matrusz czym się tak irytujesz...od tego sa tego typu fora żeby niestety czasem dostać po uszach za swoje błędy-wiem po sobie,przy pierwszym poście jednego z moich baniaków dostałem solidne zj...by za samą obsadę.
U Ciebie zdecydowanie niestety jest tak jak pisał maol-mało światła,brak odpowiedniego nawożenia.
Może to zły przykład ,który teraz podam,ale to tak jakby wygnać kulturystę na siłownię bez odpowiedniej diety i oczekiwać że zrobi extra masę i rzeźbę z samych ćwiczeń i kiku litrów wody.
Ja u siebie też sporo kombinowałem,początki były różne-nie wszystko rosło (nawet teraz też nie kazda roślina mi się przyjmuje),a obecnie mam ponad 0,8w /litr ,do tego butla co2 i nawozy w codziennych dawkach.
Więc reasumując-nie ma co się denerwować,bo w akwarystyce jednak najważniejsza jest cierpliwość i niejednokrotnie słuszne uwagi bardziej doświadczonych od nas.
Co do samych glonów- miałem nitki (chwilowo brak-a szkoda

) -wystarczyło nieco zwiekszyć dawkę co2 i po kłopocie.Okrzemki? A i owszem- posiadam

, coś się czasem na szybach pokaże,ale nie widze żeby miało to jakis negatywny wpływ na rośliny, a przy pożądkach i podmianie wody parę ruchów gabka po szybie i do nastepnej podmiany pzrybywa ich tyle że martwić się nie mam o co.