pielegnice

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

eddy
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 380
Kontakt:

Re: pielegnice

Post autor: eddy » 2007-07-12, 20:54

Zator jest koło Oświęcimia woj. małopolskie

kilka słów na temat rybki
zasada nr. 1 nie inwestuj w jakiekolwiek roślinki, przy tych rybkach to po prostu strata pieniędzy, nawet anabiusy które są uważane ze bardzo "twarde" roślinki zostają po pewnym czasie zjedzone. Na niektórych stornach/forach te roślinki są dla tej rybki zalecane :/
2. Woda
Rybki preferują twardą (duża tolerancja, ponieważ w miękkiej wodzie będą z powodzeniem egzystować chociaż nie będą miały tak wyraźnych kolorów), o temp około 24-25 stopni, ja utrzymuje temp na poziomie 25 stopni (trzeba uważać na długotrwałe spadki temp. poniżej 20 stopni, zdarzyła mi się kiedyś awaria prądu w nocy - padło około 30 - 40 ryb).
Woda musi być dobrze filtrowana z powodu żarłoczności rybek i tego że silnie kopią w podłożu, przydaje sie również dodatkowe dotlenianie wody.
3. Akwarium
ślinie kopią w podłożu, jeśli chcesz ustawiać jakieś duże kamienie czy jakieś "ekspozycje" z mniejszych kamieni musisz uważać na to żeby rybki tego nie podkopały i żeby sie to na nie nie zwaliło. Na początku trzeba sie też liczyć z tym że rybki dopasują zbiornik do swoich indywidualnych potrzeb. jeśli chcesz sie dochować potomstwa włóż do akwa orzech kokosowy, można do niego wyspać żwirek i obserwować jak para rybek oczyszcza kokos i wprowadza sie do niego (fajnie wygląda jak obie ryby wynoszą w pyszczkach kamyczek po kamyczku :)). Oczywiście orzech nie jest konieczny do rozmnożenia, ryby kopią dołki w podłożu do których składają ikrę.
oświetlenie nie musi być silne, ja narzazie mam 4x18 W ale jako że pracuje nad nową obudową zamieni sie to na 4x36W
4. Ryby
Ryby są naprawdę agresywne szczególnie w okresie pilnowania młodych (potrafią mocno szczypać po rękach). nie polecam też trzymania kilku samców w jednym akwa (u mnie jest 5 w 400 l akwarium) ponieważ często dochodzi do bójek o terytorium, również samiczki w takich walkach uczestniczą, lecz nie są aż tak waleczne jak samce.
Dla towarzystwa możesz mieć inne duże pielęgnice razem z tymi ale muszą być sporo większe (p. pawiooka) mniejsze nie przetrwają długo ataków ze strony zeberek.
z powodzeniem możesz hodować również jakieś zbrojniki (gibbiceps czy zwyczajny "glonojad" (zbrojnik niebieski) świetnie sobie radzą w z tymi rybami, u mnie nawet sie rozmnożyły)
5. karmienie
rybki są wszystkożerne, u mnie podstawą żywienia są suche płatki "bio-vit" tropical, ale mieszam je z innymi mięsnymi płatkami. chętnie zjadają mrożone pokarmy, jak również parzone warzywa (ogórek, marchewka itp.)

Nie wiem co Ci jeszcze o tych rybkach powiedzieć, jakbyś miał jakieś konkretne pytanka to postara sie na nie odpowiedzieć. Hoduje te ryby od jakichś 3 lat już, więc myślę że mogę służyć Ci radą, czy jakaś pomocą na początku.

P.S. mimo tego co pisze o agresywności to jednak warto hodować te piękne rybki, potrafią sie odwdzięczyć :) przyzwyczają sie do konkretnych osób, przed obcymi sie chowają w szczeliny między korzenie/kamienie

P.S.2 fotek zarazie nie będzie :/

marcin dabrowski
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Kontakt:

Post autor: marcin dabrowski » 2007-07-13, 21:32

szkoda ze sie chowaja przed obcymi i ze tak walcza to ile masz tych ryb w tym akwarium napisales ze padlo ci30-40ryb?ja tak bardziej szukal bym pielegnic takich na pokaz i tez ze taki duzy zbiornik bo chcialbym wstawic200litrow bo juz225w obiegu mam :-/

eddy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eddy » 2007-07-14, 12:11

jest ich około 80 może więcej (jeden miot młodych) dlatego szukam kogoś kto je przygarnie.
z tym ze sie boją to jak ktoś obcy podchodzi do akwa to sie chowają ale po chwili wychodzą i normalnie pływają, natomiast do osoby która sie nimi opiekuje od razu podpływają jak tylko zauważa że sie zbliża do akwarium.

jakbyś miał większy zbiornik to mógłbym Ci polecić pielęgnice szmaragdową + zebry mają podobne wymagania co do warunków wody z tym że pielęgnica szmaragdowa jest "obojętna" na twardość wody (od miękkiej po twardą) no i dorasta do 30 cm także zebry nie mogą jej nic zrobić.

