Mam mały problem i nie wiem czy to tak ma być
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Darek
Mam mały problem i nie wiem czy to tak ma być
Proszę o pomoc mam problem, iż ma tafli mojej wody pływają bąbelki, a sama woda nie chce się klarować, przypomina mleko które zalało się wodą do stopnia przejżystości. Nie wiem co może być przyczyną i jak temu zaradzić. Chciałem nadmienić iż znajomy twierdzi, że to może być spowodowane przez podłoże bo mam je kolorowe to któryś z kolorów może puszczać jakieś chemikalja. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Re: Mam mały problem i nie wiem czy to tak ma być
Wymien podloze i wode...
Ale podloze na jakies natuarlne a nie na kolorowanke.
Masz rosliny zywe w tym akwarium ?
Ale podloze na jakies natuarlne a nie na kolorowanke.
Masz rosliny zywe w tym akwarium ?
-
- Nowicjusz
tak zywe rosliny tylko niewiem co to za odmiany jedna to chyba z rodzaju zabiencowatych ale reszta ....
Wymien podloze na jakies normalne, czyli pod rosliny.
Najlepiej z Allegro, zebys nie przeplacil.
Najlepsze i najdrozsze jest o firmy ADA.
A najtansze chyba o JBL.
Najlepiej z Allegro, zebys nie przeplacil.
Najlepsze i najdrozsze jest o firmy ADA.
A najtansze chyba o JBL.
-
- Nowicjusz
czesc posluchalem cie kupilem PODŁOŻE PIASEK KWARCOWY do AKWARIUM NATURALNY frakcja: 1,0-1,6mm tylko mam pytanie czy dla roslin mam cos jeszcze dolozyc musze podkleslic ze mam 60l akwa i chcialem tam wposcic 3-5 pyszczakow narazie sa male ale z poczatkiem lutego kolega mi da ile chce i jeszcze jedno jakie mozna dac rosliny dla pyszczakow bo to zarloki heheh dzieki za jakies info
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Po pierwsze akwarium musi dojrzewać min. 2-3 tygodnie zanim wpuścisz tam jakiekolwiek rybki.
Po drugie w takim litrażu nie możesz trzymać ŻADNYCH pyszczaków
Po trzecie napisz coś więcej :jaki masz sprzęt ? czy za podłożę ma robić sam piasek ? jakie masz oświetlenie ? czy podczas wystąpienia problemu akwarium było dojrzałe. Ja obstawiam, że nie i miałeś po prostu zakwit pierwotniaków.
Po drugie w takim litrażu nie możesz trzymać ŻADNYCH pyszczaków

Po trzecie napisz coś więcej :jaki masz sprzęt ? czy za podłożę ma robić sam piasek ? jakie masz oświetlenie ? czy podczas wystąpienia problemu akwarium było dojrzałe. Ja obstawiam, że nie i miałeś po prostu zakwit pierwotniaków.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Nowicjusz
akwa 60l Pokrywa z oświetleniem 1x15W świetlówk typu T8
filtr HJ-311B pozdloze kupilem PIASEK KWARCOWY do AKWARIUM NATURALNY frakcja: 1,0-1,6mm i nierob takiego diabla bo kolega mial bardzo dlugo 5 pyszczakow w 60 i zmienil na 126 l dopiero jak zaczely sie trzec i nic im sie tam nie dzialo w przeliczeniu jak gdzies wyczytalem ti jeden litr na jedna rybke tak wiec wydaje mi sie ze 5 rybek w 60 to niezle nie chce sie modrzyc tylko prosze o pomoc ponadto tak masz racje jesli chodzi o akwa chyba niebylo dojrzale mialo tydzien i wposcilem gurami 4 zostalo 3 molinezje 3 zostalo 3 otoski 5 zostalo 2parka ramirez zostal 1
filtr HJ-311B pozdloze kupilem PIASEK KWARCOWY do AKWARIUM NATURALNY frakcja: 1,0-1,6mm i nierob takiego diabla bo kolega mial bardzo dlugo 5 pyszczakow w 60 i zmienil na 126 l dopiero jak zaczely sie trzec i nic im sie tam nie dzialo w przeliczeniu jak gdzies wyczytalem ti jeden litr na jedna rybke tak wiec wydaje mi sie ze 5 rybek w 60 to niezle nie chce sie modrzyc tylko prosze o pomoc ponadto tak masz racje jesli chodzi o akwa chyba niebylo dojrzale mialo tydzien i wposcilem gurami 4 zostalo 3 molinezje 3 zostalo 3 otoski 5 zostalo 2parka ramirez zostal 1
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Gurami musisz oddać za mały litraż. I proszę nie pisz więcej że jest przelicznik 1cm ryby na 1 litr wody.
