Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: Łoren » 2013-03-02, 12:14

Ph powinno pojechać w dół - jak możesz to zmierz Ph w krewetkarium i porównaj z akwarium. Myślę że w reaktorze nie jest do końca tak jak powinno być bo - przy większej ilości CO2 w reaktorze (2b/sek to niewielka ilość) powinna robić się poduszka gazu pod pokrywą a woda powinna być max nasycona CO2 - przy dwóch bąblach na sek nie powinno nic się dziać - żadnych pęcherzyków nierozpuszczonego gazu które wpadałyby do akwarium. Może któreś połączenie jest nieszczelne . Jak ja zrobiłem swój reaktor to po odkręceniu CO2 tak ,że zrobiła się poduszka w reaktorze, o mało nie wydusiłem ryb w ciągu godziny w 500l zbiorniku ! Posprawdzaj jeszcze raz wszystkie połączenia. Mówiąc prawdę nie podoba mi się wlot wężyka z gazem przez odpowietrznik. No i same wężyki - są to wężyki ciśnieniowe czy zwykłe akwarystyczne? Tu także może być problem - miałem takie jak Twoje i gaz mi spierniczał - nie szło nic z tym zrobić - po wymianie jest wszystko ok.
Sprawdź też czy woda do akwarium jest zasysana przez rurkę od dołu czy nie ma jakiegoś drugiego obiegu.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Post autor: OTTO » 2013-03-02, 15:32

http://www.youtube.com/watch?v=VUmpkedj ... e=youtu.be
Jest to filmik z dnia uruchomienia, teraz nie ma już tam tyle powietrza-gazu, i bąbelków jest mniej, gazu nie podaję tyle co na filmiku, tylko do celów nagrania tyle podałem.
Dobrze mi Robert zasysa powietrze z reaktora i właśnie tą rurką zasysa trochę gazu.

Przecieków nie mam, a raczej nie mogę ich namierzyć, nic nie cieknie, rurkę z gazem nie mam wprowadzoną przez odpowietrznik tylko wywierciłem osobną dziurkę mniejszej średnicy i na siłę wcisnąłem wężyk i jeszcze to potem zasilikonowałem, podczas odpowietrzania reaktora obracałem go do góry nogami i nic nie ciekło koło tego wężyka.

Niektórzy do reaktora wsadzają Keramzyt i wir wpadającej wody do reaktora nie zabiera w dół bąbelków gazu tylko zatrzymuje się na keramzycie właśnie i musi przeciskać-przesączać się między nim i wtedy nie ma efektów zasysania bąbelków gazu.

Ph było trochę niższe niż krewetkarium.

Jakbym tych problemów miał mało to spaliło mi się dziś część oświetlenia, i zamiast 4,8 W na 1 litr, mam teraz 3,2 W
Na szybko zamontowałem taką świetlówkę kuchenną pod meble T4 8 W 4000 K, zawsze to coś.
Teraz pytanie czy przy mniejszym świetle mniej podawać CO2 ?

Ogólnie akwarium jest w kiepskim stanie- rośliny, wieczorem wrzucę fotkę.

Coś mi się zdaję że brakuje tego żelaza, a Blyxa jak pierwsza dało po prostu o tym znać, teraz reszta roślin blednie, brak intensywnego koloru zieleni a niektóre liście odpadają.
Byłem świecie przekonany że Mikro zawiera również żelazo, a to po prostu chyba ziemia kwiatowa miała na tyle go w sobie że zbiornik fajnie wystartował i te kilkanaście miesięcy było OK.
No cóż czekam aż dotrze Chelat i mam nadzieję że ogródek odżyje :)
Traktuję to jaką kolejną lekcję pokory od natury :bezradny:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-03-07, 23:27

Właśnie zrobiłem szybką podmianę wody, ratując życie ryb (mam nadzieję) głównie bocji, bo pływają śnięte, zaworek popuścił troszkę i dawało chyba z 10 bąbli na sek.
Moja wina, za dużo miałem ustawione na reduktorze przy butli i chyba przez to przepuszczał precyzyjny.

Coś jeszcze mogę zrobić ?

Ph 6,5

Oczywiście napowietrzanie na maxa :)

OK-jest ranek wszystkie stworzenia żyją :D

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-03-08, 06:59

Ja ustawiam CO2 tak - na wyjściu z reduktora 5 bar i regulacja zaworkiem precyzyjnym
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-03-08, 17:10

No ja też miałem tak na początku, ale ciśnienie mi spadało i gaz przestawał lecieć, więc trochę zwiększałem i znów przestawał,więc dałem 20 bar i był spokój, aż zaworek nie wytrzymał,zresztą wystarczyło go dotknąć i zaczynał gaz zapierniczać.
Teraz właśnie puściłem gaz i 2 bary na reduktorze, bąbelki płyną równiutko i lepiej-dokładniej się je ustawia.

A więc mogę już oś powiedzieć o różnicy między CO2 a Carbo, jedyny plus jaki zauważyłem to rośliny bąbelkują i fajnie to wygląda, może dlatego że światła mam teraz mniej bo jedna świetlówka mi padła i może CO 2 nie jest tak wchłaniane ?

Natomiast rośliny pozytywnie zareagowały na dostawę żelaza, głównie Blyxa i Hetera, zazieleniły się pięknie i ruszyły, generanie wszystkie rośliny nabrały żywej zieleni :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-03-20, 20:28

No to się narobiło :mur:
Przy przenosinach instalacji CO2 do innego pokoju i zbiornika, omyłkowo podpiąłem odwrotnie wężyki doprowadzające gaz z reduktora ro zaworka precyzyjnego i zamiast podpiąć do wlotu gazu podpiąłem do wylotu, gaz oczywiste nie chciał lecieć z zaworku, więc się zorientowałem i zamieniłem, niestety było już po ptokach i zaworek chyba szlak trafił, bo teraz gaz cały czas leci z zaworka na maxa- nie da się regulować.

Da się coś zrobić czy trzeba kupować nowy ?
Chodzi o ten zaworek firmy Festo
http://allegro.pl/zaworek-do-co2-festo- ... 96190.html

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-03-20, 22:01

Link się nie wyświetla

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2013-03-20, 22:03

Zaraz wstawię fotkę
Jednak opanowane, ale i tak dziwna sprawa, najpierw idzie na maxa, po obróceniu nie leci wcale znów obracam i leci i można regulować,zwiesił się czy jak ?
Ale nie jestem zadowolony z tego zaworku, a niby lepszy niż Camozzi ,wystarczy że dotknę lekko palcem pokrętła i sam przyspiesza, czy to jakiś feler czy tak czułe urządzenie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2013-03-21, 06:45

Nie powinno być tak czułe - na tym polega właśnie jego rola żeby zdecydowanie spowalniał przepływ gazu , powinien reagować na zmiany powoli - spróbuj ustawić wszystko od początku czyli od ustawienia reduktora na wyjściu 5 BAR i powoli odkręcaj zaworek z pozycji zamknięty. Powinna tam też być nakrętka kontrująca przy śrubie regulacyjnej - może ona jest za luźna - trzeba ją lekko skontrować żeby śruba regulacyjna szła z lekkim oporem.

ODPOWIEDZ