Witam serdecznie, nie chciałem zakładać kolejnego podobnego tematu dla tego też, piszę w tym.
Na wstępie chciał bym przywitać wszystkich forumowiczów, jestem dość „świeżym” akwarystą więc z góry proszę o wyrozumiałość i cierpliwość ;)
Podobnie jak kolega bartekk200l (również jestem Bartek i nazwisko zaczyna się na K

) zakupiłem 200l akwarium (używane po dobrej cenie jak na początek wystarczy). Przyczyną był prezent Welonka zakupiona w kuli :/ … stwierdziłem, że tak być nie może, znalazłem stare akwa ok. 35l i przeniosłem do niego rybę, dodatkowo zakupiłem mały filtr wewnętrzny AquaEl. Ryba mnie zafascynowała więc zacząłem czytać… Po kilku dniach stwierdziłem, że 35l to stanowczo za mało i poszukałem jakiejś używki za rozsądną cenę, znalazłem dość ładne akwa 200l. Poczytałem o zakładaniu zbiornika i wybrałem się do sklepu. Zakupiłem testy na PH,KH i GH (muszę jeszcze dokupić na NO2,3) wymieniłem filtr z małego na Turbo Filter 1000 (z dodatkowymi „rureczkami” ceramicznymi), 12 paczek żwiru oraz uzdatniacz Tetra AquaSafe i starter AquaEl ActiBaktol. Tak uzbrojony po powrocie do domu przepłukałem odpowiednio żwir, ułożyłem go oraz zalałem akwarium na 160l, dodałem uzdatniacza oraz starter, akwa tak pochodziło z 2 dni po czym dokupiłem 2x Anubias Barteri i to na razie wszystko co jest w zbiorniku. Co 2 dni przekładam na 24h filtr z małego akwa do 200setki ponieważ mam tylko jeden, mam nadzieję, że nie popełniam błędu?? Akwarium w takim stanie jest już tydzień parametry wody to: PH- 7,5 KH- 9 GH- 13 temperatura 23-25 (w małym zbiorniku jest identycznie). Dzisiaj zobaczyłem że zaczęły pojawiać się jasne, półprzeźroczyste glony na żwirku, to chyba dobra oznaka, znaczy że bakterie się wytworzyły jak na razie?
Aktualnie mam 2 welony ok. 4,5 – 5 cm. Pływające w 35 i czekające, aż woda „dojdzie” do stanu zamieszkania, nie zastanawiałem się co do obsady bo prawdopodobnie zostanę przy welonach lecz dokupię jeszcze z 2 innego rodzaju.