co się stało z moimi kardynałkami chińskimi?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
edyta86
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Kontakt:

co się stało z moimi kardynałkami chińskimi?

Post autor: edyta86 » 2007-07-18, 20:42

w piątek kupiłam 5 kardynałków chińskich. w sobotę były już 4. w poniedziałek miałam wypadek z akwarium, które zaczęło przeciekać. okazało się, że odkleił się silikon na łączeniu. musiałam przerzucić rybki zastępczo do akwarium o pojemności 45 l, dopóki klej nie wyschnie (wg. producenta 7 dni). we wtorek wydawało mi się, że kardynałków znów ubyło, ale po pierwsze: akwarium ma lustro na tylnej szybie, a po drugie ryb jest tam za dużo i nie mogłam się doliczyć. dzisiaj w akwarium jest tylko jeden kardynałek. resztą zniknęła. pierwszego kardynałka znalazłam za szafką jak sprzątałam szkody wyrządzone przez zalanie. czyżby wyskoczył? (moje akwarium jest bez pokrywy). co się stało z pozostałymi? moja obsada w 100 l (50x50x40) to: 4x brzanka sumatrzańska, 5x brzanka różowa, 4xbrzanka wysmukła, 5x danio, było 5 kardynałków, został jeden. proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2007-07-18, 21:39 przez edyta86, łącznie zmieniany 2 razy.
bądź tam, gdzie się rodzi
nowe życie i nowa wiara

Awatar użytkownika
Ucek
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bartek
Kontakt:

Re: co się stało z moimi kardynałkami chińskimi?

Post autor: Ucek » 2007-07-18, 21:14

Istnieje bardzo duża możliwość, że wszystkie wyskoczyły... są to bardzo skoczne rybki. Swojego czasu jak miałem kardynałki to również potrafiły mi wyskoczyć (zwłaszcza gdy robiłem restart zbiornika i były przełożone do innego akwarium).

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Re: co się stało z moimi kardynałkami chińskimi?

Post autor: Doma » 2007-07-18, 21:53

Raczej ich nie zjadły ryby, a nawet jeśli by zabiły to nie zjadły, tak jak pisał Ucek, bardzo możliwe że wyskoczyły.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

ODPOWIEDZ