Witam jak w temacie założyłem akwarium 128 l 3 tyg. temu. Akwarium zalane stało koło tyg. po czym wpuściłem 1 rybkę , po nastepnym tyg zasadziłem roślinki , po nastepny, tyg . wpuściłem rybki . Teraz tak woda mi sie pieni czym to moze byc spowodowane? jak np zamieszam palcem woda sie robi jakby lekko metna ale po chwili ten efekt znika , dodam ze na poczatku z roslinkami wrzucilem korzen na ktorym pozniej pojawial sie duzy "osad" czy to moze byc powod pienienia sie wody ? Napewno nie ma w wodzie zadnych plynow itp. co radzicie?
Pozdrawiam
Woda sie pieni
Moderator: ModTeam
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Re: Woda sie pieni
Dawid, zrobiłeś troszkę inaczej niż powinno się robić. Każda sytuacja jest do opanowania
Bardzo łatwo jest powiedzieć co zrobiłeś źle. I pewnie zaraz znajdzie się tu jakiś "pieniacz" i zapieni bardziej niż ta Twoja woda w akwa ;) Ale się nie przejmuj.
- Nic nie wiemy n/t Twojego akwarium poza tym, że "coś się pieni". Postaraj się chociaż o zdjęcie. Już nie mówię o podstawowych parametrach wody, bo to może za dużo na początek.
- Po tygodniu wpuściłeś rybkę. Po tygodniu to za wcześnie. Generalnie uważa się, że akwarium powinno dojrzewać ok. miesiąca, aby mogły je najpierw zasiedlić kolonie bakterii nitryfikacyjnych. Poczytaj o tym proszę. No i co to za "rybka" ? Bo to może być sum rekini 20 cm ;)
- Rośliny zasadziłeś po 2 tyg. To też nie za dobrze... Roślinki sadzimy od razu i to dużo.
-
- no i te "rybki" w 3 tyg. Ile ich jest? 2-3? 20-30? Jakie?
- Jedno co jest ok. a w zasadzie normalne, to ten osad na korzeniu. Ale "duży" to jaki? Bo normalne jest gdy to taki "średni" albo "mały". A wiesz, dla kogoś duży, to dla innego za mały... ;) Czy ten kurzeń był spreparowany? Preparowałeś go sam, czy ze sklepu? A może z ogródka plum do akwa? ;)

Bardzo łatwo jest powiedzieć co zrobiłeś źle. I pewnie zaraz znajdzie się tu jakiś "pieniacz" i zapieni bardziej niż ta Twoja woda w akwa ;) Ale się nie przejmuj.
- Nic nie wiemy n/t Twojego akwarium poza tym, że "coś się pieni". Postaraj się chociaż o zdjęcie. Już nie mówię o podstawowych parametrach wody, bo to może za dużo na początek.
- Po tygodniu wpuściłeś rybkę. Po tygodniu to za wcześnie. Generalnie uważa się, że akwarium powinno dojrzewać ok. miesiąca, aby mogły je najpierw zasiedlić kolonie bakterii nitryfikacyjnych. Poczytaj o tym proszę. No i co to za "rybka" ? Bo to może być sum rekini 20 cm ;)
- Rośliny zasadziłeś po 2 tyg. To też nie za dobrze... Roślinki sadzimy od razu i to dużo.
-
No z takim "efektem" to się pierwszy raz spotykam, może ktoś inny się wypowie, ale czy nie za głęboko wsadzasz palec?jak np zamieszam palcem woda sie robi jakby lekko metna ale po chwili ten efekt znika

- no i te "rybki" w 3 tyg. Ile ich jest? 2-3? 20-30? Jakie?
- Jedno co jest ok. a w zasadzie normalne, to ten osad na korzeniu. Ale "duży" to jaki? Bo normalne jest gdy to taki "średni" albo "mały". A wiesz, dla kogoś duży, to dla innego za mały... ;) Czy ten kurzeń był spreparowany? Preparowałeś go sam, czy ze sklepu? A może z ogródka plum do akwa? ;)
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Możesz w takim razie wyjaśnić czym mają się odżywiać te bakterie ;?Timur pisze:Po tygodniu wpuściłeś rybkę. Po tygodniu to za wcześnie. Generalnie uważa się, że akwarium powinno dojrzewać ok. miesiąca, a
Skoro nic nie dostarcza azotu?
Imo dobre zrobił wrzucił tzw. startera rybie nic się nie stanie, a bakterie mają papu...
Woda się pieni bo ma w sobie zbyt dużo białka i zanieczyszczeń.
Więc proponuję wziąć się za podmiany wody.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Dlatego napisałem "generalnie" wg. mnie lepiej wpuścić ślimaki np. Poza tym po 2-3 tyg od zalania azot skacze sam. Nie wiem dlaczego tak się dzieje dokładnie, więc nie wdaję się w merytoryczną dyskusję, ale wiem, że tak jest.
Wiesz, to jest właśnie problem forum, że ile by się człowiek nie opisał i jak nie zabezpieczył, to i tak komuś, kto czyta łatwo jest znaleźć jakąś "dziurę" lub niespójność. Zgadzam się z Tobą, ale nie da się w jednym poście wszystkiego dokładnie opisać i podać wszystkie możliwe rozwiązania i zależności. A może ta "rybka" to był dorosły welon? A może nie była to jednak jedna "rybka"?
No niby oczywiste, że tak, powinienem był pewnie tak właśnie zakończyć post:)
btw. Skąd białko w wodzie z rąk np? Pokarm?
Wiesz, to jest właśnie problem forum, że ile by się człowiek nie opisał i jak nie zabezpieczył, to i tak komuś, kto czyta łatwo jest znaleźć jakąś "dziurę" lub niespójność. Zgadzam się z Tobą, ale nie da się w jednym poście wszystkiego dokładnie opisać i podać wszystkie możliwe rozwiązania i zależności. A może ta "rybka" to był dorosły welon? A może nie była to jednak jedna "rybka"?
No widzisz o tym też zapomniałemWięc proponuję wziąć się za podmiany wody

btw. Skąd białko w wodzie z rąk np? Pokarm?