Akwarium założone dnia: ok 03/01/2013r.
Wymiary:
60x30x30 (54L)
Oświetlenie:
Hagen GLO T5 2x24W
Filtracja:
Aquael FZN-1:
1. Gąbka filtracyjna
2. Ceramika
3. Włóknina
Ogrzewanie:
Hagen 75W
Podłoże:
Aquabasis plus
Żwirek kwarcowy
Parametry wody:
Testy JBL TestLab
PO4 - 0,5 ppm
No3 - 10 ppm
PH - 7
GH - 7
KH - 5
FE - ok 1ppm (LOL)
Nawożenie:
Easy Life PO4
Easy Life NO3
Easy Life ProFito
CO2
Flora:
- eleocharis parvula
- Anubias
- microsorium pteropus
- mech
Fauna:
- Rasbora Hengela 10x
- Lśniącooczka 1x
- Otocinklus x5
- krewetki
Zbiornik wciąż nie stabilny mimo małego litrażu. Microsorium oraz eleocharis pochodzą z in-vitro(pojemniki średnicy 10 cm) i mimo to jestem zdziwiony jego dość szybkim wzrostem choć rośliny trafiły do mnie kurierem w minusowej temperaturze.
Akwarium bardziej eksperymentalne, chciałbym w nim przetestować nawozy easy life, (następnie przetestować nawozy AQUABOTANIQUE) oraz oświetlenie Grolux+Aquastar jak wpływa na pobieranie makro i mikro w przeciwieństwie do standardowych T5 6500K. Do tego dochodzi fakt iż nie mam zbyt dużo chęci i czasu na ciągłą pielęgnację jak było to z poprzednią aranżacją. Tak więc coś między HT a LT.

Zdjęcia robione w środku tygodnia bez czyszczenia szyb, i usuwania zbierającej się piany która jak widać wciąż wskazuje na niestabilność.
Witam
Aktualizacja tematu dotyczącego akwarium. [23/02/2013]
Pomiar wykonany po podmianie wody i uzupełnieniu nawozów [21/02/2013]:
Po4 - 1ppm
No3 - 20ppm
No2 - 0
Fe - ok.0,7-0,8
Nawozy Easy life w dawkach
Easy life fosfo - 7mml
Easy life Nitro - 12,5mml
Aqua Art K+ - 5mml
Podmiany wody 30%
[10/02/2013]
Glony vs Ryumaru 1:0
Cofając się 2 tygodnie wstecz, w moim wiaderku(akwarium) pojawiła się plaga okrzemek które dosłownie zaatakowały całe podłoże i rozpoczęły inwazję na mech, przyglądając się dokładniej jedynie w zaciemnionych miejscach okrzemki nie pojawiły się na podłożu. Mimo świetlówek o mocy 48W problem się pojawił. Logika podpowiadała przygasić światło, jednak postanowiłem niczego chwilowo nie robić prócz zwiększenia podawania potasu. Na chwilę obecną okrzemki ustępują i ich ilość zmnieszaja się ciągle tak więc cierpliwość okazała się dobrym posunięciem.
Glony vs Ryumaru 1:1
[15/02/2013]
Glony vs Ryumaru 2:1
No cóż dawki 5mml fosforu i azotu okazały się nie wystarczające. Po 3 dniach od podania zaczęły pojawiać się zielenice punktowe na żwirku po sprawdzeniu parametrów makro elementy były praktycznie na zerowym poziomie. Uzupełniłem ponownie makro elementy i czekałem do kolejnej podmiany wody.
[21/02/2013]
Glony vs Ryumaru 2:1
Postanowiłem zrobić podmianę wody po upływie 6 dni. Do tego muszę liczyć się z odmulaniem żwirku ponieważ rybki okropnie zanieczyszczają go. Makro elementy podniosłem dwukrotnie, zobaczymy czym to się skończy, jak na początek zauważyłem pojawienie się zielonego pyłu na szybach, natomiast zielenice jak gdyby stanęły w miejscu.
Dochodzi do tego fakt że w butli skończyło się co2 a ja nie mam zbytnio okazji na uzupełnienie go(dopiero w drugim tygodniu).Dlatego postanowiłem uruchomić bimbrownię. Jedna była za mało więc dozuję z dwóch (54L?!).
Wnioski:
- Wciąż nie podaję mikroelementów
- Microsorium pożera duże ilości makro elementów, i przy tym oświetleniu co2 z bimbrowni to porażka.
- Potas od Aqua artu to dowcip. O ile Easy life Nitro podnosi No3, jednocześnie zawiera Potas co jest zapisane i je podana wartość jaką podnoszę(mml/ppm). Natomiast Aqua Art mówi mi tyle że go wlewam do wody. Tak więc potas leję od tak sobie ile chcę, a to dziś tyle, jutro tyle, a przy podmianie wleję sobie tyle. Zmuszony jestem na wnikliwe przyglądanie się roślinom. Takie produkty kupuje się raz i nigdy więcej do nich nie wraca.
Nawożenie Easy Life:
- Produkt spełnia jak narazie swoje zadanie. Podnosi wartość pierwiastków w wodzie mniej więcej na poziomie takim jakim jest to zapisane na ulotce.
W najbliższym czasie w końcu zmienię aparat i postaram się wykonać lepsze i dokładniejsze zdjęcia. Na chwilę obecną robione są od tak sobie za co przepraszam.
Pozdrawiam.