moj pierwszy posta na tym forum i odrazu kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.
Posiadam akwarium 72l, roślinki (cabomba caroliniana, sagittaria subulata, i mech w kulce) oświetlenie standardowe 15W, na dnie piasek bazaltowy czarny,tło czarne.
1. Posiadam 2 filtry hanza aquaristic hj-311b oraz aqua szut turbo 3ws1 praktycznie te same parametry mają 300l/h który z nich wybrać. Na jakiej wysokości filtr lepiej u góry czy przy dnie??
Piasek dałem ze spadem w jedna stronę i gdzie jest go najmniej umieściłem filtr (ale nie wiem czy to dobry pomysł)
2. Czy do takiego zbiornika mogę kupić jakiegoś glonojada?? jeśli tak to jaka odmiana ??(zależy mi na glonojadzie) dodam że rybek jeszcze nie mam bo trochę za wcześnie jedynie welon plywa w akwarium bo sytuacja tego wymagała

3. Obsada jaka mnie interesuje to neonki 10 -15 sztuk, welon który już jest ( czy potrzeba mu towarzysza ??), danio ( ile sztuk??) i co jeszcze a może za dużo??
Proszę mi doradzić interesują mnie małe kolorowe rybki, i ewentualnie coś co by śmigało po dnie.
4. Korzeń konieczność czy nie?, kokos mi się nie podoba.
5. Nie mam jeszcze żadnego kamyka w akwa szukam łupek kwarcytowy biały. Czy obsada może narazie mieszkać bez kamyków??
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Piotr.