jeśli chcesz same zebry to polecam zakupić na twoje akwa tylko 2-3 parki i czekać aż sie rozmnożą lub tez od razu zakupić 20 rybek i nie dopuścić do tarła bo dojdzie to przerybienia w akwarium. Dla urozmaicenia akwarium możesz dokupić odmianę ksantoryczną, jest ona całkowicie biała nie posiada charakterystycznych pasków, samiczki mają lekko żółtawy brzuszek. Nie jestem pewny czy można krzyżować to odmiany kolorystyczne ze sobą ale wydaje mi sie że powinno sie dać (swoją drogą ciekawe jak młode potem wyglądają?)

marcin dabrowski
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin dabrowski » 2007-07-14, 20:00

kurcze wkrecilo mi sie te akwarium z ielegnicami i juz mam patent jak je zrobic i umiescic ale do tego mam pare pytan jeszcz umieszcz je na forum ale tak ogulnie chcialbym sie dowiedziec od ciebie jak bys mugl od nowa zrobic caly zbiornik to ilo litrowy bys zrobil i jak bys go zarybil? i co myslisz o umieszczeniu akwarium cemtralnie?

moze jeszcze ktos by sie dolaczyl do tematu?

eddy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eddy » 2007-07-14, 21:09

może zacznę od początku...
rybki hoduję od 8 roku życia czyli prawie odkąd byłem świadomy tego co robie :D
mam kilka zbiorników i wszyscy mówią że już mam lekkie zboczenie na tym punkcie...ciekawe czemu..

1.akwa to 60l - wersja klasyczna - głupiki, korzeń, roślinki
2. 112 l - zarazie puste ale zaczyna chodzić mi po głowie jakiś pomysł
3. 200 l - 2 piranie pacu + 2 sumy rekinie
4. 400 l - pielęgnice zebry

jeśli miałbym w tej chwili zbiornik 200 l do zagospodarowania....
myślę że jako to czarna tapeta lub jakieś tło strukturalne z motywem korzeń, kamienie; żółty piasek na dnie zamiast żwirku; kilka dużych korzeni z anabiusami posadzonymi tak od połowy wysokości zbiornika w górę, do tego jakieś pływające roślinki z mocnym ukorzeniem, może gdzieś z boku jakaś Żabienica amazońska lub nużeniec, ogólnie nie za dużo roślin. niezbyt mocne oświetlenie (oczywiście w miejscu nad roślinami mocniejsze). z rybek to raczej 4-5 paletek, 20-30 neonek, ekipa sprzątająca dno w postaci kirysków, może trzciniaka (wiem że drapieżna rybka ale pasowała by mi do takiego baniaka).
ogólnie to starałbym sie nadać temu zbiornikowi taki mroczny wystrój.

Jeśli miałby zmienić wystrój swojego baniaka z pielęgnicami bez zmiany obsady to posunąłbym sie w stronę kilku dużych kamieni zamiast sterty małych, ale najogólniej to nie mam pojęcia jakbym je zaaranżował od nowa dla pielęgnic..

P.S. mam prośbę, jak piszesz to staraj się zwracać uwagę na błędy i literówki..

marcin dabrowski
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin dabrowski » 2007-07-14, 23:57

ja chce wstawic akwarium centralnie umieszczone.z ladnymi pielegnicami do 15cm .zbiornik ponad 400 litrow.jakie byscie proponowali pielegnice.a zbiornik ma byc bardziej szeroki czy raczej wysoki? myslalem nad 55cm wysokosc i 50cm szerokosc 150cm dlugosc mysle do180cm.co wy na to??

eddy jaki masz filtr na 400 litrow
Ostatnio zmieniony 2007-07-15, 15:33 przez marcin dabrowski, łącznie zmieniany 2 razy.

eddy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eddy » 2007-07-15, 08:18

ja mam zewnętrzny Tetra tec ex 1200, wewnętrzne.. nie pamiętam nazwy do końca ale dwa z serii turbo chyba z Aqua szut.

Jak planujesz akwarium na 100 litrów to zmienia postać rzeczy ponieważ możesz pomyśleć o większych pielęgnicach np. jak wspomniałem wcześnie szmaragdowych, pawiookich (agresywne!!).

zanim zaczniesz wybierać obsadę musisz sam zdecydować czy wolisz żeby było to ryby agresywne i terytorialne czy jednak spokojne, potem można myśleć konkretnie nad obsadą.

myślałeś może na pyszczakami?

marcin dabrowski
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin dabrowski » 2007-07-15, 16:35

tak wogole myslalem nad akwarium morskim, ale z tego co wiem jest wysokie w kosztach i czasochlonne.a ja wychodze ze to moje ostatnie akwaruim na pare lat bo nie bede mial czasu, wiec chce stworzyc takie ktore po stworzenju bedzie zylo wlasnym zyciem nie wspominajac o karmieniu, podmiany wody i czyszczenia filtru chce je ustawic na srodku pokoju bede sam robil akwarium, szafke, oswietlenie, filtr raczej tez. chce je zrobic bez pospiechu zeby nie bylo lipy.a ryby chce taki ktore ciesza oko nie zbyt duze od15-20cm

eddy ale jak ty masz w ty akwarjum400l z zebrami to musi ladnie wygladac jak bedziesz mial okazie to zrub fotke

[ Dodano: 2007-07-15, 17:24 ]
eddy o jakim kokosie mowiles dla pielegnic czy musi to byc jakis specjalny kokos wydrazony czy jakis specjalny??

