z reguły akwarium ma wymiary 60x30x30.
czy to sandard? czy może nieco inne wymiary?
W tej chwili można kupić już w różnych wariantach, ale im wyższe akwarium, tym gorzej doświetlić dno dla roślin (straty światła w słupie wody), a im szersze, optycznie zmniejsza zbiornik. Np 60x30x35 (63L), ale i 65x25x33 (54L), a i takie jest: 70x27x34 (63L). Jedno co można o wymiarach powiedzieć na 100% to to, że każde akwa po jakimś czasie jest za małe i należy brać największe na jakie nas stać i możemy gdzieś wcisnąć
Jeśli Cię stać, można pomyśleć o szkle OptiWhite. Przy wymiarach 60cmx30cmx36cm to wydatek ok 250zł-300zł (nowe - zerknąłem tylko szybko na ceny w necie w 3 sklepach)
jakiej wielkości wnęka powinna mieć wymiary aby włożyć akwarium z ewentualną pokrywą?
Standardowe pokrywy (te czarne np) podwyższają zbiornik o ok 6-7cm, ale trzeba mieć na względzie wygodę operacji w akwa (wymiany wody, grzebanie, przesadzanie, odławianie, odglonowywanie ;) Myślę, że 15-20 cm wyżej pasuje założyć. Tutaj dobrze, żeby o praktyce wypowiedział się ktoś kto tak ma zamontowane akwarium.
osprzęt? - można schować "pod"
Jasne, większość osób ma "pod". Jeśli akwarium będzie widoczne z dwóch stron, to wężyki można poprowadzić przy ścianie bocznej.
Planuje zasiedlenie neonami
Przemyśl to

One nie są wcale takie łatwe w hodowli, a szczególnie na początek... Wątłego zdrowia, wrażliwe na zmiany parametrów wody i oklepane. Teraz na rynku dostępne jest tyle ślicznych i łatwiejszych gatunków, że na prawdę można tym neonom już dać spokój
p.s Tak sobie myślę, że jakbym miał taki problem, to kupiłbym akwarium (największe na jakie mnie stać i pozwala żona

i zaniósł do stolarza. Niech kombinuje na wzorze, a nie na wzorach ;)