Terminator-labeo frenatus- SOS!
Moderator: ModTeam
- FoxyLove
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Brak
Terminator-labeo frenatus- SOS!
Witam, niedawno kupiłam rybe (labeo frenatus) wiedziałam iż jest ona agresywna i mocno terytorialna lecz słyszałam również ,że zachowuje spokój w dużym zbiorniku. Mój posiada 300 litrów.. i wydawało mi się ,ze nie będzie z tym problemów Póki co w akwarium jest mało roślin i są tylko dwa małe korzenie (przeprowadzka z 50 litrów) , 4x kryptokoryna, 5x anubias lanceolata i pare innych.Nie mam pojęcia co mam zrobić rozgania wszystkie inne ryby (terminator ;-) pare z nich zaczyna mieć już postrzepione płetwy... ) ( 2x jarzeniec,6x neon innesa,2x bystrzyk czerwonoplamy i 2x prętnik karłowaty)...bardzo prosze o porade...
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Re: Terminator-labeo frenatus- SOS!
nie hoduje tego ale z tego co sie orientuje labeo jest bardzo agresywny na kolor czerwony i wystko co czerwone jest celem jego ataku. poszperaj na goole
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- lukasz.www
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
FoxyLove, akwarium 300L jest dobre ale po prostu za mało kryjówek, musisz mu zrobić jakieś groty itp. a napisz dokładnie ile twoje labeo ma cm, a najważniejsze rybka ma swoje rewiry w akwarium, jeśli ryba naruszy rewir wiadomo co się stanie zaczyna atakować, bronić swego rewiru ale z tego co wiem rzadko kaleczy ryby, a co do twoich innych mieszkańców jarzeniec rybka stadna trochę więcej musisz ich mieć, tak samo bystrzyk ryba stadna jak na 300L to masz mało rybek chyba że dopiero zaczynasz?.
- Inos
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Iwona
Musisz zapewnić dużo kryjówek w zbiorniku i nie przerybiać akwa , labeo poczuje się pewniej, jeśli będze miał gdzie się schować.
Ja nie mam labeo ale często obserwuję tą rybkę w akwarium brata. Trzyma ją z mieczykami , brzankami sumatrzańskimi, zbrojnikami,kiryśnikami.
Labeo gania na ogół brzanki , mieczykom raczej daje spokój.
Jest w akwa już parę lat i nigdy nie zrobił żadnej krzywdy innym rybom.
Większość czasu przesiaduje pod korzeniem lub w jego okolicach.
Ja nie mam labeo ale często obserwuję tą rybkę w akwarium brata. Trzyma ją z mieczykami , brzankami sumatrzańskimi, zbrojnikami,kiryśnikami.
Labeo gania na ogół brzanki , mieczykom raczej daje spokój.
Jest w akwa już parę lat i nigdy nie zrobił żadnej krzywdy innym rybom.
Większość czasu przesiaduje pod korzeniem lub w jego okolicach.
pozdrawiam
Inos
Inos
- FoxyLove
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Brak
Lukasz, moja przygoda z akwarystyka zaczeła się dawno dawno temu jak miałam 5 latek i dostałam rybke "welonka" i nazwałam ją Emilka . Potem FoxyLove rosła i wraz z nia rósł również litraż zrbiornika :mrgreen:. 12l, 45l,50l,120l,300l(morskie) potem znowu 50l i teraz znowu zaczynam 300l od nowa, słodkowodne Azja. Moje Labeo frenatus ma 7-8cm.lukasz.www pisze:FoxyLove, akwarium 300L jest dobre ale po prostu za mało kryjówek, musisz mu zrobić jakieś groty itp. a napisz dokładnie ile twoje labeo ma cm, a najważniejsze rybka ma swoje rewiry w akwarium, jeśli ryba naruszy rewir wiadomo co się stanie zaczyna atakować, bronić swego rewiru ale z tego co wiem rzadko kaleczy ryby, a co do twoich innych mieszkańców jarzeniec rybka stadna trochę więcej musisz ich mieć, tak samo bystrzyk ryba stadna jak na 300L to masz mało rybek chyba że dopiero zaczynasz?.
ah i spytam może przy okazji,
a raczej się upewnie czy właściwa temperatura wody dla prętników karłowatych to 27-28c?
- Inos
- Forumowicz
- Imię: Iwona
Zakres temperatur dla prętnika karłowatego to-22-28st.
pozdrawiam
Inos
Inos
- lukasz.www
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
Z tego co wiem prętniki lubią wodę 28-30*C ale najodpowiedniejsza jest tp 25*C, prawie dla każdej ryby.
-
- Nowicjusz
spokojnie
mój labeo tylko na początku gonił mieszkańców akwarium...nie robił im krzywdy tylko przeganiał, po około tygodniu złagodniał i od tego czasu jest bardzo zgodną rybą, a jak to ktoś powiedział, że grubowarg goni wszystko co czerwone i z tym się nie zgodzę, gdyż mam stadko razbór klinowych dobrze wybarwionych, których nigdy nie prześladował.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
razbora klinowa jest raczej biało czarna bez dodatku czerownego. Chyba że się mylę .
Odnośnie atakowania czerwonego nie jest to opinia moja nie hoduje tej rybki są to informację z innych forów akwarystycznych
Odnośnie atakowania czerwonego nie jest to opinia moja nie hoduje tej rybki są to informację z innych forów akwarystycznych
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium