Ślimak - jak się pozbyć.
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Ślimak - jak się pozbyć.
Sam napisałeś, że są żywe rośliny. Dalej nie napisałeś o jakich ślimakach mowa.
- zak19
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Adrian
Były sztuczne są żywe. Nic nie jest z wcześniejszego "wystroju" obecnie. Tylko ryby i to jeden gatunek dokładnie rzecz biorąc.Wcześniej w akwarium był tylko żwir, 3 kamienie i 2 sztuczne rośliny. Dzisiaj jest nowy żwir, korzeń i żywe rośliny. Akwarium było bardzo dokładnie wymyte. Nawet octem je myłem i gorącą wodą żeby się zacieków po wodzie pozbyć. I nic ze wcześniejszych ozdób nie było do akwarium wkładane.
Ślimak wziął się z dosypki nowego, nieprzegotowanego żwiru. Na 100%!
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
A rośliny to skąd masz?
- zak19
- Forumowicz
Ukradłem!
Piszę, że rośliny były sztuczne. Wywaliłem je a teraz są żywe! U bojownika nie ma nic oprócz żwiru (i ślimaka). Nie było go wcześniej. Pojawił się po dosypce żwiru. Bojownik jest od 2 tyg. A duże akwarium ma już ze 2 miesiące w tej obsadzie. Żwir z jednej paczki jest u Bojka a jego resztkę dosypałem do większego akwarium.
ŚLIMAK WZIĄŁ SIĘ ZE ŻWIRU KUPIONEGO W SKLEPIE AKWARYSTYCZNYM - NIE MA INNEJ OPCJI
Piszę, że rośliny były sztuczne. Wywaliłem je a teraz są żywe! U bojownika nie ma nic oprócz żwiru (i ślimaka). Nie było go wcześniej. Pojawił się po dosypce żwiru. Bojownik jest od 2 tyg. A duże akwarium ma już ze 2 miesiące w tej obsadzie. Żwir z jednej paczki jest u Bojka a jego resztkę dosypałem do większego akwarium.
ŚLIMAK WZIĄŁ SIĘ ZE ŻWIRU KUPIONEGO W SKLEPIE AKWARYSTYCZNYM - NIE MA INNEJ OPCJI

Slimaki sie wziely z roslin.
skoro dales tam rosliny. Proste.

-
- Akwarysta
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ja też miałem plagę małych zatoczków i kupiłem 4 helenki. Niestety duże helenki olewały małe ślimaki. Na szczęście rozmnożyły się i naliczyłem obecnie ok. 14szt. małych helenek, które już nie pogardziły małymi i malutkimi zatoczkami. Obecnie nie widzę już ŻADNEGO ślimaka (oprócz helenek
), a było ich naprawdę pełno. Więc restart nie jest jedyną opcją.
P.s chemia na ślimaki nie za bardzo działa.

P.s chemia na ślimaki nie za bardzo działa.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
- zak19
- Forumowicz
Jak budowa gwoździa.xXSoobekXx pisze:Slimaki sie wziely z roslin.skoro dales tam rosliny. Proste.

U bojownika nie ma roślin! Jest bojownik, żwir i ślimak! Nie ma i nie było nigdy żadnych roślin!
Tak czy siak ślimaka już też nie ma. Helenki sobie poradziły z nim chyba.
- Timur
- Akwarysta
- Imię: Krzysztof
No ja w tym moim 25L z krewetkami po kilku miesiącach ręcznego nieregularnego wybierania po kilka sztuk dziennie około, właśnie pozbyłem się ich całkowicie bez stosowania helenek, marchewek, mięsek i chemii
Wystarczy tylko cierpliwie przy karmieniu i z rana podbierać sukcesywnie po kilka sztuk;)

Pozdrawiam Krzysiek
- zak19
- Forumowicz
Nie wiem czy da się w ten sposób. Taki mały ślimaczek składa ze 100 jajeczek a do tego nie potrzebna mu samica. Następnie 100 małych ślimaczków składa po 100 jajeczek każdy i masz już 10.000 ślimaczków. Oczywiście to teoria. Do tego te jajka składają na czym popadnie. Nie wiem czy da się ręcznie pozbyć tego gościa.
Z drugiej zaś strony w moim 120l widziałem jednego, którego rozgniotłem na szybie. Oczywiście założyłem, że już się namnożyły i zaraz będzie ich 1000. A tu niespodzianka. Nie widzę ich. Zakładam, że to Helenki załatwiły problem w samym zarodku.
Dziwne to o tyle, że rozgnieciony ślimak był już duży (jak na nie).
Z drugiej zaś strony w moim 120l widziałem jednego, którego rozgniotłem na szybie. Oczywiście założyłem, że już się namnożyły i zaraz będzie ich 1000. A tu niespodzianka. Nie widzę ich. Zakładam, że to Helenki załatwiły problem w samym zarodku.
Dziwne to o tyle, że rozgnieciony ślimak był już duży (jak na nie).
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Witam koledzy miałem podobny problem z zatoczkami one z wiatrem i w żwirze i na roślinach a nawet na rybkach można przynieść
chemia odpada z krewetkami zabija bezkręgowce czyli krewecie też
bocja kolcobrzuch owszem ale krewecie też wymłaca
u mnie zatoczki i świderki wytępiły HELGI (helenki) tak prawda doża Helga gardzi małymi zatoczkami ale przy kilku 5 lub więcej szybko się mnożą i problem z głowy małe Helgi wymiotą je
z krewetkami trzeba uważać Helga potrafi szybko i skutecznie je zjeść ale musi być wygłodniała to wtedy nawet i swój gatunek zje
miałem 5 cm ampularie i tez zeżarła
reasumójąc z mojego punktu widzenia najlepszy sposób na niechciane bezkręgowce i łatwe w hodowli i kontroli populacji
Pozdrawiam
chemia odpada z krewetkami zabija bezkręgowce czyli krewecie też
bocja kolcobrzuch owszem ale krewecie też wymłaca
u mnie zatoczki i świderki wytępiły HELGI (helenki) tak prawda doża Helga gardzi małymi zatoczkami ale przy kilku 5 lub więcej szybko się mnożą i problem z głowy małe Helgi wymiotą je
z krewetkami trzeba uważać Helga potrafi szybko i skutecznie je zjeść ale musi być wygłodniała to wtedy nawet i swój gatunek zje
miałem 5 cm ampularie i tez zeżarła
reasumójąc z mojego punktu widzenia najlepszy sposób na niechciane bezkręgowce i łatwe w hodowli i kontroli populacji
Pozdrawiam
- zak19
- Forumowicz
DESEL, zgadzam się w 100%. Helenki to najlepsze rozwiązanie. Jeszcze jak masz oświetlenie nocne imitujące księżyc to mnożą się jak króliki. Ja wiecznie coś do akwarium znoszę i raz tylko pojawił się niechciany ślimak. Widziałem jednego i już więcej żadnego.
Helenki to najlepszy sposób. Może nie jakiś błyskawiczny ale skuteczny.
Helenki to najlepszy sposób. Może nie jakiś błyskawiczny ale skuteczny.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Micha³
- Kontakt:
co do chemii na ślimaki zawiera miedź (Cu) skutecznie zwalcza bezkręgowce (ślimaki i krewetki )