Miałem w nim:
- neonki Innesa i czerwone - stadko ok 15 szt.
- pielęgniczki ramireza - chyba 5-6 szt.
- kiryski nie wiem jaka odmiana, takie małe i ciemnego umaszczenia 3 szt.
- gurami niebieski/dwuplamy nie potrawie okreslić który, na dodatek skubany zmieniał kolory

- gurami złoty 2-3 szt.
- prętnik karłowaty 2 szt. - parka
- danio pręgowane chyba 4 szt.
Roślinki tez oczywiście były ale nie znam ich nazw. Dwie miałem takie większe, o dużych, eliptycznych, szpiczaście zakończonych lisciach, chyba zakwitły mi na biało, jakieś takie trawki o podłużnych liściach rosnące w kępkach troche jak szczypiorek, jakieś coś co pływało po powierzchni, z małymi okrągłymi listkami i moczerke kanadyjską (chyba tak się nazywała) rosła na potęgę i czasem puszczała niteczki bąbeków.
To wszystko na 15W świetlówce T8 (dziś dopiero poznałem jej parametry), filtrze Aquael Fan 1 + deszczownica i bez grzałki. Podłoże to zwykły żwirek z zoologicznego. Z tego co tu przeczytałem, to w takich warunkach i na tym sprzęcie to nie powinno funkcjonować (teraz jakieś cuda wianki typu instalacie CO2, jakieś bimbrownie...) a roślinki się rozrastały, rybki pływały żwawo, jadły ochoczo i nie chorowały ba guraminy mi sie rozmnożyły!

Dobra to tyle słowem wstępu

Teraz chce reaktywować ten jak to się tutaj zwykło mówić, baniaczek ^^.
Jedyne co chce zmienić sprzętowo to dołożyć grzałkę z termostatem i zastanawiam się czy nie wymienić świetlówki na nową, mocniejszą?
Ok teraz ja napisze co chciałbym mieć w akwa a wy mi napiszecie jak to osiągnąć i czy w ogóle to możliwe

Chciałbym teraz mieć więcej roślin dlatego poprosze o nazwy gatunków, chciałbym zrobić w części akwa małą "łączkę" to chyba z jakiegoś mchu, do tego jakąś rośline o dużych liściach - może odgadniecie po opisie jaka to była którą miałem kiedyś i jeszcze kilka do dopełnienia obrazu cos w stylu moczarki. Do tego do ozdoby wrzuciłbym jakiś korzeń.
Co do rybek... hmm podobają mi się labiryntowe, gurami i prętniki ale czy np: gurami niebieski, złoty, mozaikowy i marmurkowy + prętnik karłowaty i niebieski (po parze z każdego gatunku) mogły by zyć obok siebie w jednym i jednak małym akwa?
Zainteresowały mnie tez krewetki ale nie wiem jakie maja wymagania i czy mogą żyć z rybkami takimi jak np gurami?
Będę wdzięczny za pomoc i rady bo doświadczenia mam niewiele a nie chciałbym widzieć np zjadających się nawzajem rybek

Czekam na rozwój dyskusji