Chciałbym w akwa mieć dużo roślin i ten korzeń, który kupiłem. Być może jakieś ozdoby, kryjówki dla ryb, tylko jakie, naturalne.
Konkrety:
Akwarium 72l 60x40x30 profilowane
podkładka pod akwarium, myślę, że jest to pianka jak pod panele (nie wiem czy odpowiednia)
Grzałka 100W z termostatem
Filtr aquael turbo 50 nowy nabytek
oświetlenie: 1x18W nie jestem pewien ile W, raczej tyle xD, nie ma oryginalnego statecznika, jest z żarówki energooszczednej, Pan, od którego kupowałem przerobił, gdyż podobno bardzo sie grzał i wrecz topil plastik pokrywy, mam zamiar przerobić oświetlenie na 2x18W bądź więcej by uzyskać spokojnie te 0.5W/1l. Chciałbym mieć jedną żarówkę normalną, a jedną niebieską, czy lepsza UV??
termometr rtęciowy, testery wody, ph,gh,kh i jakieś 2 tła.
kupiłem korzeń do akwa, chcę by było bardzo dużo roślin i ten korzeń.
Otóż sprawa z akwarystyką zawsze mi się podobała, lecz nie było czasu, pieniędzy i ochoty by zacząć to hobby, będąc z moją ukochaną w sklepie zoologicznym po jedzonko dla naszej świnki morskiej, zresztą wiele razy jej to mówiłem, że chcę akwarium w domu xD ona chciała świnkę, to ją ma, a ja chce akwarium xD i po dłuższym czasie marudzenia jej o akwarium uległa i od razu zacząłem buszować po necie za akwarium dobrym na start xD
wyhaczyłem te 72l pojechałem kupiłem, aktualnie czekam na stolik pod akwarium, który moj tata mi robi, by był wytrzymały i bardzo sztywny:) przejdę do rzeczy jaką wodę mam w kranie. Sprawa z wodą wygląda tak. Wodę z kranu w domu filtruję przez filtr z dzbankiem DAFI i dopiero do jakiegokolwiek gotowania na herbatę, gdyż jest bardzo zakamieniona. Kupiłem testery wody, test pokazał 7.5ph, a na drugim 8, a nawet więcej.
test twardości wody pokazał 21GH, a KH pokazał na poziomie 15. wszystkie testery kropelkowe, b dokładnie mierzone, jak zalecił producent. Twarda woda, owszem, ale chcę ją zmiękczyć wodą destylowaną, nie stać mnie na filtr RO niestety więc proszę bez takich porad, szkoda a chętnie bym zakupił. Muszę jakoś dobrać wodę destylowaną z kranówą, tylko jak pierwsze pytanie, także czy w ogóle powinienem tak robić. Obsada jaką chcę tam wcisnąć to kolejne pytanie, interesują mnie pielęgnice kakadu, ramireza, oczywiście parka, któraś z nich, jak uważacie? do tego neony innesa, bądź czerwone, do tego kiryski pod mój stan wody. Brzanka sumatrzańska także mi się podoba. Może jest coś odpowiedniego w tym zakresie, jakieś propozycje odnośnie biotopu? biotop ameryki południowej? nie mam za bardzo pojęcia xD na pewno wiem, że nie chce źle wystartować, bo błędy na początku ciężko później naprawić. Będę edytował jak coś mi wpadnie do głowy co mógłbym jeszcze zapytać, powiedzieć. dodaję zdjęcie aktualnie jak sytuacja u mnie wygląda. Korzeń aktualnie się moczy, był wygotowywany. już nie barwi. Pozdrawiam xD

Uploaded with ImageShack.us
edycja: Podłoże, które chcę zastosować to ziemia ogrodnicza, na to piasek, chyba, że coś jeszcze? a nawóz? kulki gliniano torfowe pod rośliny?
Stolik będzie gotowy w przyszłym tygodniu, więc zbieram wszelkie informacje jak dobrze wystartowac proszę o porady:D