Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: Łoren » 2013-01-06, 09:06

Potrzebujesz : reduktor - ja mam taki : http://allegro.pl/reduktor-gazu-co2-arg ... 05116.html
Zaworek precyzyjny (można znaleźć taniej ale nie warto tu oszczędzać) np taki : http://allegro.pl/wloski-zawor-camozzi- ... 02072.html , do tego zaworek przeciwzwrotny np : http://allegro.pl/zawor-zwrotny-zaworek ... 47560.html a do rozpuszczania idealne rozwiązanie to reaktor CO2 do samodzielnego wykonania z filtra narurowego do wody - dokładny opis działania ze zdjęciami jak i montażu masz tu >>> http://forum.superakwarium.pl/reaktor-c ... 48894.html . Jak już wszystkie klamoty będziesz miał to będziemy pchać temat dalej :)

Linki poprawione!
Ostatnio zmieniony 2013-01-06, 13:02 przez Łoren, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Post autor: OTTO » 2013-01-06, 10:49

Od tygodnia mam takie roślinki, nie wiem jak się nazywają, ta zielona to zdaje się Cabomba, ale ta wybarwiająca się na czerwono (ten co mi ją dawał powiedział że wybarwia się tylko przy dobrym świetle) to juz nie mam pojęcia co to jest ?
Ale rosną bardzo szybko, spokojnie 1-2 cm na dobę :)
Zdjęcie oczywiście nie oddaje faktycznego piękna roślin.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-01-26, 21:28

No i przyszedł czas na krewetkarium, dziś to kupiłem poskładałem i zalałem, tak to wygląda :)
Pojemność zbiornika 17,5 l
Filtr kaskadowy HBL-301
Oświetlenie Aquael 11 W 6500 K, Ra 86,600 lm (piszę co jest na opakowaniu :))
Żwirek to czarny piasek neutralny.

A teraz doradźcie mi co tam wsadzić, chodzi mi jakiś kokos i zaszczepić na nim mech, może ktoś podzieli się odrobiną takiego mchu ?
Widziałem też na allegro rurki bambusowe polecane do krewetek właśnie, czy mają one jakieś właściwości ? Czy tylko estetyczne ?

Zapomniałbym o najważniejszym do tego słoika pójdą RC

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-01-26, 22:33

Ta roślina to Limnofila bezszypułkowa - Limnophila sessiliflora. jak ma dobre warunki to wygląda pięknie.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-01-28, 20:33

Chciałem Wam się pochwalić że dziś jest dokładnie rok jak WYRESTARTOWAŁ MÓJ BANIAK
czas leci szybko :papa:
A dziś wsadziłem roślinki i zaszczepiłem mchy na korzeniach i kokosie w krewetkarium , więc na rocznicę jest drugi baniaczek-słoik :)
Niebawem pochwałę się nim na zdjęciach, jak kurz opadnie.

Tak to wygląda po wsadzeniu roślin,ciekaw jestem jak to będzie dojrzewać -rozwijać się, czy równie intensywnie jak duży zbiornik rok temu ?

Kurcze nie wiem gdzie się podziewa PO4 zw dużym zbiorniku, walę po 5 ml na dobę i nadal jest bliskie zeru, na szybach już zaczyna robić się zielono, a jeszcze niedawno 3 ml na dobę było za dużo i podbiło mi ponad 3 mg/l

Wlałem dziś 20 ml, jutro dam 10 i potem tez po 10 chyba nie zaszkodzi ?

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-02-09, 15:48

Minęło już trochę czasu (ponad rok) i chciałem z Wami podzielić się błędami jakie popełniłem- niestety.
Pierwszy i najważniejszy- boli mnie to codziennie (reszta jako laikowi mogły się przytrafić) to dobór a raczej pozostawienie starego żwirku.
żwirek naturalny jak widać na fotce, chodzi o granulację, jest za duży, nie da się nic posadzić w kępie, np. Hediotis Salzmani czy Staurygene

Dziś obie rośliny musiałem całkowicie usunąć i posadzić po przycięciu na nowo, bo sterczały już tylko grube badyle z drobnymi odrostami, i właśnie te odrosty sadziłem na nowo--- Masakra, nie mam możliwości posadzenia kępy bo co się ruszy żwir obok to posadzona roślina już wypływa.