Podam Ci prosty przykład do akwarium 60l nie wpuścisz chociażby pielęgnicy pawiookiej, która osiąga długość 30cm bo nie będzie miała nawet jak się obrócić w takim baniaczku, a wg. Ciebie możesz ją wpuści nawet do mniejszego litrażu. Roślinki będą Ci dość kiepsko rosły w samym piasku, zamiast piasku lepiej było by gdybyś dał żwir bazaltowy a pod niego ziemię ogrodową.
P.s możesz powiedzieć Twojemu koledze, że źle zrobił trzymając pyszczaki w takim litrażu. One nigdy nie powinny się tam znaleźć.
Podam Ci prosty przykład do akwarium 60l nie wpuścisz chociażby pielęgnicy pawiookiej, która osiąga długość 30cm bo nie będzie miała nawet jak się obrócić w takim baniaczku, a wg. Ciebie możesz ją wpuści nawet do mniejszego litrażu. Roślinki będą Ci dość kiepsko rosły w samym piasku, zamiast piasku lepiej było by gdybyś dał żwir bazaltowy a pod niego ziemię ogrodową.
P.s możesz powiedzieć Twojemu koledze, że źle zrobił trzymając pyszczaki w takim litrażu. One nigdy nie powinny się tam znaleźć.
-
- Nowicjusz
sluchajcie Wymien podloze i wode...
Ale podloze na jakies natuarlne a nie na kolorowanke. kupilem PIASEK KWARCOWY do AKWARIUM NATURALNY znow zle ryby nie maja byc 30cm czytalem w necie ze jak akwa jest male to rybki karlowacieja i niewyrosna na 30cm fakt jest jeden z kim pogadam o akwa to kazdy gada swoja opinie ktora rozni sie od drogiej i komu wierzyc? google co innego wy co innego a znajomi tez co innego
Ale podloze na jakies natuarlne a nie na kolorowanke. kupilem PIASEK KWARCOWY do AKWARIUM NATURALNY znow zle ryby nie maja byc 30cm czytalem w necie ze jak akwa jest male to rybki karlowacieja i niewyrosna na 30cm fakt jest jeden z kim pogadam o akwa to kazdy gada swoja opinie ktora rozni sie od drogiej i komu wierzyc? google co innego wy co innego a znajomi tez co innego
-
- Akwarysta
- Kontakt:
No właśnie karłowacieją.... przez co zapadają na różne choroby i o wiele szybciej giną, tylko się mecząc.
