Ślimak - jak się pozbyć.
Moderator: ModTeam
- 
				Kaef
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Ślimak - jak się pozbyć.
Sam napisałeś, że są żywe rośliny. Dalej nie napisałeś o jakich ślimakach mowa.

- zak19
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Adrian
Były sztuczne są żywe. Nic nie jest z wcześniejszego "wystroju" obecnie. Tylko ryby i to jeden gatunek dokładnie rzecz biorąc.Wcześniej w akwarium był tylko żwir, 3 kamienie i 2 sztuczne rośliny. Dzisiaj jest nowy żwir, korzeń i żywe rośliny. Akwarium było bardzo dokładnie wymyte. Nawet octem je myłem i gorącą wodą żeby się zacieków po wodzie pozbyć. I nic ze wcześniejszych ozdób nie było do akwarium wkładane.
Ślimak wziął się z dosypki nowego, nieprzegotowanego żwiru. Na 100%!
- 
				Kaef
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
A rośliny to skąd masz?

- zak19
- Forumowicz
Ukradłem!
Piszę, że rośliny były sztuczne. Wywaliłem je a teraz są żywe! U bojownika nie ma nic oprócz żwiru (i ślimaka). Nie było go wcześniej. Pojawił się po dosypce żwiru. Bojownik jest od 2 tyg. A duże akwarium ma już ze 2 miesiące w tej obsadzie. Żwir z jednej paczki jest u Bojka a jego resztkę dosypałem do większego akwarium.
ŚLIMAK WZIĄŁ SIĘ ZE ŻWIRU KUPIONEGO W SKLEPIE AKWARYSTYCZNYM - NIE MA INNEJ OPCJI

Piszę, że rośliny były sztuczne. Wywaliłem je a teraz są żywe! U bojownika nie ma nic oprócz żwiru (i ślimaka). Nie było go wcześniej. Pojawił się po dosypce żwiru. Bojownik jest od 2 tyg. A duże akwarium ma już ze 2 miesiące w tej obsadzie. Żwir z jednej paczki jest u Bojka a jego resztkę dosypałem do większego akwarium.
ŚLIMAK WZIĄŁ SIĘ ZE ŻWIRU KUPIONEGO W SKLEPIE AKWARYSTYCZNYM - NIE MA INNEJ OPCJI

- 
				xXSoobekXx
Slimaki sie wziely z roslin.  skoro dales tam rosliny. Proste.
 skoro dales tam rosliny. Proste.

skoro dales tam rosliny. Proste.
 skoro dales tam rosliny. Proste.- 
				Loleczek
- Akwarysta
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ja też miałem plagę małych zatoczków i kupiłem 4 helenki. Niestety duże helenki olewały małe ślimaki. Na szczęście rozmnożyły się i naliczyłem obecnie ok. 14szt. małych helenek, które już nie pogardziły małymi i malutkimi zatoczkami. Obecnie nie widzę już ŻADNEGO ślimaka (oprócz helenek   ), a było ich naprawdę pełno. Więc restart nie jest jedyną opcją.
 ), a było ich naprawdę pełno. Więc restart nie jest jedyną opcją.
P.s chemia na ślimaki nie za bardzo działa.

), a było ich naprawdę pełno. Więc restart nie jest jedyną opcją.
 ), a było ich naprawdę pełno. Więc restart nie jest jedyną opcją.P.s chemia na ślimaki nie za bardzo działa.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
						- zak19
- Forumowicz
Jak budowa gwoździa.xXSoobekXx pisze:Slimaki sie wziely z roslin.skoro dales tam rosliny. Proste.

