Stadko to ok 8-10szt. (różnie mówią, ja mam 10 i pływają w grupie) ale jak sobie tak patrzę na nie właśnie i wyobrażam na połowie akwarium, to strasznie byłoby im ciasno... Hmm, a patrzyłeś na galaxy lub espei? Chyba nawet Galaxy byłyby rozsądniejsze na ten litraż, no i mnie się osobiście bardziej podobają

Takie pomieszanie danio, razbory i... pstrąga

Teraz są popularne w handlu, dedykowane do krewetkariów (podobno nie są wobec nich agresywne, chociaż jak patrzę na ten ich wyraz twarzy...
A właśnie, może coś z kreweci dorzucić na 4 pozycję? Kilka amanek myślę, że nie byłoby grzechem wrzucić. Ładnie pomagają czyścić zbiornik z niektórych glonów, nie są szałowo wybarwione, ale większe osobniki cieszą oko. Jeśli nie amanki, to może popularne "wisienki"? Są mniejsze, ale za to bardziej wybarwione, no i można liczyć na potomstwo.
Piskorki (dobrze myślę, ze chodzi Ci o Kuhli?) Są śliczne i ciekawe, ale żerują głównie nocą. Może gdyby mieć ich faktycznie kilka byłyby częściej zauważalne. Tutaj nie pomogę, mam 1 szt (reszta nie przeżyła w filtrze kubełkowym wciągnięta) i widzę go sporadycznie

Ja to lubię otoski. Jakbym miał wybierać 5 piskorków a 5 otosków wybrałbym otocinclusy ;) Ciężko jest z nimi na początku, bo średnio połowa przeżywa aklimatyzację, ale są pracowite no i widoczne w akwarium w przeciwieństwie do kuhli ;)
Prętnik karłowaty moim zdaniem ok, może parka, może harem? Tutaj pasowałoby gdyby ktoś jeszcze zabrał głos.
Stosunkowo łagodne, samce w zbyt małym akwarium mogą przejawiać agresje wobec współmieszkańców
To cytat z jednego z opisów. Sam rozumiesz...