Problem z Rybkami ;/

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

karol11
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Karol

Problem z Rybkami ;/

Post autor: karol11 » 2013-01-19, 14:27

Witam to jest mój pierwszy post więc od razu przechodzę do sedna : mam mały problem z rybkami mam 31l Akwarium i mam 1x Kirys Albinos 3x Neonki 3x Gupiki 2 Samiczki i 1 Samiec 1x Mieczyk 3x Glonojady. I z tego co wyczytałem na forach to Kiryski są stadne i tak samo Neonki.. A glonojady muszą mieć akwa minimum 100l :mur: Zostały by mi tylko Gupiki.. Nie wiem co mam teraz zrobić proszę o pomoc i z góry dzięki :yhy:

Mam Filter Wewnętrzny Aquael FAN mini+napowietrzacz
Grzałkę 75W
Oświetlenie Żarówka Energooszczędna 7W.

Sunya
Nowicjusz
Imię: Maksymilian

Re: Problem z Rybkami ;/

Post autor: Sunya » 2013-01-19, 17:18

Szczerze? Ja mam akwarium 30L i mam podobną ilość rybek. Kiryski mam 3 i jakoś żyją, glonojady 2 i nawet bojownika do tego, nic im się nie dzieje. Jak chcesz to oddaj a jak nie to pójdź moją drogą ;D - w kwietniu kupuje akwarium 200 L ;D
Jak by Ci jakieś zdychały bez powodu to się nie przemoj moze ich byc za duzo.
Co do neonek to oddaj albo usun inne rybki i dokup neonek do minimum 6.
Najlepiej trzymaj tam drobnice, np 8 neonek kilka dnio i ze 3 krewetki do oczyszczania i final ;D

karol11
Nowicjusz

Post autor: karol11 » 2013-01-19, 17:43

Miałem 2x Mieczyki ale jeden mi właśnie zdechł :niee: Za niedługo też mam zamiar kupić większe akwa tak ze 112l :yhy: Tylko jakie bym miał oddać lub usunąć żeby więcej neonek kupić ? :help:

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-01-19, 18:08

Na razie to większość ryb do oddania. Wydaje się że wszystko ok, ale brak miejsca i ilość odchodów robią swoje - ryby się trują i będą chorować/zdychać.
Radzę przejrzeć dział obsad - tam jest sporo wątków o baniakach 112 i 200l. Wymagania poszczególnych gatunków ryb TEŻ NALEŻY brać pod uwagę!
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

karol11
Nowicjusz

Post autor: karol11 » 2013-01-19, 18:14

Prawie wszystkie tzn jakie ? :wow:

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-01-19, 18:26

Chodzi Ci o ryby? Do Twojego 30l 'nocnika' :D mogą iść z posiadanej obsady tylko gupiki. Zostawił bym 5-6 samców gupika.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Post autor: Kaef » 2013-01-19, 18:31

Sunya pisze:Szczerze? Ja mam akwarium 30L i mam podobną ilość rybek. Kiryski mam 3 i jakoś żyją, glonojady 2 i nawet bojownika do tego, nic im się nie dzieje. Jak chcesz to oddaj a jak nie to pójdź moją drogą ;D - w kwietniu kupuje akwarium 200 L ;D
Najlepiej trzymaj tam drobnice, np 8 neonek kilka dnio i ze 3 krewetki do oczyszczania i final ;D
Czasami lepiej się nie odzywać niż pisać takie bzdury.

karol11
Nowicjusz

Post autor: karol11 » 2013-01-19, 18:42

Ok tylko teraz powiedzcie mi jedno.. Co ja mam zrobić z tymi rybkami ?? :mur: :mur:

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-01-19, 18:45

Oddać do zoologa. Nawet za darmo. Lepiej oddać i oszczędzić cierpienia im i reszcie. Zawsze jest szansa że z zoologa kupi je ktoś do większego baniaka (teoretyczna).

I czytać , czytać i czytać informacje z Forum.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Sunya
Nowicjusz

Post autor: Sunya » 2013-01-19, 19:16

Kaef pisze:
Sunya pisze:Szczerze? Ja mam akwarium 30L i mam podobną ilość rybek. Kiryski mam 3 i jakoś żyją, glonojady 2 i nawet bojownika do tego, nic im się nie dzieje. Jak chcesz to oddaj a jak nie to pójdź moją drogą ;D - w kwietniu kupuje akwarium 200 L ;D
Bzdury ? Mało który sklep mu przyjmie rybki... Ja jakoś tak mam 2 mi zdechły a reszta żyje.
Ludzie przeżywacie te rybki jak nie wiem co... Jak już ma te glonojady itd to niech je zostawi a nie zaraz jakieś wielkie akcje ma robić z oddawaniem rybek. Kupi większe akwa to sobie wszystko poukłada, 50% tego co wy piszecie jeśli chodzi o obsadę to bzdury. Bo piszecie jedno, ludzie robią drugie i jakoś rybki im żyją... Za dużo podręczników internetowych się trzymacie. Może i się mało znam ale obsadę mam jaką mam co zdechło to zdechło a teraz jest ok i wyjaśnisz mi może dlaczego ? Nie wyjaśnisz chociaż moja obsada jest wbrew Twoim "zasadą" więc proszę daruj sobie tego typu wpisy.

