Cześć!
Proszę, poradźcie w kwestii nietypowego zachowania kiryśnika czarnoplamego!
Problem dotyczy dorosłej, czteroletniej ryby, która ma wyraźne problemy z utrzymaniem się na dnie zbiornika. Zachowuje się jakby ją coś "wypychało" na powierzchnię... Przeniesiona do innego zbiornika utrzymuje sie przy powierzchni wody. Nie obserwuję przy tym utraty kondycji ryby - jest standardowo energiczna.
Proszę o radę i sugestie, jak ja ratować.
Dzięki!
Problem z kiryśnikiem czarnoplamym
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Marcin N
- Forumowicz
- Kontakt:
Re: Problem z kiryśnikiem czarnoplamym
Ja tez mam tą rybe ale o wiele starsza mającą 9l. .Jest wielka ,a w przeszlości pamiętam ze też jej się coś takiego działo ale przeztała .A czy twój filtr nie jest ustawiony wylotem powietrza w strone dna??.Jeśli tak to zalezy od zbyt dużej ilości wduchanego powietrza przez rybe.
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Marcin N, kiryski, glonojady, a również kiryśniki oddychają jelitowo. Czy nie potrafią odbierać tlenu z wody. Dlatego pobierają bezpośrednio z atmosfery.
Krzysztof G., a czy długo Twój kiryśnik tak ma? Bo mi się wydaje, że to spowodowane jest "wzdęciami" u ryby. Ma za dużo powietrza w sobie i ją wypiera ku górze.
Krzysztof G., a czy długo Twój kiryśnik tak ma? Bo mi się wydaje, że to spowodowane jest "wzdęciami" u ryby. Ma za dużo powietrza w sobie i ją wypiera ku górze.
- Marcin N
- Forumowicz
- Kontakt:
No niewiem jak jest z kiryskami-bo umnie nie wypływają by nabrać powietrza.Ale...
jeśli tak to zwracam chonor :-? :-| .
jeśli tak to zwracam chonor :-? :-| .
-
- Nowicjusz
Dzięki
Dzięki! Sum już wrócił do pełni formy. Wiedziałem, że oddychają jelitowo, ale pierwszy raz (przy wielu latach hodowli) zdarzyła mi sie taka sytuacja, stąd moja konsternacja.
Marcin, miałeś rację; źródłem problemów mogło być nadmierne natlenianie zbiornika (zbyt intensywnie i źle umieszczony filtr), przy jednoczesnym przekarmieniu i "napompowaniu" powietrzem (dzięki za inspirację Ucek!).
Pomogła trzydniowa głodówka, pobyt w spokojnym, nienatlenianym zbiorniku w "profilaktycznym" stęzeniu akryflawiny.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
:-)
Marcin, miałeś rację; źródłem problemów mogło być nadmierne natlenianie zbiornika (zbyt intensywnie i źle umieszczony filtr), przy jednoczesnym przekarmieniu i "napompowaniu" powietrzem (dzięki za inspirację Ucek!).
Pomogła trzydniowa głodówka, pobyt w spokojnym, nienatlenianym zbiorniku w "profilaktycznym" stęzeniu akryflawiny.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
:-)
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Mi też pomogliście bo oje rybki też to mają.