Awatar użytkownika
Ucek
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Ucek » 2007-07-15, 21:32

marcin dabrowski pisze:eddy o jakim kokosie mowiles dla pielegnic czy musi to byc jakis specjalny kokos wydrazony czy jakis specjalny??
Najzywklejszy kokos ze sklepu. Musisz go oczywiście przygotować przed włożeniem do akwarium, czyli: Wybrać miąższ, wyczyścić, wygotować w roztworze soli (woda+sól), wypłukać. I to powinno wystarczyć. Jeżeli będzie puszczać soki to powtórzyć zabieg z wygotowaniem.

eddy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eddy » 2007-07-15, 22:03

ja mam akwarium na 150x50x50, ustawione pod ścianą zaraz obok drzwi wejściowych czyli powiedzmy ze na środku pokoju :)

akwarium kupiłem, szafkę pod niego robiłem sam pod wymiar akwarium czyli 150x50x70h, jestem w trakcie projektowania obudowy do niego (będzie tak jak pisałem kiedyś 4x36W oświetlenia), ogrzewanie to 1x100W i 1x200W w zupełności taki zestaw wystarcza do utrzymania 25 stopni. filtracja tak jak pisałem wcześniej.

mam tam tylko pielęgnice zebry i 5 gibbicepsów, jeden sporych rozmiarów korzeń, 3 spore czerwone kamienie (niestety nie wiem jak sie nazywają), ułożone tak aby ryby nie miały kryjówek i się nie mnożyły więcej.

ryby te są nie wymagające ale założenie takiego akwa wymaga sporych nakładów finansowych na początek ale potem poza karmieniem i podmianami wody, czyszczeniem filtrów nie trzeba dużych nakładów pracy, ja robie podmiany wody raz w tygodniu około 60 l z dokładnym oczyszczeniem dna odmulaczem, małe filtry czyszczę raz na dwa dni (chyba że ze względu na moja prace nie ma mnie w kraju dłużej to te zabiegi przeprowadzam bezpośrednio przed wyjazdem i po powrocie)

jeśli chcesz zbiornik niepochłaniający dużo czasu i pracy to taki będzie w sam raz. nie trzeb a myśleć o nawożeniu i pielęgnacji rośli, dobrze założony zbiornik na początku nie przysparza problemów.

kokosy przygotowuje sie dokładnie tak jak napisał Ucek z tym że ja dla ułatwienia w wyjmowaniu miąższu z łupiny, zaraz po rozłupaniu odkładam je w ciepłe miejsce (kaloryfer) na jeden dzień po to żeby łatwiej było wyjąć miąższ.

P.S. przez jakiś czas nie będę pisał na forum ponieważ jutro znowu wyjeżdżam.

marcin dabrowski
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin dabrowski » 2007-07-15, 23:39

eddy szkoda ze z Toba nie ma bezposredniego kontaktu typu gg czy email to powodzenia na wyjezdzie bezpiecznego powrotu ja jeszcze bede poroszal temat zeby przed powrotem do domu wiedziec wszystko.

ucek a ty jakie ryby hodujesz?

jak sie dodaje zdjecia bo znalazlem zdjecia zebry i chce sie upewnic czy to na pewno te ryby
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ucek
Stały bywalec
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Ucek » 2007-07-16, 00:34

No zdjęcia są wstawione i na nich są pielęgnice zebry (ładne okazy :-) )

marcin dabrowski, ja hoduje platki, neony i kiryski ;-) nic nadzwyczajnego. Poprostu lubie prostote :-D

marcin dabrowski
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin dabrowski » 2007-07-16, 11:50

Ucek nie krzyzujesz pletek z mieczykami? ja w obecnym akwarjum mam pletki mieczyki milinezie gupiki i pore glonojdow i ladnie sie prezetuje.fotki nie bawem mam miec to odrazu umieszcze je na stronke :-)

nikt wiecej nie chouje pielegnic prucz eddego?

lyon-mks
Nowicjusz

Post autor: lyon-mks » 2007-07-24, 17:21

witam mam problem a mianowicie chodzi o ziemiojada czerwonoglowego mialem ostatnio 4 osobniki w moim akwarium lecz wszystkie mi zdechly zaczynaja ciemniec szybko oddychaja i padaja nie wiem co moze sie dziac zwlaszcza ze w zbiorniku mam jeszcze okolo 10 innych pielegnic i wszystkie maja sie swietnie :-/

[ Dodano: 2007-07-25, 14:31 ]
czy jest ktos w stanie mi pomóc w sprawie ziemiojada czerwonoglowego????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

marcin dabrowski
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin dabrowski » 2007-07-25, 15:29

wal na forum nowy temat a tak po zatym na tej stronce jest malo hodowcow pielegnic

ODPOWIEDZ