U bojownika nie ma roślin! Jest bojownik, żwir i ślimak! Nie ma i nie było nigdy żadnych roślin!
Tak czy siak ślimaka już też nie ma. Helenki sobie poradziły z nim chyba.
- Timur
- Akwarysta
- Imię: Krzysztof
No ja w tym moim 25L z krewetkami po kilku miesiącach ręcznego nieregularnego wybierania po kilka sztuk dziennie około, właśnie pozbyłem się ich całkowicie bez stosowania helenek, marchewek, mięsek i chemii  Wystarczy tylko cierpliwie przy karmieniu i z rana podbierać sukcesywnie po kilka sztuk;)
 Wystarczy tylko cierpliwie przy karmieniu i z rana podbierać sukcesywnie po kilka sztuk;)

Wystarczy tylko cierpliwie przy karmieniu i z rana podbierać sukcesywnie po kilka sztuk;)
 Wystarczy tylko cierpliwie przy karmieniu i z rana podbierać sukcesywnie po kilka sztuk;)Pozdrawiam Krzysiek
						- zak19
- Forumowicz
Nie wiem czy da się w ten sposób. Taki mały ślimaczek składa ze 100 jajeczek a do tego nie potrzebna mu samica. Następnie 100 małych ślimaczków składa po 100 jajeczek każdy i masz już 10.000 ślimaczków. Oczywiście to teoria. Do tego te jajka składają na czym popadnie. Nie wiem czy da się ręcznie pozbyć tego gościa. 
Z drugiej zaś strony w moim 120l widziałem jednego, którego rozgniotłem na szybie. Oczywiście założyłem, że już się namnożyły i zaraz będzie ich 1000. A tu niespodzianka. Nie widzę ich. Zakładam, że to Helenki załatwiły problem w samym zarodku.
Dziwne to o tyle, że rozgnieciony ślimak był już duży (jak na nie).

Z drugiej zaś strony w moim 120l widziałem jednego, którego rozgniotłem na szybie. Oczywiście założyłem, że już się namnożyły i zaraz będzie ich 1000. A tu niespodzianka. Nie widzę ich. Zakładam, że to Helenki załatwiły problem w samym zarodku.
Dziwne to o tyle, że rozgnieciony ślimak był już duży (jak na nie).
- 
				DESEL
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Witam koledzy miałem podobny problem z zatoczkami one z wiatrem i w żwirze i na roślinach a nawet na rybkach można przynieść
chemia odpada z krewetkami zabija bezkręgowce czyli krewecie też
bocja kolcobrzuch owszem ale krewecie też wymłaca
u mnie zatoczki i świderki wytępiły HELGI (helenki) tak prawda doża Helga gardzi małymi zatoczkami ale przy kilku 5 lub więcej szybko się mnożą i problem z głowy małe Helgi wymiotą je
z krewetkami trzeba uważać Helga potrafi szybko i skutecznie je zjeść ale musi być wygłodniała to wtedy nawet i swój gatunek zje
miałem 5 cm ampularie i tez zeżarła
reasumójąc z mojego punktu widzenia najlepszy sposób na niechciane bezkręgowce i łatwe w hodowli i kontroli populacji
Pozdrawiam

chemia odpada z krewetkami zabija bezkręgowce czyli krewecie też
bocja kolcobrzuch owszem ale krewecie też wymłaca
u mnie zatoczki i świderki wytępiły HELGI (helenki) tak prawda doża Helga gardzi małymi zatoczkami ale przy kilku 5 lub więcej szybko się mnożą i problem z głowy małe Helgi wymiotą je
z krewetkami trzeba uważać Helga potrafi szybko i skutecznie je zjeść ale musi być wygłodniała to wtedy nawet i swój gatunek zje
miałem 5 cm ampularie i tez zeżarła
reasumójąc z mojego punktu widzenia najlepszy sposób na niechciane bezkręgowce i łatwe w hodowli i kontroli populacji
Pozdrawiam
- zak19
- Forumowicz
DESEL, zgadzam się w 100%. Helenki to najlepsze rozwiązanie. Jeszcze jak masz oświetlenie nocne imitujące księżyc to mnożą się jak króliki. Ja wiecznie coś do akwarium znoszę i raz tylko pojawił się niechciany ślimak. Widziałem jednego i już więcej żadnego.
Helenki to najlepszy sposób. Może nie jakiś błyskawiczny ale skuteczny.

Helenki to najlepszy sposób. Może nie jakiś błyskawiczny ale skuteczny.
- 
				DESEL
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Micha³
- Kontakt:
co do chemii na ślimaki zawiera miedź (Cu) skutecznie zwalcza bezkręgowce (ślimaki i krewetki )