dziwne zachowanie danio pręgowane
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
dziwne zachowanie danio pręgowane
dzisiaj rano po dolaniu swiezej wody moje danio prengowane zaczely sie gonic mam 3 samcow(w tym 2 rozowe)i 3 samice one mogą przystapic do tarla bo jedną samice to scigaja na okraglo czy mam je przeniesc do mniejszego akwa??temp. wody 27 stopni (wcześniej 29 bo jeszcze niemialem jeszcze termometru) obsada:2skalary 1welon 6danio pregowane 2brzanki rozowe 2platki (jedna 5 cm druga 2cm) 2kiryski albinosy 4błyszczyki paranskie 2zwinniki ogonopregie 1mieczyk 1molinezja balonowa i glonozjad(zbrojnik niebieski)wiem ze mam bardzo zle dobrane ryby ale kocham moje ryby i niemoglbym ich oddac do zoologa pH wody 7.8 kh120[10.0] gh300[q7.0] no2.0 no3.40 karmie pokarmem zywym(larwy ochotki)i suszonym (wieloskładnikowy pokarm firmy tropical ichtio-vit)bardzo prosze o pomoc
Z gory dzieki
PONCZEKK
Z gory dzieki
PONCZEKK
Ostatnio zmieniony 2007-07-31, 14:13 przez ponczekk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Re: dziwne zachowanie danio pręgowane
Hmm.. ryby ożywiły nie nie dlatego, że zbliża się tarło, tylko dlatego, że wymieniłeś wodę i dolałeś świerzej, wolnej od azotanów czyli toksyn, które występowały zapewne w Twoim akwarium w nadmiarze.. Ryby stały się aktywniejsze, gdyż mają mniej złych zwiąków w zbiorniku.. Jak często podmieniasz wodę w zbiorniku i ile?
Doścignąć niedoścignione...
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
kolo 30% raz na 1 tedzien ale wczesniej tez sie goniły tylko teraz intensywniej
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Przy każdej podmianie wody czyść filtr jeśli jest on wewnętrzny.. na gąbce osadza sie najwięcej toksyn, które potem są "dozowane" przez filtr jeśli nie czyścisz go zawsze podczas podmian wody.. Ryby po prostu się ożywiły gdy podmieniłeś wodę, a gdyby miały sie rozmnażać wybrałyby jakiś zacieniony kąt i tam pływały by przy dnie..
Ostatnio zmieniony 2007-07-31, 15:04 przez Mariusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
W 50 l. akwarium taka obsada? Naladowane tam masz jak w tureckim wiezieniu. Jesli szczerze kochasz swoje ryby to zapewnij im wiekszy zbiornik. A przede wszystkim oddziel tego welona!
Ostatnio zmieniony 2007-07-31, 19:20 przez Slanter, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
50 litrów ???? Nie doczytałem, że taki mały zbiornik na taką dużą ilość rybek... Grzegorz ma zupełną rację ;-).. Jest taka reguła - 1 litr wody na rybkę wielkości 1 cm.. a teraz oblicz sobię jak masz przerybienie zbiornika!
- Inos
- Forumowicz
- Imię: Iwona
Zanim zaczniecie na niego najeżdżać zwróćcie uwagę że on ma tylko 10 lat.
Jest młody i jeszcze zielony, podszkoli się na forum i będze dobrze- tylko go nie zakrzyczcie ...
Jest młody i jeszcze zielony, podszkoli się na forum i będze dobrze- tylko go nie zakrzyczcie ...
pozdrawiam
Inos
Inos
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Nikt na niego nie krzyczy. Zwrocilem mu na to uwage i zrobil to Mariusz. Czym predzej sie nauczy tym lepiej dla niego i dla ryb. Owijanie w bawelne tylko dlatego, ze on ma 10 lat nie jest niczym pozytecznym ani edukacyjnie ani wychowawczo. Zwlaszcza, ze on, jak sam powiedzial, zdaje sobie sprawe, ze zlej obsady a jednak nie zamierza tego zmieniac z milosci do ryb. Mlody wiek nie przeszkadza mu w poslugiwaniu sie komputerem i internetem. Sadze, ze nie przeszkodzi mu w zrozumieniu, ze milosc do zwierzat nie powinna przekładać się na ich zle traktowanie. Akwarium jest przeladowane. Inaczej ujac sie tego nie da. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2007-07-31, 22:15 przez Slanter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
wychodzi troche duze ale czlowiek uczy sie na wlasnych blendach :-/
[ Dodano: 2007-08-01, 10:35 ]
Slanter, akwa 112l wystarczy na te ryby??
[ Dodano: 2007-08-01, 10:37 ]
a jeśli chodzi o welona mam akwa 9l tylko pompki nieema
[ Dodano: 2007-08-01, 10:35 ]
Slanter, akwa 112l wystarczy na te ryby??
[ Dodano: 2007-08-01, 10:37 ]
a jeśli chodzi o welona mam akwa 9l tylko pompki nieema
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Nikt nie krzyczy tylko radzi.. Obsade masz trochę taką "mieszaną" z każdego kontynentu po trochu, no ale tak jak mówisz czlowiek uczy się na błędach.. każdy z nas miał swój początek i popełniał mase błędów.. ponczekk moim zdaniem troszkę ten welon tu wszystko psuje.. posiadając go nie masz wiecznie mętnej wody?
Albo kup większy zbiornik albo niestety musisz zrezygnować z kilku pupilów..
Pozdrawiam
Albo kup większy zbiornik albo niestety musisz zrezygnować z kilku pupilów..
Pozdrawiam
Doścignąć niedoścignione...