kilka słów na temat rybki
zasada nr. 1 nie inwestuj w jakiekolwiek roślinki, przy tych rybkach to po prostu strata pieniędzy, nawet anabiusy które są uważane ze bardzo "twarde" roślinki zostają po pewnym czasie zjedzone. Na niektórych stornach/forach te roślinki są dla tej rybki zalecane :/
2. Woda
Rybki preferują twardą (duża tolerancja, ponieważ w miękkiej wodzie będą z powodzeniem egzystować chociaż nie będą miały tak wyraźnych kolorów), o temp około 24-25 stopni, ja utrzymuje temp na poziomie 25 stopni (trzeba uważać na długotrwałe spadki temp. poniżej 20 stopni, zdarzyła mi się kiedyś awaria prądu w nocy - padło około 30 - 40 ryb).
Woda musi być dobrze filtrowana z powodu żarłoczności rybek i tego że silnie kopią w podłożu, przydaje sie również dodatkowe dotlenianie wody.
3. Akwarium
ślinie kopią w podłożu, jeśli chcesz ustawiać jakieś duże kamienie czy jakieś "ekspozycje" z mniejszych kamieni musisz uważać na to żeby rybki tego nie podkopały i żeby sie to na nie nie zwaliło. Na początku trzeba sie też liczyć z tym że rybki dopasują zbiornik do swoich indywidualnych potrzeb. jeśli chcesz sie dochować potomstwa włóż do akwa orzech kokosowy, można do niego wyspać żwirek i obserwować jak para rybek oczyszcza kokos i wprowadza sie do niego (fajnie wygląda jak obie ryby wynoszą w pyszczkach kamyczek po kamyczku

oświetlenie nie musi być silne, ja narzazie mam 4x18 W ale jako że pracuje nad nową obudową zamieni sie to na 4x36W
4. Ryby
Ryby są naprawdę agresywne szczególnie w okresie pilnowania młodych (potrafią mocno szczypać po rękach). nie polecam też trzymania kilku samców w jednym akwa (u mnie jest 5 w 400 l akwarium) ponieważ często dochodzi do bójek o terytorium, również samiczki w takich walkach uczestniczą, lecz nie są aż tak waleczne jak samce.
Dla towarzystwa możesz mieć inne duże pielęgnice razem z tymi ale muszą być sporo większe (p. pawiooka) mniejsze nie przetrwają długo ataków ze strony zeberek.
z powodzeniem możesz hodować również jakieś zbrojniki (gibbiceps czy zwyczajny "glonojad" (zbrojnik niebieski) świetnie sobie radzą w z tymi rybami, u mnie nawet sie rozmnożyły)
5. karmienie
rybki są wszystkożerne, u mnie podstawą żywienia są suche płatki "bio-vit" tropical, ale mieszam je z innymi mięsnymi płatkami. chętnie zjadają mrożone pokarmy, jak również parzone warzywa (ogórek, marchewka itp.)
Nie wiem co Ci jeszcze o tych rybkach powiedzieć, jakbyś miał jakieś konkretne pytanka to postara sie na nie odpowiedzieć. Hoduje te ryby od jakichś 3 lat już, więc myślę że mogę służyć Ci radą, czy jakaś pomocą na początku.
P.S. mimo tego co pisze o agresywności to jednak warto hodować te piękne rybki, potrafią sie odwdzięczyć

P.S.2 fotek zarazie nie będzie :/