jak zrobić domek dla zbrojnika??
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Rafal
- Nazwisko: Osip
Re: jak zrobić domek dla zbrojnika??
Przygotowanie kokosa jest latwe i tanie.Wkretarka wiercisz otwor lub dwa zeby wyplynela z niego woda,nastepnie opukujesz kokos mlotkiem szukajac slabych punktow i tak mniej wiecej nakreslajac w myslach ksztalt pekniecia.Walnac mlotkiem kilka razy mocniej,kokos peka bez problemu.Otworzyc go i wrzucic do wrzatku z sola,gotowac 20min.Po tym czasie wyjac kokos i oderwac bialy miaz ktory dzieki lezeniu we wrzatku sam praktycznie odchodzi.Luzne wloski z niego jeszcze zeskrobac,reszte zostawic.Na koniec objechac krawedzie kokosa po najmniejszych oczkach zwyklej tarki do zywnosci zeby ryby nie pozacinaly sie o krawedzie...i tyle.Ot cala filozofia,bez mikrofali i piekarnikow a zbrojniki bardzo lubia naturalne kryjowki i tak przygotowany kokos z pewnoscia ich ucieszy 

- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
Ja tutaj dodam, że w przypadku akwarii z dużą ilością roślinek warto nie skrobać z kokosa włosków tylko go wyparzyć i zasadzić na nim jakąś roślinkę / mech - włoski ułatwią nam zamocowanie roślinki a w późniejszym czasie zostaną zjedzone przez zbrojniki/krewetki.
mam połówke kokosa i własnie go gotuje w soli 

Domek z łupiny orzecha kokosowego to naprawdę świetny pomysł
Za chwilę przystępuję do wykonania, nie omieszkam podzielić się wynikami mojej pracy 

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 212
- Imię: S³awek
No kulam sposób żeby na prędko chate mleczkiem kokosowym wysmarowac
Dobra lece do marketu po kokosa i biore mikrofale do piwnicy, ciekawe jak pieprznie 

Ja normalnie piłowałam kokosa na pół, wiórki zjadlam, mleko tez wypilam bo bylo dobre ;p (później było gotowanie) Wiec zbrojniki były zadowolone z domku i ja xD
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 212
- Imię: S³awek
Ja robiłem dziury w kokosie. Są takie trzy wgłębienia a potem normalnie brzeszczot i widelec. Ale jakoś nigdy nie zeżarłem wszystkiego. Po drugim widelcu mi język drętwiał 
A, i nie gotowałem raz tylko oblałem wrzątkiem . Tak w razie "W"

A, i nie gotowałem raz tylko oblałem wrzątkiem . Tak w razie "W"