To ja może pochwalę się co wyszło po prawie roku używania filtra JBL E1500
Otóż ma on wrodzoną wadę w postaci górnej budowy, a dokładnie to płytki podstawy głowicy.
W tym miejscu jest nieszczelny i woda zamiast lecieć w dół filtra jego bokami, a wracać środkiem przez media, jest zasysana przez tą nieszczelność i woda wpada do filtra i i od razu wylatuje z powrotem nieoczyszczona do akwarium.
Firma JBL wymyśliła więc uszczelkę która miała to uszczelnić, poszła nawet na rękę niezadowolonym użytkownikom i można ją była zakupić.
Jednak uszczelka była w newralgicznym miejscu i chyba tworzył się tam jakiś wir, który powodował że uszczelka się przemieszczała-była zasysana i problem był nadal.
Wiec nasze orły znów zaczęły udoskonalać i wymyślili całkiem nową płytkę podstawy głowicy, która to ma specjalny rowek, dzięki któremu filtr jest teraz na prawdę szczelny a do tego znów wspaniałomyślnie dali możliwość zakupienia tej części
Fajnie że JBL udoskonala swój sprzedany dla kilku tysięcy klientów bubel, ale tą płytkę każdy użytkownik tego filtra powinien dostać pocztą za darmo, wraz z wyjaśnieniami ( przeprosiny mogą sobie darować)
Teraz sprawa skimera tej firmy a konkretnie Top Clean 2, nie wiem czym on się różni od Tep Clean, pewnie znów coś udoskonalali
Chcę go zakupić bo nie radzę sobie z kożuchem, wydaje mi się że ten kożuch ogranicza światło, tylko nie wiem ile w tym prawdy że zapowietrza on filtr-ponoć to wada wiekszości skimerów ?
Chciałbym jednak dopaść skimer który będzie razem z prefiltrem,czyli dwie funkcje w jednym czy ktoś widział coś takiego ?