wy najchętniej byście zainwestowali. Od razu dodam, że red cherry specjalnie mi się nie podobają.
Czekam na opinie

Nawet krótkie odpowiedzi będą mnie satysfakcjonować.