Obsada do 63l

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

oRdyh
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Micha³

Obsada do 63l

Post autor: oRdyh » 2013-04-24, 23:42

Witam, chcę założyć nowe akwarium pojemność to 63l i mam pytanie co do obsadzenia zbiornika. Otóż chciałbym w nim umieścić

1. Danio 10x
2. Molinezja Czarna (Black Molly)5x
3. Pielęgnica Kakadu 4x

do tego:
Tylomelania (Gold Rabitt) 2x
Krewetki Red Cherry

Myślałem jeszcze nad umieszczeniem na dno Piskorków x3.
Co o tym sądzicie, czekam na wasze porady sugestie i opinie pozdrawiam :)!

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Obsada do 63l

Post autor: blue_betta » 2013-04-25, 10:16

* danio potrzebuje dłuższego zbiornika
* molki rosną duże i wymagają większego zbiornika
* kakadu trzymamy w haremach 1+2 i to są pielęgniczki, a nie pielęgnice
* tylomelanki jak najbardziej OK
* redki długo nie przeżyją przy kakadu
* piskorki OK, ale minimum 5szt

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-04-25, 17:17

To ja jeszcze, jeśli można dodam od siebie, że danio są denerwujące ;) (adhd), piskorki (jeśli chodzi o te, o których myślę zwane kuli kuli) to żerują nocą, więc mało widowiskowe są za dnia, a pielęgniczki to niezłe gagatki, lubią rozrabiać. Poza tym to terytorialne rybki i jak miałem ramirezki choć piękne przy 2-3 szt szału nie było. Czaiły się przy dnie pod roślinkami i pilnowały terenu ;) Ale żeby nie było, że wszystko bee i blee to co sądzisz o prętnikach? Może ławica jakiś małych razborek plus krewecie? Zerknij na razborki. Ja jestem bardzo zadowolony z klinowych w 112 i teraz próbuję z mini razborkami u kreweci w 25l (briggitae) ale jest ich więcej, może coś Ci się spodoba.
Pozdrawiam Krzysiek

Jarus
Rekin forum
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-04-25, 18:19

Danio to piękne ryby ale na ogół potrzebują większego /długiego/ zbiornika. I co ważniejsze wolą chłodniejszą wodę od reszty obsady.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

oRdyh
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Micha³

Post autor: oRdyh » 2013-04-25, 23:25

Z góry dziękuję za odpowiedzi :) a co myśłicie o tym:

1.Razbora klinowa
2.Prętnik karłowaty
3.Piskorek
4.???

I moje kolejne pytanie brzmi czy coś dać dodatkowo na 4 pozycję i czy moglibyście mi napisać mniej więcej w jakiej ilości sztukowo kupić ryby :)?

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-04-26, 08:45

Stadko to ok 8-10szt. (różnie mówią, ja mam 10 i pływają w grupie) ale jak sobie tak patrzę na nie właśnie i wyobrażam na połowie akwarium, to strasznie byłoby im ciasno... Hmm, a patrzyłeś na galaxy lub espei? Chyba nawet Galaxy byłyby rozsądniejsze na ten litraż, no i mnie się osobiście bardziej podobają :) Takie pomieszanie danio, razbory i... pstrąga :) Teraz są popularne w handlu, dedykowane do krewetkariów (podobno nie są wobec nich agresywne, chociaż jak patrzę na ten ich wyraz twarzy... :)

A właśnie, może coś z kreweci dorzucić na 4 pozycję? Kilka amanek myślę, że nie byłoby grzechem wrzucić. Ładnie pomagają czyścić zbiornik z niektórych glonów, nie są szałowo wybarwione, ale większe osobniki cieszą oko. Jeśli nie amanki, to może popularne "wisienki"? Są mniejsze, ale za to bardziej wybarwione, no i można liczyć na potomstwo.

Piskorki (dobrze myślę, ze chodzi Ci o Kuhli?) Są śliczne i ciekawe, ale żerują głównie nocą. Może gdyby mieć ich faktycznie kilka byłyby częściej zauważalne. Tutaj nie pomogę, mam 1 szt (reszta nie przeżyła w filtrze kubełkowym wciągnięta) i widzę go sporadycznie :) Ja to lubię otoski. Jakbym miał wybierać 5 piskorków a 5 otosków wybrałbym otocinclusy ;) Ciężko jest z nimi na początku, bo średnio połowa przeżywa aklimatyzację, ale są pracowite no i widoczne w akwarium w przeciwieństwie do kuhli ;)

Prętnik karłowaty moim zdaniem ok, może parka, może harem? Tutaj pasowałoby gdyby ktoś jeszcze zabrał głos.
Stosunkowo łagodne, samce w zbyt małym akwarium mogą przejawiać agresje wobec współmieszkańców
To cytat z jednego z opisów. Sam rozumiesz...
Pozdrawiam Krzysiek

ODPOWIEDZ