Dodatkowo problem przy odmulaniu, żwir jest tak duży że szczeliny miedzy nimi podczas odmulanie przepuszczają ziemię która jest pod nim, i tym sposobem do wiaderka trafiają odchody wraz z ziemią :mur:

W krewetkarium mam czarny piach, jest to chyba bazalt i mimo iż jest 5 razy drobniejszy od opisanego żwiru to nie zasysa go do węża, bo chyba jest po prostu cięższy , o do tego UWAGA potrafiłem w nim zasadzić Hediotis i to pęsetą !!!!
Oczywiście w kępie ;)

Tak więc do nowego większego zbiornika który właśnie zacząłem kompletować na bank trafi drobny bazalt a pod niego ziemia kwiatowa :)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-02-09, 22:11

No to teraz czekamy na rozwój wypadków - tym razem zamieniam się w rolę obserwatora :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-02-18, 18:21

Dostałem od kogoś roślinę, fajna czerwona, ale nie wiedział jak się nazywa, ja też :)
Była dość porządnie zagloniona, jednak nie chciałem jej dawać do kwasku bo była miękka0delkiatna a mam już doświadczenie że takie rośliny nie przeżywają kuracji w kwasiole.
Jako że okrzemki dało się wykończyć dawkując na nie strzykawkom Carbo, postanowiłem że przeprowadzę taką kurację taj roślinie.
Na 200 ml wody dałem 30 ml Carbo i zostawiłem na dobę i oto co stało się z rośliną po tej kuracji :

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-02-18, 19:27

Wygląda na lotosa czerwonego :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-02-18, 20:25

Łoren pisze:Wygląda na lotosa czerwonego
Czerwony to był kiedyś :) teraz jak to na Śląsku jest z węgla :fiufiu:
Ciekawe czy się opamięta, ale jedno jest pewne, glonów nie ma :)

Lotosa już nie ma, rozpuścił się, już wiem że z węglem trzeba jednak uważać ;)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-02-24, 22:31

Mam problem odnośnie nawożenia Mikro, a dokładniej to ile podawać, jak poznać czy jest go za dużo a kiedy za mało, ktoś wie ???
Aktualnie leję dość dużo bo 12 ml na dobę, a może wydaje mi się że to dużo a na tak zarośnięte akwarium jest właśnie za mało ? Dodam że nie mam problemów z glonami, jednak Blixa ciężko miała się odbić po przycince i jak zacząłem więcej lać mikro właśnie to poczuła się lepiej, ale w tym czasie wymieniłem tez świetlówki, więc nie wiem co pomogło.

Blixa wygląda lepiej kolorystycznie ma haczykowate końce, ale nie rośnie, więc nie wiem czy jeszcze dodać tego mikro ? Czy to nie będzie za dużo ???

Makro podaję

NO3 - 5 ml
PO4 - 7 ml
KCl - 5 ml
Mg - 1 ml

Carbo w płynie -12 ml

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-02-25, 06:07

Bliksa odchorować musi przesadzanie itd - to roślina chimeryczna - nie wprowadzaj dużych zmian w nawożeniu mikro - nie ma glonów i jest ok - nie kuś losu - czasami dochodzi do takiej sytuacji że jakaś roślina w naszych warunkach rosnąć nie chce ,czy przestaje rosnąć - reszta ma się dobrze - błędem są wprowadzane wtedy zmiany bo najczęściej okazuje się że i tak nie zdołamy rośliny uratować - natomiast skutecznie destabilizujemy baniak i wszytko po kolei nam zaczyna padać. Pamiętaj że robimy doświadczenia na żywym organizmie :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-02-25, 06:29

Nie chcę robić rewolucji w baniaku tylko zastanawiam się ile powinno się lać tego mikro, testów chyba nie ma ????

Coś długo ta moja Blixa się zbiera, od początku listopad czyli 4 miesiące :niee:

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-02-25, 12:31

Dość długo - faktycznie - co do mikro - są testy na żelazo (byle nie zoolek) i można zmierzyć. Nie pamiętam już - nawozisz samym rozcieńczonym miko-pus intermagu czy z domieszką chelatu żelaza.?

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-02-25, 16:08

Samym mikro plus

ODPOWIEDZ