bąbelkowanie roślin
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojciech
bąbelkowanie roślin
Chciałem się zapytać czy to dobrze że rośliny puszczają bańki bo gdzieś czytałem że to nie jest dobre że za szybko się wszytko dzieje jak są bańki proszę o podpowiedzenie co i jak i czy dobrze czy nie ze tak się dzieje 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: bąbelkowanie roślin
Oczywiście, że to dobrze. Czym więcej - tym lepiej. Oznacza to że proces fotosyntezy idzie z całą wydajnością i produkowany jest tlen, nic więcej. Zwykle jest to również znak, że rośliny mają pod dostatkiem zarówno nawozów mineralnych, jak i CO2 i światła 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojciech
no tak ale slyszalem ze tez wcale to nei jest takie dobre wlasnie jedni mowie ze ok a jedni ze nie ok i juz sam nie wiem
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To znaczy co dokładnie słyszałeś? Czy człowiek, który uważa, że to źle ma jakiekolwiek pojecie o "pracy" roślin? Proponuję zapoznać się z np. artykułem w Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosynteza
Masz tu podstawowe równanie reakcji.
6H2O + 6CO2 + hν (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2↑;
Na samym końcu zobaczysz 6 uwalniających się cząstek tlenu. To właśnie te bąbelki, które widzisz. Jeżeli ich nie ma, to znaczy że rośliny nie fotosyntezują. Czyli... umierają z głodu. I tyle w temacie "szkodliwości bąbelkowania".
Masz tu podstawowe równanie reakcji.
6H2O + 6CO2 + hν (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2↑;
Na samym końcu zobaczysz 6 uwalniających się cząstek tlenu. To właśnie te bąbelki, które widzisz. Jeżeli ich nie ma, to znaczy że rośliny nie fotosyntezują. Czyli... umierają z głodu. I tyle w temacie "szkodliwości bąbelkowania".
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back