Witajcie,
Jestem nowa, początkująca i zabieram się bardzo powoli za myślenie o własnym zbiorniku - napatrzyłam się na te od mojej mamy, całe życie w domu stało akwarium, więc pora postawić coś na swoim. Planuję zbiornik o wymiarach 150x50x60 lub 150x50x70. Sprzęt zamierzam skompletować w ciągu najbliższych kilku miesięcy, po kolei i bez pośpiechu - obecnie idzie już do mnie szafka, kolejne będzie akwarium. Ale chciałabym także dobrać sprzęt i wyposażenie jak najrozsądniejsze do wybranej obsady, więc tak myślę, że od jakiegoś wstępnego planu trzeba zacząć. Będę wdzięczna za wszystkie porady!
Podobają mi się ryby Ameryki Południowej i o takiej obsadzie myślę.
Najbardziej zależy mi na skalarach i paletkach, fajnie by było, gdyby udało się dobrać do tego jakiegoś ładnego, kolorowego raczka (strasznie podoba mi się raczek, np tygrysi!) i krewetki.
Gatunki ryb, które wpadły mi w oko, oprócz skalarów i paletek: zwinnik ogonopręgi, ziemojad brazylijski, zbrojnik zebra, tetra niebieska, pielęgniczka ramireza, pielęgniczka nijssena, pielęgniczka kakadu, pielęgnica papuzia, mieczyk hellera, kirysek lamparci.
Czy z tego da się skompletować obsadę? Mogę prosić o propozycję wraz z ilościami poszczególnych ryb? Będę także wdzięczna za podawanie ilości wraz z podzialem na płeć. Czy do takiej obsady można dorzucić gupiki? Jakie inne, małe, ławicowe ryby by się sprawdziły?
Do obsady proszę też o uwagi na temat rodzaju podłoża, ew. roślin, koloru tła (chciałabym strukturalne), filtracji i wszystkiego, na co powinnam zwrócić uwagę, by stworzyć porządne akwarium. Nie spieszy mi się, chcę przez najbliższe miesiące dużo czytać, dokształcać się i starannie wybierać osprzęt.
Jak coś spsuję, będę szukać fachowców na miejscu, coby za opłatą ratowali...
Jesli piszę głupoty - to krzyczcie i prostujcie, każda wiedza mądrych ludzi jest w cenie!
Akwarium 450 lub 525 l, ryby Ameryki Południowej
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Akwarium 450 lub 525 l, ryby Ameryki Południowej
Myślę że krewetki to by przy takich rybach miały ciężkie życie 
Jaki będzie system filtracji? Oparty na kubełkach czy jakiś inny wynalazek?
Podłoże to jak najbardziej piasek i mnóstwo odpadków na dnie
tak jak to wygląda w rzece 
A na start to proponuję zbadać wodę testami, żeby z tej ameryki afryka nie wyszła

Jaki będzie system filtracji? Oparty na kubełkach czy jakiś inny wynalazek?
Podłoże to jak najbardziej piasek i mnóstwo odpadków na dnie

A na start to proponuję zbadać wodę testami, żeby z tej ameryki afryka nie wyszła

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Odradzam pielęgnice papuzie jeżeli chcesz mieć akwarium towarzyskie, to nie są zbyt przyjazne ryby. Zwłaszcza dla mniejszych mieszkańców zbiornika.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Akwarybka pisze:Odradzam pielęgnice papuzie jeżeli chcesz mieć akwarium towarzyskie, to nie są zbyt przyjazne ryby. Zwłaszcza dla mniejszych mieszkańców zbiornika.
Basiu, przesadzasz

Spokojnie, plany na tak duży zbiornik dopiero na koniecprzyszłego roku. Na razie, by stało cokolwiek, w ciągu ostatniego 1,5- 2 tygodni stanął maleńki 54 l.
kbtor - system filtracji taki, jaki będzie konieczny. Nie spieszy mi się z tym akwa - będzie plan obsady, to będę szukać info jaka filtracja najlepsza itd - jak będzie trzeba, kasę dozbieram ;) Na razie zbieram wiedzę ;)
kbtor - system filtracji taki, jaki będzie konieczny. Nie spieszy mi się z tym akwa - będzie plan obsady, to będę szukać info jaka filtracja najlepsza itd - jak będzie trzeba, kasę dozbieram ;) Na razie zbieram wiedzę ;)