Marta1986 pisze:wiem że akwa pozostawia wiele do życzenia dlatego tu jestem proszę o rady i słowa krytyki
Stanie się wedle życzenia

Postaram się poddać Twój zbiornik rzeczowej krytyce i udzielić kilku rad jak to zrobić żeby było dobrze.
Zaczynam od błędów jakie udało mi się wychwycić
1. Światło - czas świecenia jest zdecydowanie za długi 14 godzin - należy skrócić czas świecenia do 10 max 11 godzin na dobę. Rośliny mają tak jak ludzie swój zegar biologiczny i dłuższy czas świecenia powoduje jego zachwianie co w konsekwencji jest dla roślin szkodliwe ( w dzień rośliny pobierają CO2 a w nocy go wydalają).
2. Napowietrzanie czyli nieśmiertelne bąbelki

- w akwarium ogólnym są nie tyle niepotrzebne co wręcz szkodliwe w dzień. Dlaczego? Bo bardzo skutecznie wybijają z wody dwutlenek węgla który zdoła sie rozpuścić z powietrza atmosferycznego a węgiel z tego CO2 jest podstawowym budulcem masy roślinnej - tego pierwiastka rośliny potrzebują najwięcej stąd w akwariach z większym oświetleniem gdzie zapotrzebowanie na pierwiastki niezbędne do życia jest większe sztucznie nawozimy dwutlenkiem węgla lub substytutami CO2. W zamian za CO2 rośliny produkują niezbędny do życia ryb tlen który rozpuszcza się w wodzie . Tak więc na dzień napowietrzanie wyłączamy zostawiając tylko falującą powierzchnię wody.
3. Podłoże - praktycznie kwalifikuje się do wymiany - granulacja jest zdecydowanie za duża no i samo w sobie jest jałowe - rośliny nie mają nic do wykorzystania oprócz możliwości kotwiczenia i to wyłącznie roślin duzych które z podłoża nam nie uciekną. Wykonując prawidłowe podłoże gdzie mamy pod żwirkiem( 1-3mm) substrat lub ziemię
zapewniamy roślinom optymalne warunki do ukorzeniania się i do prawidłowego wzrostu. Do tego substrat lub ziemia maja właściwości buforujące tzn pobierają namiary pierwiastków gdy jest ich za dużo i oddają do wody kiedy pojawia się niedobór tym samym ułatwiają stabilizację akwarium. Granulacja żwirku ma także znaczenie - zbyt gruby żwir przepuszcza za dużo wody i z substratu lub ziemi uwalnianych jest zbyt wiele substancji odżywczych co również może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Należy pamiętać o tym że to rośliny są najlepszym "filtrem" biologicznym i w akwariach ogólnych powinniśmy sie skoncentrować na tym aby im zapewnić optymalne warunki wzrostu. Pojawiające sie glony różnego rodzaju świadczą o tym że w akwarium brakuje równowagi - należy coś z tym zrobić
4. Ozdoby - jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania w akwariach zamków , pierdzących nurków i innych temu podobnych "ozdób" wyglądają fatalnie i świadczą o totalnej amatorszczyźnie. Tak więc zamek ustawmy na półce i niech tam zdobi przestrzeń

Polecam lekturę kilku tematów/artykułów które pomogą w wychwyceniu innych błędów a także mozna z nich wyciągnąć trochę wskazówek na przyszłość.
http://e-akwarystyka.pl/topics29/18201.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm