jest tylko jedna subtelna różnica, w zoologu kisi się do momentu aż ktoś jej znajdzie lepszy dom, a u Ciebie do śmierci...Welonka pisze:a jak ma sie kisic z innymi rybami w takim samym akwa to jej bez roznicy czy jest w moim czy sklepowym
Akwarium 25l, a w nim jedna welonka. Jaki towarzysz dla niej
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Akwarium 25l, a w nim jedna welonka. Jaki towarzysz dla niej
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Gosia
nie wiecie co to za sklep... wiec mi nie mowcie ze to dobre rozwiazanie! poza tym nie mam pewnosci i wy tez nie ze trafi akurat do oczka albo do 60l akwa i bedzie tam plywala sama! moja rybka jest naprawde piekna i w 90% trafi do kuli bo kupi ja ktos tak samo nieswadomy jak ja zanim zaczelam czytac wasze forum.
Jestem tu nowa, prosze nie krzyczeć 
Nowicjusz w dziedzinie akwarystyki

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
No to zrób dla niej lepiej i kup jej wieksze akwarium. Albo zostaw choć to co jest, bez zbędnego jej towarzystwa... Pytasz o radę ale jej nie chcesz... dziwne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
no tak kupilam wczoraj akwarium a jutro polece kupic kolejne bo wy nie potraficie zrozumiec pewnych rzeczy :/ ok moja ryba i moj problem, z tego co juz tu czytalam to wy tylko potraficie radzic zeby oddac rybki albo krytykowac ze za male akwarium.

- maol
- Moderator
A co mamy Ci innego doradzić? Rozciągnąć akwarium? Ścisnąć rybkę? Nie ma innych rozwiązań - możesz pozbyć się welonki w nadzieji na lepsze warunki dla niej albo zapewnić jej lepsze warunki bytowe. Możesz też zostawić sytuację jak jest. Inaczej sie nie da - każda inna zmiana typu dodanie innych rybek tylko pogorszy sytuację.
Ty sama musisz zdecydować, my _TYLKO_ doradzamy. Wiesz już co dla Twojej ryby jest najlepsze - ale sama zdecyduj, czy chcesz to zrobić.
P.S. Mamy tu dział Targowisko - możesz poszukac tam kogoś dysponującego odpowiednim zbiornikiem.
Ty sama musisz zdecydować, my _TYLKO_ doradzamy. Wiesz już co dla Twojej ryby jest najlepsze - ale sama zdecyduj, czy chcesz to zrobić.
P.S. Mamy tu dział Targowisko - możesz poszukac tam kogoś dysponującego odpowiednim zbiornikiem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
no dobrze. dziekuje za pomoc :-)
aaa mam jeszcze jedno pytanie... slyszalam ze welony sa wieczni glodne bo nie maja rzoladka czy cos takiego i mimo iz karmie rybke kilka razy dziennie (malymi porcjami) to co przejde kolo akwarium to ona podplywa do gory i az sie trzesie zeby dac jej jesc czy to normalne?? (oczywiscie nie daje jej jedzienia za kazdym razem bo wiem ze w ten sposob mozna rybe przekarmic)
aaa mam jeszcze jedno pytanie... slyszalam ze welony sa wieczni glodne bo nie maja rzoladka czy cos takiego i mimo iz karmie rybke kilka razy dziennie (malymi porcjami) to co przejde kolo akwarium to ona podplywa do gory i az sie trzesie zeby dac jej jesc czy to normalne?? (oczywiscie nie daje jej jedzienia za kazdym razem bo wiem ze w ten sposob mozna rybe przekarmic)

- maol
- Moderator
Welonki oczywiście mają żołądek. Mają też bardzo szybki proces trawienny, co powoduje, że większość pokarmu "przechodzi" przez rybę nie wykorzystana - nie strawiona. Z tego powodu welonki bardzo śmiecą - bo ich odchody są składowiskiem substancji dalej i szybko rozkładających się w akwarium. Również dlatego (nie tylko ze względu na swój rozmiar) muszą mieć duży zbiornik - bo w małym bardzo trudno utrzymać sensowne, nie zatruwające życia rybie parametry wody. A jak się do tego doda jeszcze że ryby te grzebią w dnie w poszukiwaniu pokarmu, wzruszając te odchody które zdążyły już osiąść na dnie to mamy pełen obraz sytuacji...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
owszem przyjmuje do wiadomosci ale nadal nie wiem co zrobic zeby moja podopieczna tak nie szalala kiedy przechodze kolo akwa hehe

- maol
- Moderator
Karm często, ale małą ilością. Poza tym pamiętaj, że ryby zwykle nie mają takich mechanizmów hamowania popędu głodu jak organizmy od nich wyższe - czyli że są głodne bez przerwy, aż do śmierci z przejedzenia włącznie. Także - to Ty regulujesz rybie ile ma jeść, ona będzie wiecznie głodna. A w celu wydłuzenia jej życia, lepiej za mało niz za dużo.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
ok
dziekuje i klikam ze pomogles
zagladaj tu czasem bo moze bede miala jakies pytania