Tak po krótce chciałbym Wam przedstawić jak to wygląda:
-Zbiornik 120x40x50 =240 l wody weszło ok 220 l
-belka oświetleniowa 3x54w 115 cm długości
-a w niej 3x Philips 965 (ciężko było się zdecydować ale w końcu na tym zostało)
-filtr JBL e1500 Cristal Profi
-a w nim, od dołu pierwszy kosz ceramika, drugi jedna warstwa keramzyt a druga warstwa to gąbka, kolejny koszt to 2 warstwy gąbek, w czwartym koszu również 2 warstwy gąbek.
CO2 butla- po gaśnicy, reduktor, reaktor z filtra narurowego podpięty na wylocie z filtra do akwarium.
Grzałka 150 W ma już 10 lat mam nadzieję że podoła

Podłoże to ziemia kwiatowa Ph 5,5 trochę piachu z piaskownicy dzieci i kulki gliniane z czymś tam wymieszane, na to wszystko bazalt 2-4 mm (mógł być drobniejszy)
Roślinami chciałem uzyskać efekt fali czyli żeby rosły od najniższej z prawej strony zbiornika do najwyższej z lewej strony zbiornika, gdyż akwarium stoi w rogu pokoju i jak się wchodzi do niego to na pierwszym planie widzimy niskie rośliny i potem coraz to wyższe, na razie nic z tego nie widać ale jak ruszy mam nadzieję że mi się uda, a oto jak posadziłem te rośliny patrząc od najniższej do najwyższej:
Na pierwszy plan jest Eleocharis i Pogestemon helferi i Hydrocotyle Sp. Japan
Ciut wyżej ma rosnąć Blyxa japonica, Hediotis salzmani, staurogyne repens, i Hemianthus Micrauthemoidas ale jest strasznie sponiewierany i nie wiem czy się odbije
Na drugi plan ciut wyższy jest: Hetheranthera paskowana, Didipius diandra,Pogestemon erectus, Bacopa Caroliniana, Rotala Wallichii
Na trzeci plan jako najwyżej ma rosnąć:
Rotala Rotundifalia, Ludwigia Repens, Hydrophila Polysperma, Limnofila bezszypułkowa, oraz inna Limnofila o wierzchołkach zabarwiających się na czerwono, Althetnathera Reineckii- ale nie wykluczona że jak mi się uda to trafi również gdzieś za pierwszym planem jako kontrast barwny dla Blyxy, i z lewej strona w rogu jest roślina którą dostałem nie wiem co to jest, ale być może jest to Rotala okrągłolistna.
Są też dwa korzenie, na jednym mech, na drugim Wgłębka i Anubias
Nawozić będę solami.
Wieczorem z okazji ukończonych prac i spełnienia planów odpaliłem rakietę:

To na tyle, teraz wrzucę fotki z placu budowy, zdjęcia są dobę po zalaniu więc jest jeszcze mętnie, czekan na Wasze uwagi i porady odnoście roślin, może coś poprawię, przesadzę ?
Nie wiem też jaki prefiltr założyć na wlot koszyka oby wi krewetek i innej drobnicy nie zasysało do filtra ?