-
- Nowicjusz
aha to oto chodzi dzieki za uswiadomienie teraz domnie dotarlo za zrobilbym im krzywde a tego niechce ok ale jak juz zakupilem ten piasek kwarcowy czy pod niego moge dac ziemie ogrodowa i jak czesto musze ja wymieniac lub czym nawozic przygotuje ten baniaczek na cos mniejszego moze kupie neonki inessa sa piekne w stadku albo gupiki jeszcze niewiem prosze o info w sprawie tej ziemi z gory dzieki
- RychuCar
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Rysiek
Dobra to od początku zaczynamy. Piasek kwarcowy super ja też mam wiec sie nie stresuj wyborem bo wszystko działa jak należy. Do puki nie masz ryb w akwarium nic straconego można naprawić wszystko bez ofiar. Na sam spód dajesz ziemię ogrodową tak ze 2-3 cm. Na to daj sobie jakąś siatkę ze starej firanki np. Firankę wygotuj żeby nie było w niej proszku albo innego syfu. Nie syp ziemi blisko szyby żeby wyglądało estetycznie, na ziemie jakieś 5-6 cm piasku który już masz. Jako rosliny polecam anubiasy, kryptokoryny, nurzańce, moczarki, rzęskę, kabomby. Wszystkie wymienione rośliny łatwe w uprawie. Na początku oświetlaj akwarium tylko 6 godzin co nie spowoduje wysypu glonów. Akwarium musi sie ustabilizować najpierw. potem co tydzień zwiększaj naświetlanie o godzinę aż dojdziesz do 9. Co do rybek to w 60l nie możesz załadować wielkich pielęgnic albo broń boże zbrojników. Polecam założyć wątek w obsadzie na forum. Ale jeśli bardzo podobają ci się ryby typu pyszczaki polecam zainteresować się ramirezami albo agassiza. Do 60L możesz zapodać parkę albo haremik 1+2 i do tego jakąś drobnice. Oczywiście wszystko z umiarem np 6 otoskow i 10 neonów. Generalnie nie polecam na początek walić dużo ryb. Zostaw sobie trochę miejsca na zapas. Pamiętaj że ryby rosną jak wszystko w naturze i coś co ma 2cm za miesiąc może mieć 4. Poczytaj o gatunkach ryb i ich wymaganiach musisz spasować gatunki pod katem wody temperatury i agresji. Długa droga na poczatku żeby wszystko zaczęło działać jak należy. Ale jedno jest ważne nie wpuszczaj nic do akwa dopóki woda się nie ustabilizuje bo będą rozczarowania. W razie niejasności dawaj pytania ja chętnie pomogę i na pewno inni bardziej doświadczeni też. Powodzenia. Aha i na koniec nie słuchaj nikogo w sklepach ani bzdur typu ja miałem 5 bojowników w szklanej kuli bez niczego i żyły 2 lata. Ludzie w więzieniu żyją 25lat, pytanie tylko czy są z tego zadowoleni. Akwarystyka to hobby które ma dawać przyjemność i Tobie i twoim rybom. Google to też encyklopedia wiedzy którą trzeba umiejętnie wykorzystywać i przesiewać informacje bo piszą co popadnie i nikt tego nie sprawdza bo niby jak :0.
-
- Nowicjusz
witam mam pytanie odnosnie tej ziemi bylem dzis w kwiaciarni i byla tam ziemia ale zawiera zelazo jakies sole mineralne potas i cos tam jeszcze niekupowalem bo gdzies tu na forum czytalem ze to ma byc najzwyklejsza ziemia hmhm ale czy jest jakas bez tych zwiazkow ?a moze taka moze byc prosze o odpowiedz
-
- Akwarysta
- Kontakt:
No właśnie nie jest, zbija się w akwarium i tworzą się przez to strefy beztlenowe w podłożu.RychuCar pisze:Piasek kwarcowy super
Co do ziemi to kup po po prostu worek ziemi uniwersalnej.
P.s - ramirezy i agassize to pielęgnice nie pyszczaki.
- RychuCar
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Rysiek
Napisałem super o piasku myśląc o tym że to nie jest nic złego a nawet lepiej jak się ma pewien typ rybek. A to że robią sie strefy beztlenowe to wiem że nie jest super. Przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd. No i odnośnie ryb to też oczywiste że to nie pyszczaki ale chciałem na nie zwrócić uwagę bo są ładne i podobne do pyszczaków.