Sunya
Nowicjusz

Post autor: Sunya » 2013-01-19, 19:18

A co do akwarium 30L. To pytałem się ludzi w zoologicznym których znam i nie "wyłudzają pieniędzy".
Co usłyszałem ?
Że mogę trzymać tam drobnice około 12 rybek + krewetki pzdr.

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Post autor: Kaef » 2013-01-19, 20:32

Sunya pisze:
Kaef pisze:
Bzdury ? Mało który sklep mu przyjmie rybki... Ja jakoś tak mam 2 mi zdechły a reszta żyje.
Ludzie przeżywacie te rybki jak nie wiem co... Jak już ma te glonojady itd to niech je zostawi a nie zaraz jakieś wielkie akcje ma robić z oddawaniem rybek. Kupi większe akwa to sobie wszystko poukłada, 50% tego co wy piszecie jeśli chodzi o obsadę to bzdury. Bo piszecie jedno, ludzie robią drugie i jakoś rybki im żyją... Za dużo podręczników internetowych się trzymacie. Może i się mało znam ale obsadę mam jaką mam co zdechło to zdechło a teraz jest ok i wyjaśnisz mi może dlaczego ? Nie wyjaśnisz chociaż moja obsada jest wbrew Twoim "zasadą" więc proszę daruj sobie tego typu wpisy.
Jakbym Ciebie zamknął w klatce z paroma kumplami, karmił i dawał wodę to też byś jakoś żył. Wystarczy? Skoro chcesz zajmować się akwarystyką to musisz jeszcze wielu rzeczy się nauczyć, a jak chcesz zostać przy swoich głupich przekonaniach to sobie lepiej odpuść.

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-01-19, 20:43

Sunya, owszem możesz trzymać stadko małych rybek ale nie z tych które masz. Może stadko Mikrorazbory Galaxy lub Bystrzyka Amandy?

Co do Twoich przekonań - widzę że pojęcia o akwarystyce nie masz a dyskusje prowadzisz. Odpuść sobie pisanie takich rzeczy.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2013-01-19, 20:47

Sunya pisze:A co do akwarium 30L. To pytałem się ludzi w zoologicznym których znam i nie "wyłudzają pieniędzy".
Co usłyszałem ?
Że mogę trzymać tam drobnice około 12 rybek + krewetki pzdr.
bez obrazy ale ręce mi opadają jak czytam takie posty ( do modteamu wiem że ostro ale jak 40 razy się to czyta idzie się załamać wybaczcie)

1) sprzedawca w zoologicznym nie ma wiedzy akwarystycznej, nikt tego nie sprawdza i nikt za to mu nie płaci, on ma sprzedać towar/ rzecz skutecznie a czy to ryba czy filtr to różnica jest w kodzie na kasie

ok a wracając do tematu
w tym momencie o glonojadzie i karłowaceniu i z czystego lenistwa kopia własnego postu z innego forum z przed dosłownie 2 minut
glonojad - karłowacenie polega na tym że ryba z uwagi na zbyt mały zbiornik rozwija się błędnie czyli nie wymiarowo jedne organy bardzie inne mniej co doprowadza do bolesnej i długotrwałej śmierci, nie widać na pojedynczym osobniku cech skarłowacenia, widać przy porównaniu z rybami rozwijającymi się w podobnym czasie w poprawnych warunkach
Aidi www. bojo....pl

danio potrzebują minimum 50 a praktycznie 100l

a z krewetkami się zgodzę

Sunya jak bardzo lubisz męczyć ryby to się po prostu tym nie chwal bo to prowokuje, forum ma udzielać poprawnych rad dla dobra zwierząt,

dawno temu za czasów mojego wolontariatu zapisano zdanie informacyjne ,,kubki to też naczynia" ja w tym wypadku napisze podobne ,, ryba to też zwierze", w związku z czym chroni ją ustawa o ochronie zwierząt, której częścią jest stwierdzeni że okrucieństwem względem zwierząt jest nie zapewnianie właściwych warunków, bądź trzymanie w warunkach szkodliwych dla rozwoju

a tym razem wracając do tematu głównego i jego autora
karol11 miło że wiesz że robisz źle, i dobrze że chcesz to naprawić,
Ok tylko teraz powiedzcie mi jedno.. Co ja mam zrobić z tymi rybkami ??
jak w zoologu nie przyjmą, oddać przez forum-dział oddam, może się znajdzie ktoś w okolicy kto je weźmie

Sunya
Nowicjusz

Post autor: Sunya » 2013-01-19, 21:04

Ale nadal trochę przesadzacie, na pewno można niektóre zasady nagiąć. Tak samo kto wie czy Wy nie wprowadzacie nas w błąd? To że jesteście na forum i range macie jaką macie nie znaczy że się na tym znacie... Karol zajrzyj na stronę Tablica.pl i Gumtree.pl i tam daj ogłoszenie jak już koniecznie chcesz oddać te rybki...

ODPOWIEDZ