Od jakiegoś czasu moja córeczka (3,5 roku) intensywnie atakuje mnie, żeby kupić jej zwierzątko. Po przemyśleniu sprawy i konsultacji z moją kobietą stwierdziliśmy, że będą to rybki. Nie robią bałaganu, nie hałasują i ładnie wyglądają. Od pewnego czasu intensywnie poszerzam wiedzę w dziedzinie akwarystyki, bo swoje pierwsze akwarium wolę założyć raz i konkretnie bez popełniania błędów. Wiele się już dowiedziałem, ale są zagadnienia o których pojęcie mam jeszcze niewystarczające i liczę na Waszą pomoc.
Z racji tego, że mam małe mieszkanie akwarium będzie musiało stać na podłodze przynajmniej na razie. Niestety podłoga nie jest dobrze wypoziomowana i ma delikatny spad. Czy da się to jakoś zniwelować odpowiednią podkładką (mata, styropian)? Bo chyba nie powinienem stawiać niewypoziomowanego akwarium? Pomijając fakt, że lustro wody będzie krzywo, boję się że ciężar wody mógłby uszkodzić jedną ze ścianek.
Kolejnym problemem jest to, że mieszkam na poddaszu, mam w pokoju dwa okna połaciowe. Latem temperatura w mieszkaniu sięga 30 stopni i mam obawy, że nie dam rady schładzać zbiornika. Czytałem że można wkładać do akwarium butelki ze schłodzoną wodą, jednak obawiam się, że przy większym litrażu może to być mało skuteczna metoda.
Zbiornik jaki planuję zakupić to prostokąt o wymiarach 80x40x50 140l (większego nie zmieszczę

Obsadą ma być:
Ławica neonków 20szt. ?
1+2 Pielęgnica Kakadu lub parka Pielęgnicy Ramireza.
Kirysek panda 6 szt.
Fajnie byłoby wrzucić jakąś krewetkę. Obawiam się tylko czy kiryski nie będą przeszkadzały kakadu (podobno kakadu potrzebują mieć dno dla siebie).
Co do roślin nie myślałem jeszcze nad tym...
Proszę doświadczonych akwarystów o odpowiedź na moje pytania i doradzenie w sprawie obsady. Co należałoby ewentualnie zmienić i czy można coś dołożyć. Najważniejsze, żeby rybki czuły się dobrze i żeby było kolorowo.